Tai paaiškėjo NBA lygai paviešinus teisėjų veiksmų paskutinių dviejų minučių išklotinę, kuri šiuo atveju apėmė 7 min. – dvi paskutines mačo minutes ir penkias pratęsimo.

Raporte nurodoma, kad iki pratęsimo pabaigos likus žaisti 37 sekundes, kai rezultatas buvo 115:118, J. Valančiūno dėjimo į krepšį metu Johnas Hensonas atliko neleistiną kontaktą su lietuvio kūnu ir veidu – turėjo būti fiksuojama pražanga, o vidurio puolėjas stoti prie baudos metimo linijos.

Taikli JV bauda būtų išlyginusi rezultatą (118:118) ir „Raptors“ būtų turėję visus šansus iškovoti pergalę arba bent jau žaisti antrą pratęsimą, o dabar jiems taupant laiką teko tyčia prasižengti prieš varžovus ir „Bucks“ tuo pasinaudojo bei išsivežė svarbų tašką.

„DeMaras. Randa JV. Dėjimas ir... nėra švilpuko. Vėl! Ką? Kas čia vyksta?“, – piktinosi tiesioginiame eteryje NBA TV komentatoriai iškart po epizodo.

Bet nė vienas iš trijų teisėjų – Lauren Holtkamp, Kevinas Scottas ir Derrickas Staffordas – į akivaizdžią J. Hensono pražangą niekaip nesureagavo.

Net nepaisant to, kad Jonas po epizodo susiėmė už veido, o jo komandos draugai D. DeRozanas ir Serge‘as Ibaka skėsčiojo rankomis.

Šią teisėjų klaidą įvertinti galite vaizdo įraše nuo 9:00 min.:


Dar daugiau apkalbų sukėlė kitas kontroversiškas epizodas, įvykęs pačioje pagrindinio susitikimo laiko pabaigoje. Ir jo herojus vėl buvo J. Valančiūnas.

Mūsiškis, likus kiek daugiau nei 3 sek., maždaug ties tritaškio linija pagavo C. J. Mileso jam adresuotą kamuolį ir imitavo atliksiąs perdavimą, o tada staigiai pasisuko ir pasileido veržtis.

Tokio JV manevro nelaukęs J. Hensonas kirto lietuviui per ranką, kuria jis dėjo į krepšį, bet teisėjų tai nesudomino – nors visas veiksmas vyko toje zonoje, kur besiginančiam žaidėjui net neleidžiama eiti į kontaktą su atakuojančiu priešininku.

„Turėjo būti ir vienas baudos metimas. Tą Dwane‘as Casey ir bando pasakyti arbitrams. O Dieve, jam tikrai trenkė. Kaip tai ne du taškai ir pražanga? Tai ne tik dvitaškis, jis turėtų mesti ir baudą, kuria galėtų išplėšti pergalę. Pažiūrėkite į tai. Puikus dėjimas ir pražanga. O kur pražanga?“, – retoriškai į teisėjus kreipėsi NBA TV komentatoriai,

Ir iš tiesų panašu į pražangą. Jei ji būtų buvusi skirta, J. Valančiūnas būtų stojęs mesti baudą (šį sezoną realizuoja net 82,4 proc. baudų – Krepšinis.lt) jau pasibaigus rungtynių laikui ir rezultatui esant lygiam – 110:110. Taigi jis niekieno netrukdomas būtų galėjęs išplėšti pergalę ir „Raptors“ net nebūtų reikėję žaisti pratęsimo.

„Aš leisiu... kitas klausimas, prašau“, – laiku susitvardė Jonas, žurnalistų paklaustas, ar prieš jį buvo prasižengta aidint sirenai.

NBA lyga griežtai baudžia už teisėjams išsakomą kritiką. Pavyzdžiui, prieš keletą savaičių 15 tūkst. JAV dolerių baudą teko susimokėti „Golden State Warriors“ žvaigždei Kevinui Durantui.
Tačiau tai nesustabdė D. Casey, kuris po apmaudžiai pralaimėto mačo pareiškė, kad arbitrai lemiamu metu JV nuskriaudė du kartus.

„Prieš jį buvo prasižengta – abiejų dėjimų metu. Rungtynių pabaigoje jis turėjo gauti mesti baudą“, – tvirtino „Raptors“ strategas.

NBA šios teisėjų klaidos nepripažino, tačiau tuo, kad ten tikrai nebuvo pražangos, neįtikino. Apie „Raptors“ rašantys portalai teigia, kad lyga taip pasielgė tik todėl, kad nebūtų taip akivaizdu, jog iš Toronto komandos pergalė buvo tiesiog pavogta.


Vis dėlto sąžiningai ar ne, bet net ir nutrūkus septynių iš eilės „Raptors“ (41/17) pergalių serijai jie išsaugo pirmą vietą Rytuose. Antroje pozicijoje esantys Bostono „Celtics“ (42/19) yra suklupę dviem kartais daugiau.

Šiąnakt „Raptors“ ir J. Valančiūno laukia kita dvikova ir galimybė pradėti naują pergalių seriją – jie namuose priims devintą Rytų ekipą Detroito „Pistons“ su šių metų NBA „Visų žvaigždžių“ rungtynių dalyviu Andre Drummondu ir Blake‘u Griffinu priešakyje.