„Jis mane sučiupo už klubų, prisitraukė pernelyg arti <...> pradėjo sakyt, kad man žiūrint į tave, į tokią mūzą, kraujas pradeda tekėti į vyrui tam skirtas vietas“, – teigė prisistatyti nepanorusi mergina.

Kita mergina pasakojo apie kitą incidentą: „Dviese kažką šnekėjomės, buvo momentas, kad jis labai arti stovėjo ir jis tiesiog įsidrąsino ir man krūtinę paglostė“.

Pats Gintautas Trimakas iki šiol nekomentuoja merginų liudijimų, tačiau jam artimi asmenys, kolegos ir esami bei buvę studentai stojo jo ginti. G. Trimako feisbuko anketoje gausu įrašų bei komentarų, kuriuose piešiamas talentingo ir kuklaus dėstytojo portretas.

G. Trimaką vadina kukliu ir įkvepiančiu

„Paskutinėmis dienomis mano „gimtoji“ Vilniaus Dailės Akademija garsėja ne kokiais skandalais, kurie užvirė pilną intrigų serialą. Iš pradžių skandalas su dėstytoju Jonu Gasiūnu (jo nepažįstu), o šiandien štai antraštėse puikuojasi ir Gintautas Trimakas – ne tik mano, bet ir visų mano pažįstamų kolegų, studentų (o jų tikrai daug) Draugas, Įkvėpėjas – nesuklysiu, sakydama, jog pats Tikriausias visos akademijos žmogus. Tiems, kas pažįsta Gintautą, kyla absurdiškas juokas, pamačius tai, kas eiliniams piliečiams kelia pasipiktinimą ir kartu griauna tvirto žmogaus, bei užtikrintą reputaciją turinčio menininko vardą. Tegul tos, kurios be šmeižto ir intrigų gyvenime nemato laimės, žino ir mato, jog aš, mano kursiokai (ketvirto kurso dizaineriai) ir visi kiti akademijos bendraminčiai, neleisime įsisukti šiai tragikomedijai – neleisime šmeižti savo gerbiamo dėstytojo Gintauto Trimako vardo“, – feisbuke rašė VDA studentė Greta Unguvaitytė.

Šiuo įrašu feisbuke pasidalijo gerokai daugiau kaip šimtas žmonių.

VDA studentė Greta
Neleisime šmeižti savo gerbiamo dėstytojo Gintauto Trimako vardo.

Savo nuomonę socialiniame tinkle išsakiusi Lina Kynaitė tap pat stojo į menininko pusę. „Paskutiniu metu vis galvoju, kas gi visdėlto yra tas priekabiavimas? Su mano charakteriu, tai yra nesuprantama, nes jeigu ir bandė kas nors, kada nors, ką nors daryti, kas man nepatinka, tai arba gavo į snukį, arba gavo į snukį (ačiū, tėti, už įdiegtas vertybes). Atidžiai apmąstau, ką sakau savo vaikams. Nes tai, pasirodo, turi be galo didelę prasmę. Nes jeigu, pavyzdžiui, savo dukrai visą gyvenimą kalsi į galvą „būk geriausia, būk pirma bet kokia kaina“, tai tas vaikas gali ir bandyt būt geriausias ta bet kokia kaina, pavyzdžiui, už geresnį pažymį, – savo mintimis dalijosi Lina ir pridūrė. – Dabar apie Gintautą Trimaką – aš už šitą žmogų duodu ranką nukirst, o jeigu reikės – ir į snukį duot.“

Daugybėje komentarų Gintautas įvardijamas kaip kuklus, taktiškas ir profesionalus: „puikus žmogus ir puikus menininkas“, „šis nuostabus žmogus visada toks taktiškas“, „nuostabus žmogus, įstabaus talento menininkas, be galo kuklus žmogus“, „jis – puikus dėstytojas“.

„Tik mes, žmonės iš artimos aplinkos, galime įrodyti teisybę“, – feisbuke rašė VDA studentė Greta ir ragino visus garsiai kalbėti apie G. Trimaką.

G. Trimakui mestais kaltinimais netiki ir menininkė Sandra Straukaitė. „Su Gintautu Trimaku esu dirbusi, pažįstu jį. Gal žmogus kartais ir pasako kokį komplimentą, tačiau jis net drovus yra. Esu už Gintą, kaip sakoma, visomis keturiomis“, – DELFI kalbėjo S. Straukaitė.

Gintautą feisbuke gynė ir VDA studentė Alberta Vengrytė: „Čia jau primena šiek tiek grandininę reakciją... Niekada nepalaikysiu nederamo elgesio ar seksualinio priekabiavimo (Gasiūno istorija man, kaip studijuojančiai toje pačioje institucijoje, buvo ganėtinas šokas – neapsakomai šlykštus elgesys „genijaus galios“ pagrindu, apie kurį liudija ir kai kurios pažįstamos merginos), bet Gintautas Trimakas??? Skamba kaip visiška pasaka. Per 5 metus nesu pastebėjusi nieko nederamo“.

„Gintautas Trimakas man nuo pirmo kurso buvo vienas akademijos autoritetų – puikus menininkas, įkvepiantis pedagogas, subtilus ir garbingas žmogus, todėl nesinori tylėti“, – DELFI teigė VDA studentė Alberta.

VDA studentė Alberta
Gintautas Trimakas? Skamba kaip visiška pasaka.

Dėstytoją feisbuke gynė ir VDA studentė Agnė Poškutė. „Su šiuo dėstytoju kasdien prasilenkiu „akadės“ koridoriuose. Tiesiog norėjau pasakyti, kad nesu nei kalbų apie tai girdėjus, nei mačius ir net nepanašu (mano akim žiūrint), kad dėstytojas bent jau panašiai elgtųsi. Ir kartais netikiu anonimiškumu, o gal tiesiog nenoriu tikėti, – teigė mergina ir pridūrė, jog netiki straipsniais, pasirodžiusiais žiniasklaidoje. – Savo kurse nesu girdėjusi jokių kalbų apie žmogų, prie kurio buvo priekabiauta iš dėstytojų ar kursiokų pusės. Nesu susidūrusi su tokiu atveju savo katedroje. Man čia „žiauriai“ gerai, o dėstytojai labai šiltai bendrauja (ir čia iš gerosios pusės)!“

Baigusi įrašą mergina ragino visus stoti į Dailės Akademiją, nes „čia „žiauriai“ gerai“.

Kaltinimų sulaukė trys VDA dėstytojai

DELFI primena, kad skandalas VDA supurtė dviem merginoms nusprendus anonimiškai prabilti apie dėstytoją Joną Gasiūną.

„Gyvenau tartum du gyvenimus – vieną, kaip gabi, gerus pažymius gaunanti studentė, kitą – kaip jo sekso žaisliukas“, – konstatavo viena studentė.

Kiek vėliau prabilo VDA Tapybos katedroje 2009-2013 m. studijavusi Rūtenė Merkliopaitė. „Man pasisekė laiku išgirsti gandus ir istorijas apie J. Gasiūno priekabiavimus, dėl to manęs tai nepalietė: ignoravau jo užuominas, pavyzdžiui, pasiūlymą „nusifotografuoti save po sekso ir fotografiją pertapyti“.

Aišku, kai nesutikau su jo „kūrybinėmis idėjomis“, prasidėjo replikos kaip „nepakanka duomenų“, „nepakanka proto“ ir kitos pašaipos. Tai vertė abejoti savim, jausti įtampą. Šlykštu, kaip jis naudojasi jaunomis, naiviomis, nepasitikinčiomis savimi merginomis, apsukdamas situaciją taip, tarsi tai jis joms daro paslaugą“, – pasakojo absolventė.

Kilus skandalui, Jonas Gasiūnas pasitraukė iš užimamų pareigų. Daugiau apie J. Gasiūno poziciją skaitykite čia.

Penktadienį dvi merginos prabilo apie dar vieno VDA dėstytojo seksualinio pobūdžio priekabes. Viena jų savo patyrimais pasidalijo tinklaraštyje „Akadės paslaptys“, kita – feisbuko paskyroje.

Nepagarbiu elgesiu kaltinamas docentas, socialinių mokslų daktaras Arvydas Liepuonius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (699)