Savo istoriją moteris papasakojo per amerikiečių kabelinį kanalą „A & E“ parodytame dokumentiniame filme „Warrenas Jeffsas: blogio pranašas“ („Warren Jeffs: Prophet of Evil“). Jame ji atskleidė, kad šiuo metu kalėjime sėdintis sektos lyderis valdė maždaug 15 tūkst. pasekėjų, priklausiusių poligamiškai Pastarųjų dienų šventųjų Jėzaus Kristaus fundamentalistų bažnyčiai.

Teigiama, kad 62 metų dvasinis sektos vadovas, prieš 2011 metais nuteisimą kalėti iki gyvos galvos už seksualinius išpuolius prieš 12 ir 15 metų mergaites, turėjo net 78 žmonas, daugiau nei 50 vaikų ir kontroliavo milijonus bažnyčiai priklaususių dolerių. E. Wall vėliau tapo pagrindine liudininke, dėl kurios galiausiai W. Jeffsas buvo nuteistas.

2014 metais taip pat buvo sukurtas filmas „Pranašas už įstatymo ribų: Warrenas Jeffsas“ („Outlaw Prophet: Warren Jeffs“), kuriame mėginta papasakoti apie bendruomenę, kurią valdė vyras, tenorėjęs tenkinti savo aistras ir troškimus.

Dabar 31 metų E. Wall nori praskleisti paslapties šydą ir papasakoti apie slaptą bendruomenę, kurioje pati kadaise gyveno.

„Tikrai manau, kad tuo metu svarbiausia buvo nuolankumas, – apie savo neteisėtą santuoką kanalui „Fox News“ pasakojo ji. – Bendruomenei ir Warrenui galėjau tapti tikrai didele problema. Tikrai buvau drąsesnė ir kalbesnė nei kitos mergaitės. Manau, kad svarbiausia buvo paversti mane nuolankia. Aš tiesiog buvau žaidėjas, kurį jis norėjo pašalinti, ir greitai imti mane kontroliuoti.“

E. Wall gimė Jutos valstijoje, į pasaulį atėjo sektos bendruomenėje. Ją augino mama, kurios tėvai taip pat priklausė sektai. Tėvas buvo atsivertėlis iš išorinio pasaulio. Nepaisant savotiško auklėjimo, E. Wall iš prigimties buvo labai smalsus vaikas, ji pasąmoningai jautė, kad ši bendruomenė kažkokia keista.

„Mes gyvenome labai paslaptingą gyvenimą. Nebendravome su išoriniu pasauliu. Nėjome į valstybinę mokyklą. Mus mokė, ugdė ir augino kaip bažnyčios ir religijos produktus. Pamenu, kaip viename paplūdimyje šiaurinėje Jutos dalyje stebėjau netoliese buvusią šeimą. Jie atrodė labai mylintys vieni kitus, besirūpinantys viens kitu. Mama mylavo vaikus. Jie juokėsi ir neatrodė panašūs į tuos velnio sekėjus, kaip mums buvo apie tokius žmones pasakojama. Tad, manau, kad tuomet man ir pradėjo kilti klausimų“, – pasakojo moteris.

E. Wall pasakojo, kad W. Jeffsas, arba dėdė Warrenas, buvo nuolatinė jos vaikystės dalis. W. Jeffsas buvo mylimo bažnyčios patriarcho Rulono Jeffso sūnus. R. Jeffsas mirė 2002 metais sulaukęs 92 metų, ir netrukus vadovavimą bažnyčiai perėmė jo sūnus Warrenas.

„Warrenas buvo atsakingas už bažnyčios istoriją, – pasakojo E. Wall. – Todėl daugelio mūsų, vaikų, kurie čia gimė, dienos bėgo nuolat klausantis Warreno balso, kai jis mokė mus bažnyčios istorijos. Tai tapo mūsų vaikystės fonu.“

E. Wall negalėjo ignoruoti to, ką matė. Ji teigė mačiusi, kaip buvo išardytos šeimos. Jos pačios tėvas buvo išsiųstas, o mama atiduota kitam vyrui į žmonas.

„Tiesiog turėjo būti geresnis būdas“, – sakė ji.

Warrenas Jeffsas

2001 metais W. Jeffsas privertė E. Wall ištekėti už jos pusbrolio, kad ir kaip ji meldė to nedaryti.

„Tapau savo pusbrolio nuosavybe, – pasakojo moteris. – Ir nepaisant mano priešinimosi, jo darbas buvo priversti mane kaip galima greičiau tapti nuolankia. Vėliau prasidėjo seksualinis smurtas, nes jis vertė mane santykiauti ir atlikti žmonos pareigą, būti visiškai nuo jo priklausoma ir gimdyti jam vaikus.“

„O kai priešinausi, jis smurtaudavo. Manau, kad jo pyktį skatino tai, kad jį smerkė, nes jis nebuvo geras vyras, kadangi negalėjo priversti savo žmonos būti nuolankia ir gera. Visa tai dar labiau blogino padėtį“, – pasakojo E. Wall.

Ji teigė daugybę kartų prašiusi W. Jeffso pagalbos, tačiau jis buvo tarsi kurčias.

„Jaučiau, kad vyksta kažkas labai blogo. Jam detaliai pasakojau, ką patiriu, tikėdamasi, kad supras mano nuogąstavimus. Tačiau jis mane nuolat bardavo, kad nesu nuolanki. Jis primindavo apie tai, ko buvau mokoma. Primindavo, kad esu šio vyro nuosavybė, ir jis gali su manimi daryti, ką tik nori“, – sakė E. Wall.

Per beveik ketverius santuokos metus ji patyrė keletą persileidimų bei susilaukė negyvo kūdikio. 2005 metais ji pabėgo. Tuomet merginai buvo vos 18 metų. Tačiau kai kas vis ją traukė atgal.

„Aš turėjau dvi mažas seseris ir jas beprotiškai mylėjau, tačiau negalėjau apsaugoti, nes tarp mūsų buvo ši didžiulė praraja, – pasakojo jauna moteris. – Aš ieškojau patikimų tyrėjų, kuriems galėčiau papasakoti savo istoriją, tokių gerų žmonių atsirado... Tačiau net neįsivaizdavau, kad galiausiai liudysiu prieš patį Warreną. Neturėjau tikslo nuversti Warreną. Mano tikslas buvo apsaugoti seseris.“

2006 metais W. Jeffsas buvo suimtas ir apkaltintas dėl jo vaidmens sudarant poligamiškas santuokas su nepilnametėmis mergaitėmis. Daugiau nei keturis mėnesius jis slapstėsi. 2007 metais E. Wall stojo prieš jį akis į akį teisme.

„Pamenu, kaip pirmą kartą teisme susitiko mūsų akys, – pasakojo E. Wall. – Jaučiau tą visa apimančią galią, kuri skverbėsi į mano sielą. Tačiau nenuleidau akių. Tai buvo mano pasipriešinimas. Išlaikydama akių kontaktą, galėjau sau įrodyti, kad jis manęs nekontroliuoja ... Tuo metu išsilaisvinau iš jo kontrolės ir pradėjau atsikratyti to pykčio, kurį jam jaučiau.“

2017 metais laikraštis „The Salt Lake Tribune“ pranešė, kad teismas nurodė W. Jeffsui sumokėti E. Wall 16 mln. JAV dolerių kompensaciją.

Elissa Wall

Šiandien E. Wall yra vieniša mama, auginanti 13 metų sūnų ir 11 metų dukrą. Ji gyvena Jutoje ir yra įkūrusi vaikiškų drabužių kompaniją.

Prieš trejus metus jai pagaliau pavyko atnaujinti ryšį su seserimis. Tačiau ji nebendrauja su visa savo šeima, nes jos mama vis dar priklauso bažnyčiai.

E. Wall sako, kad jos darbas dar nesibaigė. Ji vis dar nori padėti žmonėms saugiai palikti jos buvusią bažnyčią ir panašias organizacijas.

„Kartais labai skaudu kalbėti ir prisiminti viską, ką patyriau, – pažymėjo E. Wall. – Ir nors tai yra skausminga, turiu kalbėti, nes jaučiu, kad mano vaidmuo yra šviesti ir kalbėti tiesą. ... Vis dar yra likęs tas liūdesio jausmas, kad dar reikia nuveikti tiek daug.“

14 metų sulaukusios motinos, prie krūtinės glaudžiančios verkiančius kūdikius

Kaip 2008 metais rašė „Kauno diena“ JAV Teksaso valstijoje įsikūrusioje sektoje ne vienus metus vyko kraują stingdantys dalykai. Šiai religinei bendruomenei priklausančioje rančoje nepilnametės mergaitės buvo tuokiamos su gerokai vyresniais vyrais ir verčiamos su jais sanguliauti. Čia nieko nestebindavo vos 14 ar 15 metų sulaukusios motinos, prie krūtinės glaudžiančios verkiančius kūdikius.

„Dvasiškai suaugę“ nepilnamečiai berniukai buvo mokomi tęsti šios mormonų atskilėlių bendruomenės tradicijas, todėl su bendraamžėmis privalėdavo turėti lytinių santykių.

Šioje paslaptingoje sektoje gal ir toliau būtų viešpatavęs smurtas ir prievarta, jei ne vienos nelaimėlės pagalbos šauksmas telefonu.

Pastarųjų Dienų Šventųjų Jėzaus Kristaus fundamentalistų bažnyčia apie savo veiklą pašaliečiams nebuvo linkusi daug pasakoti. Tik nedaugelis žinojo, kad ši religinė bendruomenė praktikuoja poligamiją, o jos buveinę – 688 ha teritorijoje įsikūrusią rančą, vadintą „Siono išsiilgimas“, 2003 m. nusipirko ir atstatė W. Jeffsas. Vyras laikytas aukščiausiu šios organizacijos vadovu, bendruomenės nariu ir net vadintas pranašu.

Tačiau už bendrininkavimą išžaginant jis atsidūrė už grotų. Arizonos valstijoje kalintis W.Jeffsas nuteistas už tai, kad privertė 14 metų mergaitę ištekėti už 19 metų pirmos eilės pusbrolio.

Paslapties skraistė ėmė trauktis 2008 metų kovo mėnesį. Tuomet į vietos apsaugos nuo smurto šeimoje centrą kelis kartus paskambino išsigandusi šešiolikmetė. Pašnibždomis kalbėdama skolintu mobiliuoju telefonu ji centro darbuotojams pranešė, kad minėtoje rančoje yra laikoma prieš savo valią.

Paauglė iš FLDS Teksase

Per pokalbius paaiškėjo, kad paauglę prieš trejus metus į sektą atvežė tėvai. Sulaukusi penkiolikos ji, kaip pati įvardijo, buvo „dvasiškai sutuokta“ su 49 metų vyru. Be naujosios, šis vienu metu jau turėjo šešias „dvasines“ žmonas. Mergaitė tikino, kad prieš aštuonis mėnesius pagimdė pirmą vaiką, o dabar vėl yra nėščia.

Paauglė skundėsi, kad vyras ją dažnai seksualiai prievartauja ir muša. Jauna motina pasakojo, kad kartą ji buvo taip smarkiai sumušta, jog dėl kelių lūžusių šonkaulių teko kreiptis pagalbos į medikus. Ji buvo nuvežta į neįvardytą vietos ligoninę, kur „daktaras apvyniojo jos liemenį tvarsčiu ir liepė jai „pabūti ramiai keletą dienų“.

Pastarąjį kartą šešiolikmetė sakė buvusi smarkiai sumušta per Velykas. Netrukus jos vyras iš rančos išvyko į „pašaliečių pasaulį“.

Mergina pasakojo, kad prievarta prieš kitus sektos narius šioje bendruomenėje nieko nestebino. „Kai ją vyras mušdavo į krūtinę ir imdavo dusinti, jos kūdikį laikydavo kitos bendruomenės moterys“, – vėliau buvo paskelbta tyrėjų surinktuose parodymuose.

Šešiolikmetei iš rančos teritorijos buvo leidžiama išeiti tik tuo atveju, jeigu jai prireikdavo medikų priežiūros. Tais retais atvejais, kai paauglė palikdavo bendruomenę, ją būtinai lydėdavo vyras ir kitos bendruomenės moterys.

Per pokalbius telefonu mergina prisipažino, kad su tėvais, kurie išvyko iš rančos, ji nebendrauja, tačiau žino apie jų planus čia atsiųsti 15-metę jos seserį. Paauglė tikino, kad ne kartą svarstė apie galimybę pabėgti, tačiau nesiryžo.

Genetiniai sutrikimai

Praėjusių metų spalį BBC rašė, kad vaikai, gimę atokioje JAV Jutos valstijos Pastarųjų dienų šventųjų Jėzaus Kristaus Fundamentalistų bažnyčios tikėjimo bendruomenėje (FLDS), lyginant su kitais vaikais, net milijoną kartų labiau rizikuoja gimti turėdami retą genetinį sutrikimą.

Gydytojai tvirtina FLDS bendruomenėje jau nustatę 20 šio sutrikimo atvejų. Jis sukelia traukulius, veido deformacijas ir rimtus smegenų pažeidimus. Prieš tai pasaulyje tokių genetinių sutrikimų rasta vos 13 atvejų.

„Kalbant apie šį genetinį sutrikimą, jie turi savą mitologiją. Mano, kad jį lemia kažkas vandenyje arba kažkas ore“, – apie FLDS narius sako mokslų daktaras Theodore‘as Tarby. Mokslininkai teigia, kad iš tikrųjų viskas yra visai kitaip. FLDS bendruomenė buvo įsteigta XX amžiaus 4-ąjį dešimtmetį, kai mormonų bažnyčia ir Jutos valstijos valdžia poligamiją pripažino neteisėta.

Nepaisant oficialaus draudimo, dalis Jutos mormonų vis tiek norėjo turėti daugiau nei vieną žmoną, todėl pasitraukė į atokų pasienio Šort Kriko miestelį, kur galėjo pabėgti nuo įstatymų.

Būtent ten įsikūrė maždaug 7 tūkst. 700 žmonių bendruomenė, kurios dauguma ir po šiai dienai propaguoja poligamiją. Remiantis įvairiais skaičiavimais, dauguma bendruomenės vyrų turi po mažiausiai tris žmonas.

Remiantis Pastarųjų dienų šventųjų Jėzaus Kristaus Fundamentalistų bažnyčios mokymu, būtent toks yra minimalus žmonų skaičius norint patekti į Dangų.