Sekmadienį Rusijos Gynybos ministerija pranešė, kad kasti sniego netoli Maskvos esančiame Krasnogorske nusiųsta 100 inžinerijos brigados būrių narių, du kariuomenės greideriai ir traktorius, informuoja themoscowtimes.com.

Kaip sekmadienį teigė „Fobos“ meteorologijos centro ekspertas Jevgenijus Tiškovecas, praėjusį savaitgalį iškrito dvigubai daugiau sniego nei ankstesniais metais – „tai didžiausia pūga per pastaruosius 100 metų“.

Negana to, kad Maskvos regione buvo dislokuoti kariuomenės būrių nariai, įspėti dėl parengties ir Rusijos Vakarinės karinės apygardos specialiosios paskirties būriai kaimyniniuose Smolensko, Briansko, Vladimiro ir Tulos regionuose, informavo šalies Gynybos ministerija.

Maskvos meras Sergejus Sobjaninas paskelbė, kad pirmadienį mokiniams neprivaloma eiti į mokyklą, ir paragino gyventojus važiuoti viešuoju transportu, o ne savais automobiliais.

Dėl visą savaitgalį Maskvoje siautusios didžiulės pūgos vėlavo skrydžiai, nutrūko elektros tiekimas netoli esantiems kaimams ir net buvo paskelbtas prie šalčių prisitaikiusiai Rusijos sostinei itin neįprastas įsakymas dienai uždaryti mokyklas.

Meteorologai pirmadienį pranešė, kad savaitgalį Maskvoje iškritusio sniego kiekis viršija mėnesio vidurkį ir dabar jo danga kai kur siekia 55 centimetrus.

Prognozuojama, kad pirmadienį iškris dar iki 20 cm sniego, o oro temperatūra turi nukristi iki 12 laipsnių šalčio.

„Tai pirmas kartas per 100 metų, kai iškrito tiek sniego“, – sakė mero pavaduotojas Piotras Biriukovas, kurį citavo naujienų agentūra „Interfax“.

Naujienų agentūra „RIA Novosti“ oro sąlygas sostinėje pavadino „sniego apokalipse“.

„Per pirmąsias penkias vasario dienas buvo pasiektas (iškritusio sniego) mėnesio vidurkis, – naujienų agentūrai AFP sakė Rusijos Hidrometeorologijos centro vadovo pavaduotoja Nadežda Točenova. – Tai, žinoma, anomalija.“

Tačiau ji paneigė, kad iškritusio sniego kiekis yra visų laikų rekordas.

Mieste, kur mokyklos uždaromos labai retai, meras Sergejus Sobjaninas paskelbė, kad tėvai pirmadienį neturėtų išleisti vaikų į mokyklą.

Maskvos gatvės pirmadienį ryte buvo užsikimšusios, bet eismas nebuvo visiškai paralyžiuotas, kaip daugelis baiminosi.

Sniego valytuvai mieste dirbo visą savaitgalį ir nuo gatvių nuvalė rekordiškai daug – 1,2 mln. kub. m sniego, Rusijos naujienų agentūroms sakė mero pavaduotojas Piotras Biriukovas.

Sniegas vežamas į specialias tirpdymo stotis, kur paverčiamas vandeniu.

Jis gyrė komunalininkus, sudariusius sąlygas Maskvai normaliai funkcionuoti.

„Nėra kracho, nėra jokios katastrofos, – sakė S. Sobjaninas. – Miestas funkcionuoja normaliai.“

Maskvos apylinkėse sniego iškrito tiek daug, kad vietos administracijos paprašė armijos atsiųsti karių ir sunkvežimių padėti valyti sniegą, pirmadienį paskelbė Gynybos ministerija.

Maskvoje išvirto daugiau kaip 2 tūkst. ledo ir sniego svorio neatlaikiusių medžių, sekmadienį socialiniame tinkle „Twitter“ pranešė Rusijos sostinės meras Sergejus Sobianinas.

Dėl gausaus sniego ir gūsingo vėjo sinoptikai Maskvoje paskelbė „oranžinio“ laipsnio pavojų, Nepaprastųjų situacijų ministerijos sostinės valdyboje įsteigtas operatyvinis štabas. Perspėjimas dėl audros sostinės regione galioja iki pirmadienio.

Anksčiau S. Sobianinas pranešė, kad siaučiant stichijai Maskvoje žuvo vienas ir buvo sužeisti dar penki žmonės.

Sekmadienį Rusijos hidrometeorogijos centras pranešė, jog snygis, kurį sukėlė nuo Juodosios jūros atkeliavęs galingas ciklonas, – gausiausias per visą stebėjimų laikotarpį.

Vien tik sekmadienį nuo 6 val. iki 18 val. vietos laiku Maskvoje iškrito 53 proc. mėnesio normos kritulių – absoliučiai rekordinis kiekis, o jų kiekis per nepilnas keturias vasario dienas jau 5 proc. viršija mėnesio normą.

Gausų sniegą keitė šlapdriba, ledinis lietus, vėjo gūsiams siekiant 20 metrų per sekundę greitį.

„Maskvos oro uostai dirba padidintos apkrovos režimu, panaudoti visi rezerviniai pajėgumai, taip pat ir juos aptarnaujančių tarnybų. Sninga labai gausiai, todėl nespėjama sniego valyti. Skrydžiai leidžiami tiek, kiek įmanoma jų saugumui užtikrinti. Sustabdytų skrydžių daugėja“, – pareiškė Maskvos aviacinės zonos dispečerinių tarnybų atstovas.