„Nors cepelinai verdami ir su varške, siūlome paragauti su grybais, net su antiena, populiarumu nė vieni jų nepralenkia tradicinių cepelinų su mėsa, – atskleidžia R. Kulbytė-Radziukienė, o paklausta, ar rinkdamiesi priedus prie cepelinų lietuviai būna išrankūs, galbūt stengiasi pasirinkti „liesesnį“ variantą ir paprašo įdėti tik grietinės, iškart nukerta: – Jei jau renkasi cepelinus, tai su viskuo, o spirgai tiesiog būtini!“

Jos tvirtinimu, netiesa, kad jaunajai kartai tradicinio patiekalo gamyba atrodo neįveikiama užduotis. Restorano atstovė pasakoja, kad sulaukia prašymų išmokyti, kaip virti cepelinus, todėl tenka organizuoti specialias cepelinų gaminimo pamokas.

„Darbo gaminant cepelinus tikrai yra, tačiau tai suvienija šeimas. Vaikai nori, kad juos gamintų tėvai, paskui perima tas tradicijas patys. Aš nebijau, kad ši tradicija gali išnykti, visi lietuviai retsykiais pasiilgsta cepelinų“, – įsitikinusi R. Kulbytė-Radziukienė.

Restorano gamybos vadovas Žilvinas Mečkauskas DELFI Maistui sutiko parodyti, kaip išsivirti tradicinių cepelinų, ir pasidalijo neįkainojamais patarimais, ką daryti, kad šis patiekalas visada pavyktų.

1 cepelinų porcijai reikės:

  • apie 330 g bulvių (iš jų gaunama apie 280 g tarkių)
  • apie 100 g virtų bulvių
  • 100 g kiaulienos faršo
  • kubeliais pjaustytų svogūnų
  • druskos, pipirų

Spirgučiams:

  • 50–70 g šoninės
  • apie 30 g svogūnų

Gaminimas:

Sutarkuojame bulves. Greičiau ir patogiau tai padaryti su specialia bulvių tarka.
Į bulvių masę įtarkuojame šiek tiek svogūno.
Kai sutarkuojame bulves, jas sukrečiame ant marlės ir išspaudžiame tarkius. Tarkiai turi būti nei per drėgni, nei per sausi. Nuspausto skysčio neišpilame.

Į tarkius įdedame virtų bulvių, įberiame druskos ir išmaišome.
Per tą laiką išspaustame skystyje nusistovi bulvių krakmolas. Jį supilame į bulvių tarkius ir vėl išmaišome.
Gaminame cepelinų įdarą. Į kiaulienos faršą įdedame smulkiais kubeliais pjaustytų svogūnų, įberiame druskos ir pipirų, viską išmaišome.
Lipdome cepelinus. Į delną paimame norimą kiekį bulvių tarkių, suplojame, įdedame mėsos įdarą ir užlipdome.

Tuo metu gaminame spirgus. Šoninę supjaustome kubeliais. Svogūnus – tai pat. Viską kartu pakepiname keptuvėje.
Išvirusius cepelinus patiekiame su grietine ir spirgučių padažu.


Virtuvės šefo patarimai:

  • Į žalių bulvių tarkius būtinai įdėkite virtų bulvių – tuomet bulvių masė taps minkštesnė, nebus lyg guminė.
  • Jokiu būdu netrinkite dar šiltų virtų bulvių – tik šaltas. Geriausia, jei bulvės išverdamos iš vakaro.
  • Jei formuojant cepelinus bulvių masė labai limpa prie rankų, vadinasi, ji per skysta – reikia dar kartą nuspausti. Bulvių masė turi būti nei per sausa, nei per drėgna.
  • Gerokai skanesnius cepelinus išvirsite, jei į vandenį, kuriame juos virsite, prieš tai įpilsite sultinio.
  • Cepelinai neišskys, jei į vandenį papildomai įbersite krakmolo. Svarbu krakmolo nepadauginti!Maždaug 4–5 l vandens užtenka nubraukto v.š. krakmolo. Tik atsiminkite – krakmolo reikia įdėti dar šaltame vandenyje, kitaip jis sušoks į gumuliukus
  • Nepridėkite į puodą ir per daug cepelinų, mat jie taip pat išskiria krakmolą. Stebėkite vandenį – jis praras skaidrumą, tačiau negali pasidaryti gličios, kisielių primenančios konsistencijos.
  • Rezultatas labai priklauso ir nuo to, kokias bulves naudosite. Skaniausi cepelinai, anot šefo, iš šviežių bulvių, tačiau jose daugiau vandens, todėl į jas reiktų įmaišyti daugiau krakmolo. Jei norite, kad cepelinai tikrai pavyktų – rinkitės pernykštes bulves. Jos krakmolingesnės, o vandens mažiau.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (211)