Leidinys rašo, kad sprendimas siųsti „Su-57“ į Siriją buvo priimtas po uždaros lėktuvų apžiūros aviacijos salone „Maks“ Žukovo oro uoste, be to, šiuos naikintuvus planuota nuskraidinti vadinamosios Tėvynės gynėjų dienos (vasario 23-iosios) išvakarėse.

Dar vienas tikslas – pademonstruoti įmonės „Оboronprom“ galimybes ir iš teigiamos pusės parodyti Rusijos karių veiksmus Sirijoje.

Vasario 25 d. Izraelio žvalgyba pastebėjo, kad rusų Chmeimimo aviabazėje Sirijoje yra naikintuvų „Su-35“. Laikraštis „Haatetz“ išspausdino palydovu darytų nuotraukų, kurios patvirtino šių naikintuvų buvimą Sirijoje.

Vasario 8 d. gynybos ministro pavaduotojas Jurijus Borisovas pranešė, kad kariai pradėjo bandomąjį ir kovinį „Su-57“ eksploatavimą. „Baigėsi pirmojo etapo valstybiniai bandymai“, – citavo jį „RIA Novosti“.

Exclusive#Russia deploying its brand new fifth generation fighter jet the Su-57 in #Khmemeim AB #Syria

2 Su-57
4 Su-35
4 Su-25
1 A-50U were deployed in the #RuAF AB in Latakia/Jableh today pic.twitter.com/MA4NIKyMW7— Wael Al Hussaini (@WaelAlHussaini) February 21, 2018

Bandomasis ir kovinis eksploatavimas reiškia, kad bus tobulinama naujų naikintuvų taikymo kovoje taktika. Tiesa, šiuo etapu naikintuvai turi būti nuskraidinti į Lipecko aviacijos centrą, kur vyksta skraidančiojo personalo mokymai.

Vakarų ekspertai įžvelgia kitus tikslus

Penktos kartos rusų naikintuvų „Su-57“ pasirodymas Sirijoje aktyviai aptariamas Vakarų žiniasklaidoje. Gana išsamią analizę šia tema leidiniui „The Drive“ pateikė amerikiečių ekspertas ir žurnalistas Josephas Trevithickas.

Viena iš priežasčių, kodėl buvo nusiųsti naujausi naikintuvai, jis vadina neseniai įvykusį incidentą prie naftos telkinio „Conoco“, kai Sirijos valstybinę kariuomenę, palaikomą „privačios rusų kompanijos“, sumušė kurdai ir amerikiečiai.

Kita tikėtina priežastis, autoriaus nuomone, yra noras pademonstruoti potencialiems pirkėjams rusų ginklų galią. Tiesa, autorius tik pateikia savo svarstymus.

„Jei Kremlius nusiuntė „Su-57“ į Siriją, tai gali pasunkinti padėtį, nes amerikiečių pilotai kol kas neturi karinių veiksmų, dalyvaujant rusų naikintuvams, patirties, – rašo J. Trevithickas. – Neaišku, kaip šie lėktuvai atsispindi radaruose, kokios realios jų kovinės galimybės ir koks jų keliamas pavojus.“

Ekspertas pabrėžia, kad „Su-57“ – puiki galimybė JAV surinkti naujos informacijos apie naikintuvus“.

Straipsnis apie naikintuvus pasirodė britų leidinyje „The Express“. Jame rašoma, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas nusiuntė išbandyti naują ginklą kovinėmis sąlygomis. Aktyvi diskusija užvirė ir naujienų portale „Reddit“. Tema su informacija apie naikintuvus per kelias valandas surinko daugiau nei 100 komentarų.

„Su-57“ – pirmi rusų penktos kartos naikintuvai. Jie sunkiai pastebimi priešininko sistemų, yra didelio veikimo spindulio, manevringi, juda garso greičiu be papildomų degalų. Savo parametrais šie naikintuvai prilygsta amerikiečių naikintuvams „F-35“.

V. Šamanovas: Sirijoje Rusija išbandė daugiau kaip 200 naujų ginklų

Sirijoje Rusija išbandė dagiau kaip 200 naujų ginkluotės tipų per savo karinę kampaniją remdama prezidentą Basharą al-Assadą, pareiškė vienas rusų parlamentarų ketvirtadienį, kai Maskva kaltinama prisidėjusi prie Rytų Gutos bombardavimų.

„Teikdami pagalbą broliškai Sirijos tautai, mes išbandėme daugiau kaip 200 naujų ginkluotės pavyzdžių“, – pareiškė Rusijos Valstybės Dūmos gynybos komiteto vadovas Vladimiras Šamanovas, buvęs Rusijos oro desanto pajėgų vadas.

„Neatsitiktinai šiandien pas mus atvykstama iš įvairiausių krypčių pirkti mūsų ginklų – net iš šalių, kurios nėra mūsų sąjungininkės“, – nurodė jis.

„Šiandieninis karinės pramonės kompleksas sukūrė mūsų armijos įvaizdį, kuriuo galime didžiuotis, – kalbėjo jis. – Taip, yra dar rezervų, yra dar plėtros krypčių, bet mes užtikrintai žvelgiame į rytojaus dieną“.

Rusija, Sirijos vyriausybės ištikimiausia sąjungininkė daugeliu frontų vykstančiame pilietiniame kare Sirijoje, kaltinama, kad jos pajėgos be atodairos bombarduoja priešo kontroliuojamas teritorijas, bet žūva ir daugybė civilių.

Pastaruoju metu daugiausia kritikos sulaukia smūgiai sukilėlių kontroliuojamoje Rytų Gutoje, kur per penkias pastarąsias dienas žuvo daugiau kaip 400 civilių.

Pasak stebėsenos organizacijos „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR), per tą laikotarpį nuo intensyvios valdančiojo režimo ir Rusijos pajėgų artilerijos ugnies žuvo 403 civiliai, tarp kurių yra ir 95 vaikai. Vien ketvirtadienį ten žuvo 46 žmonės. Lavonai traukiami iš griuvėsiais virtusių namų.

Tuo metu, kai Dūmoje kalbėjo V. Šamanovas, gaunama pranešimų, kad Rusijos Sirijoje dislokavo radarais neaptinkamų naikintuvų Su-57; mažiausiai du tokie lėktuvai buvo pastebėti trečiadienį.

Šio penktos kartos lėktuvo nuotraukos, esą skraidžiusio virš Sirijos, buvo paskelbė ketvirtadienį įvairios valstybinės žiniasklaidos priemonės.

Šaltinis Rusijos gynybos ministerijoje patvirtino naujienų agentūrai RBK, kad tie du karo lėktuvai buvo pasiųsti į Heimimo karinę bazę Sirijoje išbandymui „realiomis sąlygomis“.

Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas atsisakė komentuoti pranešimus apie Su-57 dislokavimą Sirijoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (498)