Viena jų savo patyrimais pasidalijo tinklaraštyje „Akadės paslaptys“, kita – feisbuko paskyroje.

Laukia, kol kaltinimai bus „suformuluoti kokiu nors būdu“

Su nepagarbiu elgesiu kaltinamu docentu, socialinių mokslų daktaru Arvydu Liepuoniumi DELFI susisiekti kol kas nepavyko, tačiau VDA Senato etikos komiteto pirmininkas architektas Marius Šaliamoras BNS sakė, kad jo elgesys gali būti vertinamas.

„Kol kas tie kaltinimai neįgavo materialios formos ar bent jau neatėjo iki mūsų komiteto, kad galėtume tai svarstyti. Jeigu bus tie kaltinimai suformuluoti kokiu nors būdu, tai tada svarstysime“, – žurnalistams penktadienį po komiteto posėdžio sakė M. Šaliamoras.

„Aš labai džiaugčiausi, jeigu tie pareiškėjai išdrįstų būti neanonimai ir apsvarstytume tam tikram atvirame pokalbyje, atviroje diskusijoje šitas problemas, nes gali būti, kad atskirais atvejais ką mes labai drąsiai vadiname priekabiavimu gali būti kultūrinis nesusišnekėjimas tiesiog“, – dėstė jis.

Tuo metu netinkamu elgesiu su studentais apkaltinto ir iš akademijos jau pasitraukusio tapytojo Jono Gasiūno elgesį komitetas pasmerkė.

Sako susidūrusi su priekabiavimu

„Labai dėkoju toms, kurios pradėjo viešinti dėstytojų elgesį. Be galo užjaučiu tas, kurios nebuvo tokios tvirtos, kad pajėgtų atsispirti spaudimui. Tikiu, kad būtent šis viešinimas yra pati geriausia prevencijos priemonė ateičiai, o kartu – ir bent minimalus palengvėjimas aukoms. Aš asmeniškai susidūriau su doc. dr. Arvydo Liepuoniaus priekabiavimu. Mačiau, kad buvau ne viena tokia“, – tinklaraštyje rašo studentė.

Anot jos, A. Liepuonius dėstė psichologijos dalykus UNESCO kultūros ir vadybos ir kultūros politikos katedroje.

„Nekaltas“ pasivijimas po paskaitos (Reklamos psichologija), kur pristačiau savo darbą ir pakvietimas aptarti jį detaliau prie arbatos puodelio iš pradžių atrodo išties nekaltai. Mokiausi geriausiais balais – atrodė, kad puiku – dėstytojui patiko mano surinkta medžiaga, duos patarimų, kaip, ką tobulinti, kur dar gilintis ir pan. Juk 18-24 m. studentai – žinių ištroškę vaikai, jie į dėstytoją žiūri kaip į guru. Per mūsų pokalbį labai greitai paaiškėjo, į kur viskas linksta“, – tikino mergina.

Studentė: šlykštu, kai į tave žiūri tik kaip į mėsos gabalą

Tuomet ji tikino labai aiškiai pasakiusi, kad turi draugą ir jokie asmeninio pobūdžio santykiai jos nedomina.

„Kas buvo toliau? Dėstytojo postringavai apie tai, kad „To nebūtų būtina niekam žinoti“, komentarai apie tai, kaip artimai dėstytojai ir studentai bendrauja užsienyje (?!), keletas el. laiškų ir proaktyvių (jo) pokalbių „Gmail“ (dėstytojai turėdavo visų studentų el. pašto adresus). Šlykštu, kai į tave žiūri tik kaip į mėsos gabalą, kai, prisidengiant savo galia, daro spaudimą. Dar šlykščiau – jis juk turi mūsų metų dukras (yra bendrų pažįstamų)!

Aš labai greitai užkirtau viskam kelią, nors jis ir buvo atkaklus. Deja, viską ištryniau (keistas jausmas: kažkodėl net bijojau, kad draugas pamatys tuos el. laiškus, nors jie akivaizdžiai buvo proaktyvūs ir tendencingo turinio iš jo pusės – atrodė, kad gal aš pati kalta, gal negerai, kad į paskaitas einu tvarkingai apsirengus, kad būdavau įsitraukusi į paskaitas (diskusijas))“, – aiškino mergina.

Aiškina, kad tai buvo vieša paslaptis

Netrukus ji tikino pamačiusi, kad po paskaitų aptariamas dėstytojas vejasi kitą studentę.

„Neabejoju, kad tos merginos, kurios yra iš mažų miestelių, augusios šeimose, kur mamos užguitos ar pan., gali pasiduoti tokiems autoritetų spaudimams. Bet tai – tik viena istorijos dalis.

Kita dalis yra ta, kad, kai kažkam apie tai užsiminiau, prasidėjo kalbos, kad tai – „Juk vieša paslaptis, jis kaskart turi po favoritę“. Ir katedra (įskaitant dekanę) nemato tame problemos – neva, pačios merginos kaltos! To negaliu pateisinti. Suprantu, kad jis nieko neprievartauja, bet jo aktyvūs siekiai bendrauti toli gražu ne profesiškai yra šleikštūs. Tai nėra įprastas „vyras mergina moterį“ scenarijus (atmetus faktą, kad A. Liepuonius – vedęs), tai yra „pareigose aukštesnis vyras, prisidengdamas savo autoritetu, įkyriai daro spaudimą moteriai“. Pridėkime dar amžiaus skirtumą (manęs niekas neįtikins, kad studentai – visiškai suaugę brandūs žmonės) ir, apskritai, – dėstytojo statusą. Tai, kas leidžiama klube – neturi būti leidžiama mokymo(si) įstaigoje.

Noriu kreiptis į VDA administraciją: visada atminkite, kad bus silpnų jaunų merginų, atvykusių iš mažesnių miestelių, galbūt socialiai pažeidžiamų šeimų – jos visai kitaip „nuskaito“ tas situacijas, kurios atrodo aiškios brandesniam asmeniui. Ne paslaptis, kad VDA dėstytojai po peržiūrų kartu su studentais pašvenčia: neabejoju, kad tos silpnesnės merginos, išgėrusios kelias taures vyno ir bijodamos būti išmestos iš akademijos po dėstytojo pasiūlymo nepriėmimo, tyliai atsiduoda (tiksliau – nepabėga išsigandusios).

Mano atveju nebuvo nei fizinės prievartos, nei mano baimės, nei alkoholio – bet aš vis tiek jau beveik 10 m. nuo akademijos baigimo jaučiu šleikštulį vos prisiminusi A. Liepuoniaus „gudriuosius gundymus“. Labai viliuosi, kad kas nors pagaliau tam užkirs kelią“, – lūkesčiais pasidalijo mergina.

Liudijimas – ir iš dar vienos studentės lūpų

Savo ruožtu kita mergina pasakojo, kad minimas dėstytojas jai po paskaitos laidė nedviprasmiškas replikas, kas galiausiai ją privertė dėstomo dalyko atsisakyti.

Studentės teigimu, kitų bendramokslių A. Liepuonius prašydavo pasidalinti savo telefono numeriais. Mergina įsitikinusi, kad taip bendraujantys asmenys negali dėstyti akademijoje.

Tiesa, DELFI ji tikino „viešintis nenorinti“.