Pamažu įpratinkite savo kūną judėti, po truputį jam vis keldamos po naują iššūkį kiekvieną dieną, nespėsite pastebėti, kaip kojos pačios bėgs į artimiausią sporto klubą su didžiausia drąsa, pajutus azartą.

Dėl to dalinuosi savo patarimais, kaip prisiversti sportuoti namuose bei kokius jums įprastus buities dalykus galite paversite geriausiais „treniruokliais“. Pradėkime nuo pačių įprasčiausiu – svorių.

Pirmas dalykas, galintis tapti jūsų įrankiu treniruotėms yra jūsų pačių kūno svoris. Atsilenkimai, atsispaudimai, pritūpimai, sėdmenų kėlimai, pasisukimai į šonus, šuoliukai – tai tik maža dalis itin efektyvių pratimų, kuriuos galima atlikti neturint jokios papildomos įrangos. Kūno svoris ypač tinka pradžiai, kai fizinis krūvis dar turėtų būti lengvas. Jau dalinausi ne vienu pratimu, tačiau žemiau pateikiu man labiausiai patinkanti pratimą užpakaliukui, kuriam pakanka atsigulti ant žemės.

Ingrida Martinkėnaitė

Kai jau prireikia svorių, galite rinktis vandens buteliukus. Jei manęs neapgauna iš mokyklos laikų užsilikusios fizikos žinios, vienas litras vandens sveria lygiai vieną kilogramą. Tad, du 0,5 litro talpos buteliukai pirmajai sporto savaitei bus pats tas.

O tada rankas kilnokite į šonus, į priekį, už savęs, darykite su buteliukais pritūpimus, eikite energingai pasivaikščioti – papildomas, net ir mažas, svoris padeda efektyviau deginti kalorijas. Pažengus su mažaisiais buteliukais, parduotuvėje tikrai rasite patogių didesnės talpos butelių. Be to, sportuojant su vandens buteliais yra vienas didelis pliusas – treniruotės metu geriate vandenį iš savo „svorių“, tad į pabaigą treniruotė tik lengvėja.

Kėdė – pasilipimams, rankų pratimams bei šuoliukams. Aibė gerų ir efektyvių pratimų sporto salėje įtraukia suoliuką. Namuose tikrai turime kėdę, sofos atramą, fotelį ar kitą plokštumą, esančią maždaug kelių aukštyje, kurią galime panaudoti lygiai taip pat. Ant žemesnės pakylos – tai gali būti netgi sena batų dėžė, šokinėkite tarsi ant stepo, tik priliesdama pėdos apačia dėžės viršų.

Ant aukštesnio daikto, pavyzdžiui, kėdės, lipkite tarsi ant laipto, vis keisdama koją. Galite tokį pratimą paįvairinti ir pasilipusi kelią pritraukti aukštyn prie krūtinės. Galiausiai, atsirėmusi ant kėdės krašto atbulomis rankomis ir pakabinusi sėdmenis kabėti, galite kelti rankas per alkūnes į viršų ir taip stiprinti savo rankų raumenis. Viena kėdė, o treniruojamas beveik visas kūnas!

Na ir paprasčiausias „treniruoklis“ – žemė. Pasitieskite kažką minkštesnio (kilimą, rankšluostį, jei turite – jogos kilimėlį) ir atsigulkite. O tada prasideda magija! Atsilenkimai, dviračio minimo pratimas, lipimo į kalną pratimas, šoniniai kojų pritraukimai, dubens kėlimas į viršų, susilenkimai, kojų kilnojimai, rankų kilnojimai – viską, ką tik galite sugalvoti ir verta daryti. Kuo dažniau kartosite, tuo greičiau pasieksite taip norimų rezultatų.

Ingrida Martinkėnaitė

Na ir galiausiai, didžiausias pliusas sporto namuose – privatus SPA. Kadangi sutaupote daug laiko kelionei į sporto klubą, galite jį skirti SAU! Nusiprausti po kontrastiniu dušu, užsidegti kvepiančią žvakę ir grojant muzikai išsitepti kūną mėgiamu aliejumi bei pamasažuoti ką tik sportavusias kojas, nugarą.

Galite užsidėti veido kaukę, nes po fizinio aktyvumo kiek atsiveria poros – pats laikas jas valyti. Vėliau pasilepinkite sveikuolišku kokteiliu ar geromis pora saujų šviežių salotų su baltymais (vištienos krūtinėlė, lašiša, avokadas ir pan.) ir pasidžiaukite savo pasiekimais!

Ingrida Martinkėnaitė

Daugiau Ingridos Martinkėnaitės tekstų skaitykite www.suingrida.lt.