Pasirašius sutartis ir suformavus pavedimą, lėšos projektų vykdytojus pasiekia per 4 darbo dienas, pranešą SADM.

Kuo anksčiau Vaikų dienos centrai (VDC) pasirašys sutartis, tuo anksčiau lėšos pasieks organizacijų sąskaitas.

SADM duomenimis, už 2018 metus jau skirtos lėšos pirmiesiems 15 vaikų dienos centrų, kurie VDC projektus vykdo pagal 2016-2018 m. konkursą. 6 iš jų sąskaitas pasiekė pinigai, dar 9 juos gaus arba gavo pirmadienį.

Vasario 23 dieną įvertinti naujai įsteigtų VDC, kurie projektines veiklas vykdo pagal 2017-2018 m. konkursą, prašymai ir dokumentai dėl finansavimo pratęsimo 2018 metams. Dėl jų teikimo finansuoti projektinių veiklų tęstinumo 2018 metais Projektų vertinimo komisija spręs pirmadienį, vasario 26 d.

Kaip atkreipia dėmesį SADM, dienos centrų dokumentų tikslinimas užtruko, nes projektų vykdytojams reikėjo padidinti prašomų lėšų sumą, tikslinti veiklų planus ir sąmatas. Ne visi VDC pateikė reikiamus dokumentus iš pirmo ar antro karto, o vertinant po kelis kartus koregavo sąmatas bei veiklų planus pagal pastabas.

Be tikslinimų paraiškas pateikė tik 20 proc. vaikų dienos centrų.

Projektų įgyvendintojai informuoti, kad, pratęsus projektų finansavimą, nuo sausio 1-osios patirtos tam tikros išlaidos bus laikomos tinkamomis finansuoti. Tai reiškia, kad pervedamos lėšos bus skirtos už visus 12 šių metų mėnesių.

Savivaldybės jų teritorijoje esantiems vaikų dienos centrams gali skirti finansavimą iš sutaupytų socialinei paramai lėšų, o jų sutaupoma kiekvienoje savivaldybėje.

Šiemet VDC finansavimui skirta 11,3 proc. daugiau nei 2017 metais, tai yra 3,96 mln. eurų.

Pernai įsikūrė 43 daugiau VDC nei užpernai. Šiuo metu ministerija konkurso būdu finansuoja 291 vaikų dienos centro veiklą. Iš viso juos lanko beveik 8800 vaikų.

Vaikų dienos centrai Lietuvoje yra įvairaus pavaldumo: dalis priklauso savivaldybėms, yra nevyriausybinių, priklausančių religinėms bendruomenėms.

Iki 2002 metų jie būdavo finansuojami tik steigėjų ir rėmėjų pastangomis. Atsižvelgusi į tai, kad trūksta dienos socialinės priežiūros ir ugdymo paslaugų tėvams, auginantiems vaikus, 2002 metais Socialinės apsaugos ir darbo ministerija inicijavo programą, pagal kurią vaikų dienos centrams pradėtas skirti valstybės biudžeto lėšos projektinėms veikloms vykdyti.