Visa M.A.M.A. buvo kaip niekad politizuota. Iš pažiūros nekalti juokeliai slėpė aštrią kritiką valdžiai. Klounas buvo labai tiesmukas dūris R. Karbauskiui, bet ir be klouno tie, kas klausėsi ir girdėjo, aiškiai suprato, kad pramogų pasaulis kunkuliuoja.

„G&G Sindikato“ kritika yra už valdžios politiką. Visą. Draudimų ir fanatizmo. Nekalbėjimo, nederinimo su visuomene. Štai apie ką yra ir visų kitų kritika.
Indrė Makaraitytė

„M.A.M.A apdovanojimuose pasisakėme ne tik mes. Tačiau tai buvo nesutarta, tai buvo mūsų nuomonė. Musų negalima tapatinti su pramogų pasauliu. Tas blizgesys ir tuštybė... mes nelabai turime ką bendro. Esame kaip ir socialinio protesto grupė“, – sako Gabrielius Liaudanskas-Svaras.

Ir dar jis priduria, kad jo grupės protestas neturi nieko bendra su alkoholio reklamos ir prieinamumo draudimu. Jis sakosi netgi palaikąs kai kuriuos draudimus, beje, ir jau gerokai anksčiau nei to ėmėsi politikai, ieško ryšio su ant ribos atsidūrusiais paaugliais ir jaunuoliais, yra patyręs ir dažnas socialinių projektų dalyvis. Be jokio raginimo iš šalies.

„G&G Sindikato“ kritika yra už valdžios politiką. Visą. Draudimų ir fanatizmo. Nekalbėjimo, nederinimo su visuomene. Štai apie ką yra ir visų kitų kritika. Kaip sako Arūnas Valinskas, laidų ir renginių vedėjas, prodiuseris, politikams reikėtų nereaguoti taip skausmingai, o pasijuokti. Jis juk, kai buvo politikoje, sako, taip skausmingai kaip R. Karbauskis nereaguodavo.

Tiesa, kauptis debesys virš R. Karbauskio pradėjo dar aną vasarą, kai jo rengiamame Naisių vasaros festivalyje atsisakė dalyvauti kai kurie garsūs atlikėjai. Šiems pradėjus juokauti, kad po Seimo sprendimų drausti alkoholio reklamą ir net neleisti jo vartoti lauko kavinėse šie nepaisys „nealkoholinio kodo“ festivalyje, esą buvo sulaukta nurodymų, kaip turėtų elgtis, ką dainuoti ir ką sakyti. Tuomet ir Samas, ir kiti atlikėjai nusiuntė R. Karbauskiui žinią, kad žodžio ir pasirinkimo laisvė jiems yra svarbiausia.

Taip, Svaras toli nuo spindinčio pramogų pasaulio. Bet jei tokie renginiai kaip ši M.A.M.A. ar savaitė prieš muzikos apdovanojimus įvykęs žurnalo „Žmonės“ renginys, kuriuose Rūta Mikelkevičiūtė, gavusi statulėlę, jai skirtą laiką skyrė ne padėkoms mamai, tėčiui ar lėkštiems juokeliams ir savo produkcijos pijarui, o priminė visiems Mato mirties metines, skatins pramogų pasaulio emancipaciją ir politinį išprusimą, mes visi tik laimėsim.

Nes dabar išmintimi ir sąmoju besidžiaugiančio A. Valinsko pastabos, koks jis buvęs šaunus ir linksmas politikas, jo niuksai Andriui Mamontovui, kad esą šis labiausiai talkino R. Karbauskiui pakeliui į valdžią, jo juokeliai ir kritiškos pastabos nuo scenos – su dvigubu dugnu. Ir ne tik A. Valinsko. Daugelio atlikėjų niurzgėjimas, kokia valdžia bloga ir kad mes norime gyventi laisvoje, politikų fanatizmo neuzurpuotoje šalyje, yra su tuo dvigubu dugnu.

Ir tą kitą dugną būtų labai sveika išmušti lauk.

„Oj labukas, fainulka mano... kiek daug čia sekso“, – bučiuodamas į vieną skruostuką, o paskui – į kitą, nuoširdžiai džiaugiasi prodiuseris, kad viskas teisingai ir kad gražios žvaigždės. Viena – ryškiai rožinė, su daug plunksnų, kita – ryškiai geltonu apdaru, glotniai aptempusiu kiekvieną kūno linkį. Bet kuriam prašalaičiui atvimpa lūpa, matant ir girdint šitą spalvotą erzelį, – visos jos atrodo lyg nusileidusios iš kito pasaulio.

„Daug sekso“ reiškia, kad bus ir daug žiūrovų. Juk ant raudonojo kilimo taip pat būna daug „sekso“ ir tai reiškia, kad bus daug klikų ir didesni tiražai. Net ir lietuviškais standartais pramogų pasaulis yra kitas pasaulis. Nei geresnis, nei blogesnis, kam gražus, kam tuščias, bet kitas pasaulis. Mums atrodo, kad ten daug blizgesio, mažybinių žodelių, mums nežinomų intrigų, meilės romanų, visi renginiai vienas į kitą panašūs ir kuriame gimsta gilūs vidiniai sprendimai pasirodyti tąkart ne su vienu trečdaliu, o trim ketvirtadaliais atvirų krūtų.

A. Valinskas ėjo dar toliau – jis pramogų pasauliu ne tik pasinaudojo, bet jį patį atvedė į politiką. Savaime tai nėra blogai, nes Seime gali būti visokių žmonių, juk jis – visos visuomenės veidrodis. Tačiau A. Valinskas nesirinko iš tokių, kurie žinojo, kur eina.
Indrė Makaraitytė

Bet šitas pasaulis yra labai arti paprastų žmonių. Daug arčiau nei protingi ekspertai ar teisingi politikai. Jie labai gerai girdi jų pulsą, žino skonį ir lūkesčius. Žvaigždės būna ant žurnalų viršelių ne todėl, kad jos tuos žurnalų viršelius nusiperka. O todėl, kad kai jos ant viršelio, tuos žurnalus perka. Žmonėms įdomu, kaip gyvena pramogų pasaulis, jų meilės, skyrybos, vaikai, namai ir... nuomonė.

Viktoras Uspaskichas turėjo savo žvaigždžių plejadą, kuri jam padėjo laimėti žmonių širdis dovanojant jiems pramogas. Juodosios buhalterijos byloje buvo apklausiama visa eilė dainininkų, kurie koncertuodavo dykai arba mainais už kokias kitas paslaugas V. Uspaskicho renginiuose. Ar potencialūs rinkėjai balsuodavo todėl, kad matė vieną ar kitą V. Uspaskicho renginyje? Ne. Greičiau atvirkščiai.

Ir V. Uspaskichas prieš A. Valinską, kaip pramogų pasaulio žvaigždę, turėtų už ką kepurę nukelti – A. Valinsko indėlis į jo politinę karjerą tikrai nemenkas.

Bet pats A. Valinskas ėjo dar toliau – jis pramogų pasauliu ne tik pasinaudojo, bet jį patį atvedė į politiką. Savaime tai nėra blogai, nes Seime gali būti visokių žmonių, juk jis – visos visuomenės veidrodis. Tačiau A. Valinskas nesirinko iš tokių, kurie žinojo, kur eina. Ilgainiui, kai pradėjo byrėti jo partijos gretos, žvaigždės atskleidė šios A. Valinsko avantiūros užkulisius, kad buvo kviečiam visi, kurie drįso pasirašyti šiai avantiūrai. Durys buvo atviros, o reikalavimas – žinomumas – ir tas nebuvo būtinas.

Pramogų pasaulio darbas toks – linksminti žmones. Ir tas pasakymas, kad pinigai nekvepia, ten labai dažnas. Bet kažkur vis tiek turi būti toji riba, kai tu nusprendi nedalyvauti politinėse manipuliacijose. Arba tada nuo scenos visai Lietuvai nesiplūsti ant valdžios, kuriai padėjai laimėti rinkėjų meilę.
Indrė Makaraitytė

Taip, iš plejados A. Valinsko artistų ne visi buvo avantiūristai. Tiesą pasakius, Donalda Meiželytė savo išmintimi ir nuovoka Seime visa galva pralenkė patį A. Valinską. Bet daugumai net nereikėjo gadinti dažų tepliojant jų veidų klouno spalvom, o kad jie būtų nors ką nors išsižioję pasakyti, neprisimena net patys didžiausi, pavyzdžiui, Ingos Valinskienės gerbėjai. Blaivūs Naisių vasaros festivaliai, serialas „Naisių vasara“ juk buvo akivaizdi R. Karbauskio rinkiminė priemonė, kurioje dalyvavo ir režisieriai, ir prodiuseriai, ir atlikėjai.

Ir tai – ne išimtys iš taisyklės. Tai – taisyklė.

Ar ankstesnių laikų politinis cirkas leido su visais gyvuliais, varpom ir kitais rekvizitais atsikraustyti į Seimą šiam? Be jokios abejonės.

Pramogų pasaulio darbas toks – linksminti žmones. Ir tas pasakymas, kad pinigai nekvepia, ten labai dažnas. Bet kažkur vis tiek turi būti toji riba, kai tu nusprendi nedalyvauti politinėse manipuliacijose. Arba tada nuo scenos visai Lietuvai nesiplūsti ant valdžios, kuriai padėjai laimėti rinkėjų meilę.