Apie tai jis kalbėjo per interviu „Radijo Svoboda“.

„Žirinovskis tvirtina, kad daugiau kaip 300 žmonių (žuvo – DELFI). Viktoras Alksnis teigia, kad 334. Manau, kad jie yra netoli tiesos. Aš turiu informacijos iš skirtingų šaltinių ir iš skirtingų regionų. Taigi, praėjusį savaitgalį palaidojo jau penkioliktą iš tų, kurie žuvo per tą apšaudymą“, - sakė jis.

Jo teigimu, nepaisant realios grėsmės gyvybei ir baudžiamosios atsakomybės, kuri gresia pagal Rusijos Federacijos Baudžiamojo kodekso straipsnį, kuris už priklausymą samdomai kariuomenei numato 15 metų nelaisvės, rusai nebijo vykti kariauti į Siriją.

„Pagrindinė priežastis, kodėl jie ten vyksta? Čia jie neturi gyvenimo, neturi darbo, neturi nei socialinio, nei ekonominio statuso. Nei kaip kariškiai, turintys tam tikros patirties, nei kaip paprasti piliečiai“, - aiškino J. Šabajevas.

Beje, dauguma privačios karinės bendrovės samdinių, vykstančių kariauti į Siriją ir rizikuojančių savo gyvybe, neturi jokių garantijų, netgi mirties atveju.

„Sutartys, kurios pasirašomos su į Siriją vykstančiais samdiniais, nepatenka į teisės rėmus ir Rusijos Federacijoje neturi juridinės galios. Sužeidimų atveju juose numatomos iki milijono, o žūties atveju – iki dviejų milijonų rublių siekiančios išmokos. Šias sumas kontroliuoja verbuotojai, siunčiantys vaikinus į Siriją.

Su šiomis išmokomis būna daug problemų. Girdėjau vieną atvejį, kai „Vagner“ narys žuvo, o jo šeima negavo dalies pinigų. Tai buvo Krasnodaro krašte“, - pasakojo atamanas.

Privačios bendrovės „Vagner“ tikslas yra ne tik saugoti naftotiekius, bet ir „utilizuoti“ Donbaso veteranus, pareiškė atamanas.

„Tokie žmonės mūsų šaliai (Rusijai – aut. past.) yra nereikalingi. Taigi, be naftotiekių saugojimo, ji taip pat turi tikslą „utilizuoti“ Donbaso veteranus. Tuo jie ir užsiima. Taip buvo atsikratyta dauguma pirmojo, antrojo ir trečiojo rinkimo į Siriją samdinių, žmonių, praėjusių rimtą parengimą, tiksliau tariant, jie buvo pasiųsti šturmuoti Sirijos miestų“, - pabrėžė jis.

Ryšių su samdomais Rusijos kariais turintis J. Šabajevas „Reuters“ pasakojo aplankęs Sirijoje sužeistus pažįstamus, paguldytus į Gynybos ministerijai pavaldžią centrinę ligoninę Chimkuose, Maskvos pakrašty.

Remiantis jo žodžiais, sužeistieji papasakojo, kad du Rusijos samdinių dalinius, dalyvavusius netoli Deir al Zoro vykusiame susidūrime, sudarė 550 vyrų. Maždaug 200 iš jų, anot sužeistųjų, šiuo metu nėra nei žuvę, nei sužeisti.

J. Šabajevas sakė, kad palatoje, kurioje lankėsi, buvo paguldyti aštuoni pacientai. Visi jie – pastarosiomis dienomis iš Sirijos evakuoti asmenys. Kitos ligoninės palatos taip pat buvo pripildytos.

„Jei turite nors menkiausią supratimą apie karinius veiksmus ir kovose patiriamus sužalojimus, galite įsivaizduoti, kas ten vyksta. Nuolat girdisi riksmai ir klyksmai. Vaizdas tiesiog klaikus“, – sakė J. Šabajevas agentūrai „Reuters“.

Su sąlyga, kad nebus atskleista jo tapatybė, sutikęs kalbėtis šaltinis patikino, kad maždaug 300 žuvusiųjų arba sužeistųjų yra bemaž tikslus skaičius.

Jo teigimu, daugelio sužeistųjų kūnai suvarpyti šrapnelių, kurių neįmanoma pamatyti rentgenogramose, todėl jų gydymas ypač sudėtingas.

„Daugelio sužeistųjų perspektyvos ganėtinai liūdnos“, – sakė jis.

Rusijos URM skelbia apie sužeistus Rusijos piliečius

Antradienį Rusijos užsienio reikalų ministerija paskelbė, kad per „neseniai įvykusį karinį susirėmimą“ Sirijoje buvo sužeista kelios dešimtys Rusijos piliečių.

„Jiems buvo suteiktos galimybės grįžti į Rusiją, kur, kiek mums žinoma, jie gydomi įvairiose gydymo įstaigose“, – skelbiama ministerijos išplatintame pareiškime.

Daugiau jokių detalių apie „karinį susirėmimą“ Rusijos užsienio reikalų ministerija nepateikia, tik akcentuoja, jog jame Rusijos kariuomenės kariai nedalyvavo, rašo meduza.io.

Toks pareiškimas išplatintas po to, kai žiniasklaidoje pasirodė pranešimų apie Rusijos ligoninėse gydomus Rusijos karius.

Nors Kremlius oficialų ryšį su šiais žmonėmis ir primygtinai neigia, šalies gynybos ministerijos ligoninėse gydoma dešimtys samdytų karių iš Rusijos, nukentėjusių per JAV antskrydžius Sirijoje, dar peaėjusią savaitę rašė „Bloomberg“.

Su leidiniu bendravę asmenys tuomet tikino, kad sužeistieji gabenami į karines ligonines Maskvoje ir Sankt Peterburge.

Remiantis oficialiais duomenimis, per karinę JAV pajėgų remiamą Sirijos pajėgų operaciją šalies rytiniame Deir is Zoro regione žuvo daugiau nei 200 kovotojų.

Aukų skaičius auga, nes, remiantis vietos šaltiniais, nemažai buvo sunkiai sužeistų. Rusija neigia bet kokį oficialų dalyvavimą operacijose Sirijoje. Esą nėra jokios „konkrečios informacijos“, kas tiksliai ten galėjo nutikti.

Nors Sirijoje gali būti Rusijos piliečių, per praėjusį trečiadienį surengtą spaudos konferenciją Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas sakė, kad „jie tikrai nepriklauso Rusijos ginkluotosioms pajėgoms“.

Skaičiuoja aukas

DELFI primena, kad buvęs Rusijos Valstybės Dūmos deputatas V. Alksnis informavo, kad per JAV vadovaujamos tarptautinės koalicijos suduotą smūgį Sirijos Deir ez Zoro mieste vasario 7 d. žuvo 334 Rusijos piliečiai.

Kaip televizijos kanalo „Dožd“ eteryje kalbėjo V. Alksnis, šie duomenys grįsti atliktomis asmenų, kovojusių Sirijoje ir turėjusių informacijos apie pastaruosius įvykius, šeimos narių apklausomis.

Anot V. Alksnio, žuvo 217 asmenų iš penktojo šturmo dalinio, 10 asmenų iš antrojo šturmo dalinio, 94 žmonės iš dalinio „Vesna“ ir 13 kovotojų iš artilerijos diviziono.

„Dožd“ pašnekovas pabrėžė, kad šie skaičiai nėra oficialūs ir, jo manymu, dar gali būti koreguojami.
Dar V. Alksnis teigė, kad, remiantis jo turima informacija, vasario 7 d. įvykdytame antpuolyje dalyvavo ir Rusijos ginkluotųjų pajėgų specialiųjų operacijų karių, tačiau informacijos apie žuvusiuosius ar nukentėjusiuosius kol kas nėra.

Jungtinių Valstijų vadovaujama koalicija vasario 7 dieną nusitaikė į Sirijos režimui lojalias pajėgas Sirijos Deir al Zoro provincijoje.

Kiek tiksliai aukų pareikalavo antskrydis, sunku pasakyti.

„Bloomberg“ skelbia, kad aukų skaičius siekia per 200. Faktas, kad dauguma aukų – Rusijos piliečiai, kelia žymiai mažiau abejonių, nors oficialiai Sirijoje Rusijos ginkluotųjų pajėgų nėra, nebent kariniai samdiniai.

Rusijos pareigūnai arba atsisako patvirtinti arba tiesiog neigia, jog per vasario 7 dienos ataką žuvo ir Rusijos piliečių.

Rusijos užsienio reikalų šaltinis vasario 14 dieną skelbė, kad tokia informacija – klasikinis dezinformacijos atvejis.

„Kommersant“ duomenimis, Sankt Peterburge veikianti „PWC Vagner“ sukarinta organizacija misijai Sirijoje nusamdė per 600 karių.