Valstybės vadovas nusprendė pasitraukti, valdančiajai partijai – Afrikos nacionaliniam kongresui (ANC) – pagrasinus jį atstatydinti per parlamento balsavimą dėl nepasitikėjimo, turėjusį įvykti ketvirtadienį.

Per pusvalandžio trukmės kalbą per nacionalinę televiziją J. Zuma sakė, kad jis „priėmė sprendimą dabar pat atsistatydinti iš respublikos prezidento posto“.

„Tarnavau Pietų Afrikos žmonėms geriausiai kiek galėjau. Esu amžinai dėkingas, kad jie patikėjo man aukščiausią postą šiame krašte“, – pridūrė jis.

J. Zumos reputaciją jau ne vienus metus temdo kyšininkavimo skandalai. Anksčiau šią savaitę ANC paliepė jam atsistatydinti, bet prezidentas kurį laiką delsė.

Jis skundėsi dėl šio proceso: „Nebijau palikti politinio posto, tačiau paprašiau savo partijos suformuluoti mano nusižengimus ir paliepimo, kad turiu pasitraukti iš posto, priežastis.“

J. Zuma nesutarė su viceprezidentu Cyrilu Ramaphosa – jo numanomu įpėdiniu prezidento poste ir naujuoju, gruodžio mėnesį išrinktu ANC vadovu.

Buvęs verslininkas, multimilijonierius C. Ramaphosa tapo laikinuoju prezidentu, bet parlamentas jį prezidentu gali išrinkti jau ketvirtadienį arba penktadienį.

J. Zuma trečiadienio interviu televizijai skundėsi, kad ANC niekada jam nepaaiškino, kodėl jis turėtų pasitraukti, ir kad partija, į kurią jis įstojo 1959 metais, su juo elgėsi „labai neteisingai“.

Priklausydamas šiai partijai J. Zuma dešimtmečius kovojo su apartheidu. Jis sakė, jog pyksta dėl to, „kaip šis sprendimas įgyvendinamas“, ir nesutinka su juo, „nes nėra įrodymų“, kad jis būtų padaręs ką nors bloga.

Policijos kratos

Partijos nacionalinis vykdomasis komitetas atšaukti jį iš posto nurodė antradienį, po 13 valandų trukusio susitikimo viename viešbutyje netoli Pretorijos.

ANC pareigūnai yra sakę, kad jei J. Zuma trečiadienį neatsistatydins, partijos deputatai parlamente Keiptaune ketvirtadienį nubalsuos už jo pašalinimą.

Tačiau partijos aukšto rango pareigūnė Jesse Duarte po J. Zumos atsistatydinimo sakė: „Mes nešvenčiame.“

„Turėjome atšaukti judėjimo kadrą, kuris organizacijai tarnavo daugiau kaip 60 metų; tai – ne smulkmena“, – pridūrė ji.

Trečiadienį PAR policija surengė kratą namuose, priklausančiuose verslininkų Guptų šeimai, įtariamai atlikus pagrindinį vaidmenį korupcijos skandale, aptemdžiusiame prezidento reputaciją.

Elitinio policijos tyrimų padalinio „Hawks“ automobiliai anksti rytą atvažiavo prie prabangaus ir budriai saugomo Guptų komplekso Johanesburgo priemiestyje Saksonvolde, kuriame gyvena daugiausiai pasiturintys žmonės.

Kaip pranešė policija, tiriant įtarimus, kad Guptos išsiurbė milijonus dolerių valstybės pinigų, skirtų neturtingiems pienininkystės ūkininkams, buvo areštuoti trys žmonės.

Šalies žiniasklaida pranešė, kad J. Zuma siekė pasitraukimo susitarimo, apimančio jo potencialiai didžiulių teisinių išlaidų grumiantis su daugybe kriminalinių kaltinimų apmokėjimą, bet savo atsistatydinimo kalboje jis tai neigė.

Viena jam iškelta byla yra susijusi su 783 jo esą gautomis išmokomis, susijusiomis vienu ginklu sandoriu prieš jam ateinant į valdžią.

Daug kitų įtarimų dėl kyšininkavimo yra susiję su trimis iš Indijos kilusiais broliais Guptomis, kurie yra kaltinami neteisingu būdu gavę pelningų vyriausybės kontraktų ir net tuo, kad esą galėjo parinkti J. Zumos ministrus.

J. Zuma pripažino, kad draugauja su Guptomis, bet neigė pažeidęs įstatymus.

Dėl politinių kivirčai pastarosiomis savaitėmis kai kada netgi kildavo abejonių, kas valdo labiausiai išsivysčiusią žemyno ekonomiką. Metinis pranešimas, kurį prezidentas turėjo pasakyti praėjusį ketvirtadienį, paskutinę minutę buvo atšauktas.

Mandelos partijos nuosmukis

J. Zumos prezidentavimą temdė lėtas ekonomikos augimas, tebesitęsianti rasinė nelygybė ir rekordinis nedarbas, kurstantys visuomenės nepasitenkinimą.

2009-aisiais prezidentu tapęs J. Zuma turėjo pasitraukti kitais metais, po dviejų leistinų kadencijų.

Per vietos rinkimus 2016 metais ANC pasirodė prasčiausiai nuo atėjimo į valdžią 1994 metais, kai žlugo baltųjų mažumos valdymas ir kai šiam judėjimui vadovavo Nelsonas Mandela.

Jei nori pataisyti partijos reputaciją iki kitų metų rinkimų, C. Ramaphosa turi atgaivinti ekonomiką ir pažaboti tai, ką jis yra pripažinęs išsikerojusia vyriausybės korupcija.

65 metų C. Ramaphosa anksčiau buvo profesinės sąjungos veikėjas, N. Mandelos sąjungininkas. 10-ojo dešimtmečio pradžioje jis vadovavo deryboms dėl apartheido užbaigimo, o paskui tapo itin turtingu verslininku ir grįžo į politiką.

J. Zumos pozicijos partijoje susvyravo gruodžio mėnesį, kai jo pasirinkta politinė įpėdinė – jo buvusi žmona Nkosazana Dlamini-Zuma – nedideliu skirtumu pralaimėjo C. Ramaphosai naujo ANC lyderio rinkimus.