Dar labiau stebėtina tai, kad ši mitybos programa, kurioje mažai angliavandenių ir gausu baltymų, buvo sukurta mokslininkų.

Nors Australija geriausiai žinoma pasaulyje kaip pamišusių dėl sporto, raumeningų ir įdegusių žmonių šalis, iš tikro nutukusiųjų skaičius joje auga ir greitai JAV nebebus vadinama apkūniausių žmonių valstybe.

Nutukę australai šaliai kainuoja daugiau nei milijardą Australijos dolerių. Nors rinkoje populiarios įvairios dietos, Mokslo ir pramonės tyrimų organizacija (CSIRO) nusprendė ištirti dietas.

Rezultatas – CSIRO knyga, kurios jau parduota 370 000 egzempliorių. Leidėjai tikisi pasiekti vieną milijoną Australijoje – šalyje, kurioje gyvena dvidešimt milijonų žmonių.

Leidėjai, “Penguin Books”, sako, kad knyga jau tapo viena geriausiai perkamų Australijos istorijoje ir ja susidomėjo daugiau nei dešimt užsienio šalių, tarp jų – Britanija, JAV ir Kinija.

Autorė Manny Noakes teigia, kad knyga pasirodė esanti naudinga daug platesnei auditorijai, nei buvo tikimasi – žmonės ja remiasi norėdami sveikai maitintis, ne tik numesti svorio. Knygoje raginama reguliariai sportuoti ir patariama, kaip netekti svorio pagal medžiagų apykaitos savitumus.

“CSIRO vardas taip pat labai svarbus rinkoje, kuri perpildyta informacijos apie svorio kontrolę”, - sako Noakes.

“Knyga pasirodė pačiu laiku: bendruomenėje plinta susirūpinimas dėl nutukimo, be to, žmonės dairosi kažko naujo.”

Ji sako, kad dieta atrado savo nišą po to, kai žmonės prarado susidomėjimą Atkinso dieta, išpopuliarinta Holivudo žvaigždžių.

CSIRO dieta, pasak Noakes, atsirado iš mažai riebalų turinčių mitybos programų tyrinėjimų.

“Nenuostabu mums, bet stebėtina kitiems, kad nesvarbu, kiek riebalų suvartojama. Svarbu tai, kiek kalorijų esama”, - teigia Noakes. “Taigi mes sukūrėme savo mitybos programą, kurios pagrindas – daugiau baltymų, mažiau angliavandenių, visavertis maistas.”

Tačiau nors dieta susilaukė daugybės gerbėjų, ji susilaukė ir perspėjimų dėl rekomendacijų keturis kartus per savaitę suvartoti po 200 gramų raudonos mėsos.

Dr. Johnas Tickellas sako, kad CSIRO dieta ragina vartoti pavojingai daug raudonos mėsos.

“Amerikos vėžio asociacija ir Europos vėžio asociacija teigia, kad yra akivaizdus ryšys tarp raudonos mėsos vartojimo ir žarnyno vėžio”, - pasakė Tickellas Australijos televizijai. “Tiesiog konstatuoju faktus. Esu susirūpinęs dėl to, kad australus tenka ginti nuo jų pačių – esame mėsėdžių tauta”.

Tačiau Noakes nesijaudina dėl to ir teigia, kad raudonos mėsos kritika – išpūstas dalykas. “Raudona mėsa Australijoje gali būti liesa, ji labai maistinga ir labai tinka mažai kalorijų turinčiai mitybos programai. Jei tokioje programoje neužtektinai baltyminio maisto, tarp jo – raudonos mėsos, tai nebus visavertė mityba”, - sako Noakes.

Nepaisant to, kad australai dominuoja tokiose sporto šakose, kaip plaukimas ir kriketas, daug daugiau australų neatsitraukdami žiūri sporto programas per televiziją, o ne iš tikro sportuoja.

Daugiau nei šešiasdešimt procentų suaugusiųjų, arba 7 milijonai žmonių, turi nereikalingo svorio, o du milijonai jų yra nutukę. Kone trečdalis vaikų yra nutukę arba turi viršsvorio.

“Apie tai daug kalbama”, - sako Noakes. – “Nesame tokie apkūnūs kaip amerikiečiai, bet einame link to, ir jei nieko nedarysime, padariniai bus liūdni.”

Apie 64,5 procentai suaugusiųjų amerikiečių, arba 119 milijonai žmonių, turi viršsvorio arba yra nutukę, ir šis skaičius nenumaldomai auga.

Nors sunku vertinti, Australijos sveikatos institutas nustatė, kad nutukėliai Australijai 2000-2001 metais kainavo daugiau nei 1,2 milijardus Australijos dolerių.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją