Didžiosios Britanijos aplinkos apsaugos agentūra vasario pabaigoje paskelbs apie naujas priemones nykstantiems lašišų ištekliams saugoti. Jau dabar aišku, kad didelė dalis šių priemonių tiesiogiai palies meškeriotojus.

Britų aplinkosaugininkai siūlo apskritai uždrausti imti lašišas dešimtyje populiarių upių, kitose upėse skatinti „pagavai-paleisk” principą, kad jis siektų bent 90 procentų.

Taip pat siūloma apriboti lašišų žūklėje naudojamų kabliukų skaičių, dydį ir tipą, pavyzdžiui, leisti žvejoti tik vienšakiais kabliukais be užkarpėlių, kad žuvys būtų kuo mažiau žalojamos.

Tiesa, kartu rekomenduojama nuo kitų metų uždrausti verslinę lašišų žvejybą tinklais priekrantės vandenyse. Pastarąjį draudimą Anglijos meškeriotojai sveikina ir teigia, kad dėl to išgyvens 20 tūkst. daugiau žuvų, tačiau jiems patiems gresiantiems apribojimams nepritaria.

Didžiosios Britanijos meškeriotojus vienijančios organizacijos „Angling Trust” atliktos apklausos parodė, kad net 83 proc. žvejų nepritaria privalomai „pagavai-paleisk” taisyklei. Jie teigia, kad ir taip 8 iš 10 lašišų yra paleidžiamos, todėl meškerėmis ginkluoti žvejai negali turėti lemiamos įtakos šių žuvų išteklių mažėjimui.

„Reikia spręsti tikrąsias problemos, o jos yra vandens tarša, plėšūnai, kaip ūdros ar kormoranai, verslinė žvejyba jūroje ir prastėjanti natūralių lašišų buveinių būklė”, - žurnalui „Anglers Mail” sakė „Angling Trust” vadovas Markas Loydas.