Žmonės per šį incidentą nenukentėjo, bet jis buvo naujausias iš virtinės su JAV kariuomenė susijusių nutikimų, kursčiusių japonų pareigūnų susirūpinimą ir visuomenė kritiką, nukreiptą prieš amerikiečių pajėgų buvimą šalyje.

„Prašome JAV paaiškinti, kas nutiko ir kokios buvo priežastys, taip pat reikalaujame, kad JAV pusė imtųsi visokeriopų prevencijos priemonių“, – per spaudos konferenciją sakė Japonijos gynybos ministras Icunoris Onodera.

Per antradienį ryte įvykusį incidentą naikintuvo F-16 variklis užsidegė vos jam pakilus iš Misavos oro pajėgų bazės Japonijos šiauriniame Aomorio regione, sakė I. Onodera.

„JAV kariškiai mums sakė, kad (lėktuvas) numetė du išorinius degalų bakus į Ogavaros ežerą, esantį į šiaurę nuo Misavo oro pajėgų bazės, ir vėl nutūpė Misavos oro pajėgų bazės“, – nurodė ministras.

JAV kariuomenė savo pranešime patvirtino, kad vienas iš jos F-16 buvo priverstas „numesti du išorinius degalų bakus neapgyventoje teritorijoje“ dėl variklio gaisro.

„Per mūsų skraidymo operacijas mūsų aviatorių ir mūsų kaimynų japonų saugumas yra pirmutinis prioritetas“, – sakė amerikiečių 35-ojo naikintuvų sparno vadas pulkininkas R. Scottas Jobe.

„Atliksime nuodugnų tyrimą, kad nustatytume šio incidento pagrindinę priežastį“, – pridūrė jis.

Anksčiau Japonijoje įvyko keli incidentai, susiję su amerikiečių kariniais orlaiviais. Praeitą mėnesį JAV gynybos sekretorius Jamesas Mattisas dėl jų atsiprašė I. Onoderos.

Vien sausį JAV kariniai sraigtasparniai atliko tris avarinius nusileidimus pietinėje Okinavos saloje.

Be to, gruodį atitrūkęs amerikiečių karinio sraigtasparnio langas nukrito vienos Okinavos mokyklos teritorijoje, o spalį kitas sraigtasparnis užsiliepsnojo ir turėjo nutūpti viename tuščiame lauke toje saloje.