Iš tiesų, jau kovo mėnesį, kai šiaurinėje Europos dalyje dar netikėtai ir pasninga, į Olandiją ima plūsti minios turistų. Ir visai ne dėl tradicinių sirupu perteptų vaflių ar nuodėmingojo Raudonųjų žibintų kvartalo, kuris, tiesą pasakius, dieną visai nenuodėmingai atrodo. Žmonės čia važiuoja išgyventi tikrų tikriausio pavasario – Nyderlandų karalystė pražysta tulpėmis! Tad visos tos upės plukdo į Keukenhofo pavasario gėlių parką.

Netoli Amsterdamo įsikūręs ir jau daugiau nei pusšimtį metų gyvuojantis Keukenhofo parkas yra didžiausias gėlių parkas pasaulyje. Ir, žinoma, drąsiai tituluojamas pačiu gražiausiu pavasario parku pasaulyje. Ne veltui! Čia kiekvienais metais prasiskleidžia per septynis milijonus pačių įvairiausių žiedų. Sezono pradžioje pirmieji pasirodo balti, švelniai rožiniai, dangaus mėlynumo krokai ir hiacintai, gelsvieji narcizai ir ankstyvųjų tulpių žiedai. Nužydėjus ankstyviesiems augalams, vėliau juos keičia kiti – vietoj, tada dar gana gležnų, pirmųjų tulpių pražysta aukštais kotais, stambiažiedės, netradicinių žiedlapių ir spalvų tulpės. Būtent tokios, kokių vyrai kovo 8-ąją labai ieško Lietuvoje – išskirtinės.

Tikrai taip, Keukenhofas – tai ne močiutės darželis užsodintas rūtelėmis. Tai trisdešimt dviejų hektarų plotas pražydęs gėlėmis. Tai visa banguojanti jūra, visa galybė žiedų – tulpės sudygusios ornamentais, primenančiais karališkuosius sodus ar Amsterdamą išvinguriavusius vandens kanalus. Už kanalo, kuris supa parką, kitų rūšių tulpės driekėsi ilgiausiomis vagomis (Lietuvoje, geriausiu atveju, tokias galime įsivaizduoti nebent žydinčių bulvių vagas), vienspalviais hiacintais užsodinta visa plantacija. Sunku nehiperbolizuoti, nes primena atvaizdą iš senovinio užsienietiško atviruko, kurį vaikystėje laikei rankoje ir tada mažas protas nesuvokė, kad taip yra iš tikrųjų. Matyt, todėl per vieną sezoną parką aplanko apie aštuonis šimtus tūkstančių žmonių.

Keukenhofo parkas, Olandija

Iš tikrųjų, įstabusis Keukenhofo parkas yra ne tik pramoginis objektas. Tai- tarptautinė ir nepriklausoma Olandų floristikos paroda. Per aštuonias parodos veikimo savaites pristatoma, ką olandiškasis gėlių sektorius turi pasiūlyti. Dalyvaujančios gėlių tiekimo kampanijos eksponuoja savo pasiūlą, vintažiniuose paviljonuose gėlių augintojai ir veisėjai pristato naujas augalų rūšis, floristai – siūlo originalias idėjas eksterjerui ir interjerui, sofistikuotas puokščių variacijas ar netgi švenčių dekoracijas. Iš vienos pusės, naujiems prekybininkams tai tramplinas į tarptautinę rinką, o senieji vilkai tik primena apie save, kad Nyderlandai – vis dar gėlių šalis. Tačiau ne visi komerciniais tikslais čia vyksta, ir ne visi floristai. Juk vieni ,,širdį pasivaikščioti išleidžia“, o kiti grožio mylėtojai išgyvena katarsį.

Keukenhofo parkas, Olandija

Kiekvienais metais olandiškasis Keukenhofo parkas turi tam tikrą temą ir nebyliai skleidžia žinią pasauliui. Praėjusio sezono tema – Olandiškas dizainais, o parko sodininkai ir dizaineriai įkvėpimo sėmėsi iš garsiųjų Nyderlandų menininkų Mondriano ir Rietveldo kūrybos. Taigi, jų garbei buvo pristatytos įvairios gėlių svogūnėlių mozaikos, puokščių kompozicijų paradai ir Mondriano vardu pavadintas inspiracinis sodelis. 2018 m. tema – ,,Romance in Flowers‘‘ (,,Romantika gėlėse‘‘). Tema vėl pasirinkta neatsitiktinai. Dar romantizmo laikotarpiu čia buvo suprojektuotas pirmasis Keukenhofo pilies karališkasis ornamentinis sodas. Taigi, anot oficialios Keukenhofo internetinės svetainės, šiemet parkas lankytojus pasitiks su pačiu didžiausiu raudonų rožių šou nei įprastai, o ,,romantiškasis“ Keukenhofo sezonas baigsis klasikinės muzikos festivaliu viename iš tulpių sodų. Iš tiesų, juk ,,meilę kalbėti‘‘ galima ir gėlėmis, ir muzika.

Keukenhofo parkas, Olandija

Akivaizdu, Olandija tiki, kad grožis išgelbės pasaulį, o šiemet – karūnuoja meilę. Ir tegul! Tegul upelių tėkmė visus neša į karališkuosius sodus išgyventi pavasario dukart per vienus metus – Nyderlandų karalystėje, o vėliau ir Lietuvoje.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)