ES pradedant pasirengimą deryboms dėl naujo 7 metų ES biudžeto, penktadienį šalių lyderiai tarsis dėl politinių jo prioritetų. Prezidentė sieks, kad būtų užtikrintas tinkamas finansavimas strateginiams energetikos ir transporto jungčių projektams, Ignalinos AE uždarymui, užtikrinta struktūrinė parama. Prezidentė pabrėžė, kad taip pat bus siekiama didesnių išmokų žemdirbiams. Ji pabrėžė, kad suvienodinti išmokas seniai buvo žadėta.

Prezidentė atkreipė dėmesį, kad Lietuvos išsivystymo lygis viršija 75 proc. Europos išsivystymo vidurkio. Tačiau D. Grybauskaitė tikino, kad tai neturėtų būti esminis kriterijus tam, kad artimiausiu Lietuva iš paramos gavėjos taptų paramos donore Europos Sąjungoje.

Anot jos, pirmiausia reikia sumažinti tam tikrus Lietuvos praradimus, kaip nevienodas žemės ūkio išmokas, užbaigti tiek strategines energetikos jungtis su Europa, tiek Ignalinos AE uždarymą.

„Svarbu ieškoti išradingų sprendimų, kad Lietuva ir Baltijos regionas mažiau prarastų, o kad kiek įmanoma daugiau išsaugotų finansavimą“, - akcentavo Prezidentė ir priminė, kad Europos vadovams bus išdalintas bendras Baltijos šalių pasirašytas laiškas dėl bendrų siekių naujame biudžete.

Neformaliame Europos Vadovų Tarybos susitikime šalių vadovai aptars politinius naujo daugiamečio Europos Sąjungos biudžeto prioritetus ir pasiūlymus dėl ES institucijų reformų. Prezidentė Briuselyje taip pat dalyvaus tarptautinėje aukšto lygio konferencijoje dėl paramos Afrikos Sahelio regionui.