Visai šaliai gedint trečiadienį Parklando Marjory Stoneman Douglas mokykloje Floridoje nušautų 17 žmonių ir netylant diskusijoms dėl poreikio griežtinti ginklų kontrolės įstatymus, D. Trumpas socialiniame tinkle „Twitter“ savaitgalį parašė ištisą virtinę žinučių, kuriose kritikavo FTB pareigūnus.

JAV lyderis tviterio žinutes rašė ilgąjį Prezidentų dienos savaitgalį leisdamas savo privačiame kurorte „Mar-a-Lago“ Floridoje. Sekmadienį jis pareiškė, kad „Maskvoje plyštama iš juoko“ dėl seniai pradėto tyrimo dėl galimo Kremliaus kišimosi į prezidento rinkimus 2016-aisiais. Jis taip pat tvirtino, kad ankstesnė Baracko Obamos administracija taip pat yra šiek tiek kalta dėl to įtariamo kišimosi.

Pastarąjį kartą D. Trumpas viešumoje buvo pastebėtas penktadienio vakarą, kai susitiko su Floridos bendruomene, sukrėsta šaudynių mokykloje. Po šios tragedijos vėl imta diskutuoti dėl ginklų kontrolės įstatymų sugriežtinimo.

Baltųjų rūmų pareigūnai dėl šalį sukrėtusios nelaimės patarė prezidentui savaitgalį atsisakyti golfo žaidimo, taigi D. Trumpas savo rezidencijoje daugiausiai žiūrėjo kabelinę televiziją ir skundėsi savo patarėjams dėl žiniasklaidos.

Sekmadienio popietę jis susitiko su Atstovų Rūmų pirmininku respublikonu Paulu Ryanu ir aptarė imigracijos, mokesčių bei infrastruktūros klausimus ir kalbėjosi apie Floridos šaudynes, pranešė Baltieji rūmai.

Baltieji rūmai taip pat informavo, kad šią savaitę prezidentas susitiks su moksleiviais ir mokytojais, tačiau nenurodė, kas bus pakviesti į šį susitikimą ir apie ką jie kalbėsis.

Pirmadienį 17 moksleivių iš Vašingtono, pasisakantys už griežtesnę ginklų kontrolę, rengia protestą prie Baltųjų rūmų, o kitą mėnesį JAV sostinėje eitynes planuoja šaudynes išgyvenę Parklando vidurinės mokyklos moksleiviai. Jie taip pat nori, kad politikai imtųsi veiksmų dėl ginklų kontrolės.

Kai kurie įstatymų leidėjai teigė, kad Kongresui motyvuoti prireiktų išties galingo judėjimo.

„Kol amerikiečių visuomenė nesiims realių veiksmų reikalaudama pokyčių Kongrese, nemanau, kad šiame Kongrese pamatysime realių veiksmų dėl pasipriešinimo ginkluotam smurtui“, – per televizijos CBS laidą „Face the Nation“ sakė demokratų senatorius Chrisas Coonsas.

„Didesnė grėsmė“

Vis dėlto D. Trumpas savaitgalį daugiausiai kalbėjo apie tyrimą dėl Rusijos kišimosi į JAV prezidento rinkimus.

JAV specialusis prokuroras Robertas Muelleris, tiriantis Maskvos kišimąsi į 2016 metų Amerikos prezidento rinkimus, penktadienį apkaltino 13 Rusijos piliečių vadovavus slaptai kampanijai, turėjusiai pakreipti balsavimo rezultatus Kremliui palankia linkme.

D. Trumpas nedelsdamas pasinaudojo JAV generalinio prokuroro pavaduotojo Rodo Rosensteino komentarais, esą tame kaltinamajame dokumente nėra jokių užuominų, kad kuris nors amerikietis buvo sąmoningas tos neteisėtos veiklos dalyvis, ir teigė, kad šie pareiškimai išteisina jo kampaniją.

Prezidentas taip pat smarkiai piktinosi, kad žiniasklaida tebetvirtina, jog jo kampanijos nariai galėjo palaikyti ryšius su rusų pareigūnais.

Savo patarėjams „Mar-a-Lago“ jis skundėsi, kad žiniasklaida „to niekaip nepaleidžia“ ir esą nori padaryti viską, kad sugriautų jo prezidentavimą. Savo mintimis jis dalijosi ir su golfo klubo nariais, kuriuos matė šeštadienį vakarieniaudamas su savo dviem suaugusiais sūnumis ir televizijos žvaigžde Geraldo Rivera.

D. Trumpas iš pradžių atrodė patenkintas Teisingumo departamento pareiškimu, tačiau kiek vėliau respublikonas suprato, jog R. Rosensteinas tiesiai nepasakė, kad paskelbtas dokumentas visiškai jį išteisina. Jis taip pat supyko, kad jo nacionalinio saugumo patarėjas Herbertas McMasteris pareiškė tikįs, jog Rusija paveikė 2016-ųjų rinkimų rezultatus, sakė vienas nežinomu norėjęs likti asmuo iš prezidento aplinkos.

Savo pyktį JAV vadovas taip pat išliejo tviteryje. Jis aiškino, kad Rusija savo kampaniją pradėjo gerokai anksčiau nei jis paskelbė kandidatuosiantis į prezidentus, teigė, jog B. Obamos administracija irgi yra kalta dėl kišimosi į rinkimus, bei sakė, kad jis pats niekada neneigė Kremliaus kišimosi į 2016-ųjų rinkimų procesą.

Vėlyvą sekmadienio vakarą D. Trumpas savo pyktį nukreipė į aktorę ir pokalbių laidų vedėją Oprah Winfrey, kuri atsisakė pasiūlymų 2020-aisiais dalyvauti prezidento rinkimuose. Respublikonas pareiškė, kad jos pasirodymas CBS laidoje „60 Minutes“ buvo „šališkas“ ir „vienpusiškas“.

„Tikiuosi, kad Oprah dalyvaus (rinkimuose), kad ji būtų pažeidžiama ir nugalėta kaip visi kiti!“ – tviteryje parašė jis.

Buvęs nacionalinės žvalgybos direktorius Jamesas Clapperis televizijos CNN laidai „State of the Union“ sakė, kad prezidentas negalvoja apie didesnę grėsmę.

„Aukščiau visos šitos retorikos, mes ir vėl pametame iš akių: ką darysime dėl rusų keliamos grėsmės? Ir jis niekada apie tai nekalba, – pareiškė J. Clapperis. – Viskas sukasi tik apie jį, (nepaisant, egzistavo) tie ryšiai, ar ne.“

Buvęs Naujojo Džersio gubernatorius respublikonas Chrisas Christie televizijos ABC laidai „This Week“ sakė, kad tas kaltinamasis dokumentas nereiškia, kad R. Muellerio tyrimas jau baigtas.

„Perspėčiau visus netikėti, kad visa tai jau baigta, nes yra daugybė kitų vietų, kur (buvęs FTB) direktorius Muelleris ieškos potencialaus Rusijos kišimosi, – sakė jis. – Deja, manau, kad sužinosime daugiau, ir artimiausiomis dienomis bei savaitėmis iškils daugiau (informacijos).“

„Praleisti signalai“

Po Floridą sukrėtusios tragedijos D. Trumpas tviteryje rašė apie tautos „skaudančią širdį“ ir kalbėjo apie „neįtikėtinus žmones“, kuriuos jis sutiko Parklande, aplankęs šaudynes mokykloje išgyvenusius bendruomenės narius. Vis dėlto jis neprarado progos įgelti FTB.

„Labai liūdna, kad FTB praleido daugybę signalų, kuriuos siuntė Floridos mokyklos šaulys. Tai nepriimtina“, – šeštadienį tviteryje parašė D. Trumpas.

„Jie leidžia per daug laiko bandydami įrodyti Rusijos ryšius su Trumpo kampanija, bet nėra jokių ryšių. Grįžkit prie svarbiausių dalykų ir priverskit mus visus jumis didžiuotis!“ – pridūrė jis.

FTB sulaukė didžiulės kritikos, agentūrai prisipažinus, kad ji buvo gavusi grėsmingą perspėjimą, jog Nikolas Cruzas galbūt planuoja įvykdyti išpuolį mokykloje, bet pareigūnai jokių veiksmų nesiėmė. Būtent šis jaunuolis ir šaudė Parklando Marjory Stoneman Douglas mokykloje Floridoje.

Anksčiau šią vidurinę mokyklą lankęs 19-metis N. Cruzas, seniai kėlęs nerimą savo elgesiu, trečiadienį nušovė joje 17 žmonių, bet galiausiai buvo sučiuptas.

Penktadienį FTB nurodė, kad vienas „Nikolas Cruzui artimas asmuo“ sausio 5 dieną paskambino viešu agentūros telefonu, kad „praneštų apie jo keliamą susirūpinimą“.

„Skambinęs asmuo pateikė informacijos apie N. Cruzo turimą ginklą, troškimą žudyti žmones, pakrikusį elgesį ir nerimą keliančias žinutes socialiniuose tinkluose, taip pat kad jis potencialiai gali imti šaudyti mokykloje“, – sakoma FTB pareiškime.

Vis dėlto biuras pripažino, kad į šią informaciją nebuvo tinkamai reaguota ir kad nieko nebuvo padaryta.

Ohajaus gubernatorius respublikonas Johnas Kasichas, dažnai kritikuojantis D. Trumpą, CNN laidai „State of the Union“ sakė, kad pastaroji prezidento žinutė buvo „absurdiška“.

Vis dėlto, pasak jo, „FTB padarė siaubingą klaidą, ir žmonės už ją turėtų atsakyti. Tačiau mums reikia lyderystės iš vadovų“.