Susirinkimo metu dalininkai, siekiant glaudžiai bendradarbiauti su teisėsaugos institucijomis ir užtikrinti, kad jų atliekamas ikiteisminis tyrimas vyktų sklandžiai, priėmė sprendimą laikinai nušalinti Santaros klinikų generalinį direktorių prof. Kęstutį Strupą nuo užimamų pareigų, pagal Darbo kodekse numatytą maksimalų terminą – 30 kalendorinių dienų, tiriant galimas darbo drausmės pažeidimo aplinkybes.

Reikiami dokumentai dėl įstaigos vadovo nušalinimo jau paruošti ir su dalininkų sprendimu dėl nušalinimo nuo pareigų nuo vasario 22 d. Prof. K. Strupas jau susipažino bei patvirtino tai parašu.

Taip pat teigiama, kad įmonės dalininkai, esant reikalui, planuoja kreiptis į teisėsaugos institucijas siūlydami nušalinti šios įstaigos vadovą ikiteisminio tyrimo metu ilgesniam terminui.

Vienbalsiai sutarta, kad siekiant išsiaiškinti situaciją gydymo įstaigoje, labai svarbu inicijuoti specialų auditą, kurio tikslas būtų išsiaiškinti, kaip įstaigos vadovas kontroliavo ir užtikrino, kad skaidriai būtų vykdomi viešieji pirkimai Santaros klinikose per 2017 m.

Taip pat vienbalsiai sutarta glaudžiai bendradarbiauti su teisėsaugos ir kitomis institucijomis, atliekant jų tyrimus, teikti reikiamą informaciją.

Taipogi sutarta, kad laikinai vadovauti Santaros klinikoms bus skiriamas Santaros klinikų Vaikų ligoninės direktorius prof. Juozas Raistenskis. Jis vadovautų kol bus rastas ir paskirtas laikinasis vadovas iš šalies, kuris būtų nesusijęs su Santaros klinikomis ir sveikatos sistema. Prof. J. Raistenskis laikinai direktoriaus pareigoms skiriamas eiti, kad nesutriktų įstaigos darbas, būtiniausi sprendimai, be kurių gali kilti keblumų organizuojant pacientų gydymą.

Dalininkai tikisi, kad laikinasis vadovas, nesusijęs su sveikatos sistema, bus rastas artimiausiu metu.

Specialiųjų tyrimų tarnyba ir prokuratūra trečiadienį pranešė sulaikę K. Strupą bei klinikų Informatikos ir plėtros centro direktorių Romualdą Kizlaitį. R. Kizlaitis sulaikytas dėl įtarimų kyšininkavimu, K. Strupui pateikti įtarimai dėl piktnaudžiavimo.

Tyrimas vyksta dėl galimos stambios korupcijos Santaros klinikose organizuojant viešuosius pirkimus informacinių technologijų ir kitose srityse.

Teisėsauga įtaria, kad kyšiai ligoninės atstovams buvo užmaskuoti kaip parama klinikoms už laimėtus viešuosius pirkimus, o dalis paramos neteisėtai naudota asmeninėms reikmėms.

Prokurorų duomenimis, iš juridinių asmenų pernai reikalauta galbūt neteisėto finansinio atlygio už beveik 2 mln. eurų vertės viešuosius pirkimus.

Tyrimas pradėtas pernai rudenį.

Siekiant užtikrinti įstaigos interesus ir sklandų galimos nusikalstamos veikos tyrimo procesą, dalininkai svarstys galimybę kreiptis į teisėsaugos institucijas dėl sulaikyto įstaigos vadovo laikino nušalinimo nuo pareigų. Taip pat dėl nušalinimo į teismą gali kreiptis teisėsaugos institucijų atstovai, kurie yra pradėję ikiteisminius tyrimus, kas yra gana įprasta praktika.

Tyrimą atliekantys pareigūnai lankėsi IT bendrovėje „Atea“

Tyrimą dėl galimos korupcijos Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikose atliekantys teisėsaugos pareigūnai trečiadienį lankėsi Norvegijos kapitalo informacinių technologijų sprendimų grupei „Atea Baltic“ priklausančioje bendrovėje „Atea“.

Tai BNS ketvirtadienį patvirtino „Atea“ rinkodaros direktorius Simonas Stūrys.

„Taip, buvo teisėsaugos institucijos mūsų patalpose, bet ką apklausė, ar apklausė, negalėčiau apie tai komentuoti“, – BNS sakė S .Stūrys.

„Negaliu nieko komentuoti šiuo klausimu, nes vyksta tyrimas ir mes teikiame informaciją teisėsaugos institucijoms, bendradarbiaujam, bet nieko negaliu kol kas komentuoti“, – pridūrė jis.

STT atstovė Renata Endružytė BNS teigė negalinti komentuoti, ar pareigūnai atliko veiksmus bendrovėje „Atea“.

Prokurorai trečiadienį pranešė atliekantys tyrimą dėl galimo piktnaudžiavimo ir stambaus masto kyšininkavimo bei papirkimo, Santaros klinikose organizuojant viešuosius pirkimus. Pareigūnų teigimu, tiriamas galimas kyšininkavimo mechanizmas, kai už laimėtus viešuosius pirkimus iš juridinių asmenų reikalauta neteisėto finansinio atlygio, kuris užmaskuotas kaip parama.

Pernai lapkričio pradžioje Santaros klinikos pasirašė 502,5 tūkst. eurų vertės kompiuterių su programine įranga sutartį su bendrove „Atea“. 2017-ųjų liepos pabaigoje klinikos sudarė beveik 150 tūkst. eurų vertės ugniasienės su programine įranga ir diegimo darbų sutartį su bendrovėmis „Atea“ ir „Fortevento“.

„Atea“ atstovas S. Stūrys BNS teigė, kad įmonė nėra suteikusi paramos Santaros klinikoms.

Pareigūnai antradienį sulaikė Santaros klinikų generalinį direktorių Kęstutį Strupą ir Informatikos ir plėtros centro direktorių Romualdą Kizlaitį. Tyrėjai nurodė, jog tarp sulaikytųjų yra ir verslininkų. K. Strupas ketvirtadienį nušalintas nuo pareigų.