Tai valstybės vadovas pareiškė po to, kai Turkijos karo laivai blokavo dujų telkinius prie Kipro krantų turinčią žvalgyti italų bendrovės gręžimo platformą.

Aštrėjanti priešprieša tarp Turkijos ir Kipro dėl energijos išteklių Viduržemio jūros rytuose gali dar apsunkinti pastangas susitarti dėl padalytos salos suvienijimo. Šios pastangos įstrigo pernai žlugus taikos deryboms.

„Negalvokite, kad mes nekreipiame dėmesio į oportunistinius mėginimus ieškoti gamtinių dujų Kipro vandenyse ir Egėjo pakrantėje“, – sakė R. T. Erdoganas televizijos transliuotame kreipimesi į savo partijos įstatymų leidėjus.

„Įspėjame tuos, kas peržengia ribą savo klaidingais vertinimais Kipre ir Egėjo jūroje“, – pridūrė prezidentas.

Italijos energetikos milžinė ENI pranešė, kad praėjusią savaitę Turkijos laivai sustabdė jos laivą, nurodę, kad rajone, į kurį jis plaukia, vykdoma karinė veikla. Laivas ketino vykdyti dujų telkinių žvalgymo darbus Kipro ekonominės zonos trečiajame sektoriuje.

Maždaug milijoną gyventojų turintis Kipras yra padalytas nuo 1974 metų, kai įsiveržusios Turkijos pajėgos okupavo salos šiaurę, atsakydamos į Atėnų organizuotą perversmą, kurio tikslas buvo prijungti salą prie Graikijos.

Šiaurinę salos dalį valdo 1983 metais nepriklausoma pasiskelbusi Šiaurės Kipro turkų respublika, kurią pripažįsta tik Turkija.

Ankara ir Kipras seniai nesutaria dėl Viduržemio jūros rytinės dalies. Turkija griežtai gina Šiaurės Kipro turkų respublikos pretenzijas į ten esančių gamtos išteklių dalį.

Kipras praėjusį ketvirtadienį pareiškė, kad Italijos ENI ir Prancūzijos „Total“ prie Kipro krantų vykdant tiriamojo gręžimo darbus, buvo aptiktos didelės dujų atsargos.

Tačiau R. T. Erdoganas įspėjo su Kipro vyriausybe dirbančias užsienio bendroves, kad jos „neturėtų būti naudojamos kaip įrankiai vykdyti darbus, peržengiančius jų ribas ir pajėgumus“.

Jis netgi palygino Turkijos reakciją į šią problemą su šalies karinėmis operacijomis Sirijos šiaurėje, kurias Ankara pateikia kaip kovą su teroristinėmis grupuotėmis.

„Panašiai, kaip per operacijas „Eufrato skydas“ ir „Alyvmedžio šakelė“ palei mūsų pietinę sieną, mes žlugdome visus, darančius klaidingus vertinimus, ir griauname jų planus“, – sakė R. T. Erdoganas.

Europos Sąjunga, kurios nariu yra Kipras, leido aiškiai suprasti, kad atidžiai stebi Turkijos veiksmus.

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas pirmadienį pasikalbėjo su Kipro prezidentu Niku Anastasiadžiu, o socialiniame tinkle „Twitter“ paragino Turkiją „vengti grasinimų ar veiksmų, nukreiptų prieš bet kurią ES narę“.

Pasak D. Tusko, užuot dariusi tai, Turkija „turėtų skatinti gerus kaimyniškus santykius, taikų ginčų sprendimą ir pagarbą teritoriniam vientisumui“.