Anot jos, dar šiais metais VDA Unesco Kultūros vadybos ir kultūros politikos katedros antro kurso studentė kreipėsi į dekanatą dėl seksualinių teisės dalyko dėstytojo priekabių, tačiau liko apšaukta ir iš kabineto išėjo apsiverkusi.

Atleistas dėl tų pačių priežasčių, aiškino ji, buvo ir Dizaino katedros dėstytojas.

VDA Komunikacijos skyriaus vedėjas Marius Dirgėla DELFI patvirtino, viena studentė VDA Vilniaus fakulteto dekanui semestro pabaigoje išsakė skundą dėl dėstytojo seksualinio pobūdžio priekabiavimo, tačiau skundą pateikti raštu tuomet ji neva atsisakė.

Dar ketvirtadienį VDA išplatintame pranešime nurodė, kad Jono Gasiūno atvejis yra pirmasis, kai informacija apie galbūt neetišką profesoriaus elgesį tapo žinoma akademijos vadovybei.

Tačiau M. Dirgėla griežtai neigia, kad panašaus pobūdžio skundų gauta iš Dizaino katedros. VDA atstovo teigimu, nė vienas šio padalinio darbuotojas nebuvo atleistas dėl su akademine etika susijusių priežasčių.

Socialiuose tinkluose sklinda informacija, kad dėl vieno dėstytojo seksualinių priekabių studentai esą skundėsi ir 2001 m., tačiau kol kas M. Dirgėla tikina negalintis šio fakto nei patvirtinti, nei paneigti.

„Kol kas tokio dokumento (galimai dėl ilgo praėjusio laiko) rasti nepavyko. Bet kuriuo atveju tai yra konkreti informacija ir sieksime ją patvirtinti arba paneigti“, – sakė jis.

Prabilo 3 studentės

DELFI primena, kad jau trys studentės paskelbė apie buvusio VDA Tapybos katedros vedėjo, profesoriaus Jono Gasiūnio nepagarbų elgesį, pastabas, patyčias ir seksualinį išnaudojimą.

Tiesa, pats dėstytojas „radikaliai atmeta“ jam metamus kaltinimus ir sako, kad tai yra vieno didelio destruktyvaus projekto dalis. Jis neigė turėjęs santykių su studentėmis.

Trečiadienį J. Gasiūnas dviems savaitėms nusišalintas nuo einamų pareigų, o ketvirtadienį jis paprašė būti atleidžiamas iš darbo.

Pykdo administracijos abejingumas: prašėme psichologo konsultacijos, jos taip ir nebuvo

„Rašau jums, nes sunku skaityti straipsnius apie vietą, kurioje mokausi. Sunku matyti tą melą, kuris yra drebiamas visiems į akis.

Visų pirma, norėčiau pradėti nuo administracijos. Nuo dekanų, ypač bakalaurų dekano, nuo rektoriaus, nuo kitų už akademijos bendruomenę ir visą joje vykstančią veiklą atsakingų žmonių. Šie žmones iškilus problemai nuolat sako tai, ką pasakė ir jums: „Reaguosime labai rimtai“. Ar jie reaguoja? Ne, niekada“, – aiškino studentė.

Anot jos, nesuskaičiuojami kiekiai raštų dėl įvairių problemų ir studentų prašymai padėti yra nukišti į tolimiausią dekano stalčiaus kampą. Maža to, esą kiekvienas naujai atėjęs sutinkamas su ta pačia žinute – parašyk viską raštu.

„Savo kurse turėjome problemą ir prašėme psichologo konsultacijos visai grupei. Yra visi siųsti laiškai, visi įrodymai, jeigu jų reikia. Dekanas raštą gavo ir eilinį kartą pažadėjo pagalbą suteikti. Psichologo konsultacijos taip ir nebuvo, nors emocinių problemų buvo. Ir didelių. Problemos, nors ir tęsiasi, niekas jų nesprendžia, tik prašo rašyti naujus raštus, pasiaiškinimus ir visą kitą“, – tikino laiško autorė.

Studentė: priekabiavimo atvejis – ne pirmasis, dėl to atleistas Dizaino katedros dėstytojas

Studentės teigimu, seksualinio priekabiavimo tema akademijoje nėra nauja.

„Dar prieš visą šį sąmyšį buvo iškeltas klausimas būtent dėl to paties dalyko, tik jau kito dėstytojo seksualinio priekabiavimo, patyčių. Tam įrodyti, žinoma, yra ir liudininkų.

Dekano atsakymas – rašyti raštą. Atsisakiusi tai daryti studentė buvo aprėkta, jai pasiūlyta kreiptis į policiją, jei ,,buvo taip blogai“, arba, jei nebuvo, tuomet apsvarstyti klausimą etikos komitete. Ir ne, nemeluokit, miela akademija, kad priekabiavimo atvejis – pirmas. Ne pirmas, ne antras ir tikriausiai ne dešimtas.

Iš Dizaino katedros buvo atleistas dėstytojas būtent dėl tos pačios priežasties, tik viskas įvyko tyliai, mat VDA labai bijo žiniasklaidos dėmesio. Aš asmeniškai nesuprantu, kodėl šios įstaigos niekas normaliai netikrina?“, – klausė ji.

Priekabiauta prie antrakursės, dėstytojas nebedirba

Mergina DELFI patikslino, kad priekabiauta buvo prie antro kurso bakalauro studentės. Jos žiniomis, nepagarbiai elgėsi teisininkas, akademijoje dirbęs pagal laikiną darbo sutartį.

„Studentė kreipėsi į dekaną, liko apšaukta ir apsiverkusi, o galutinis pasiūlymas buvo etikos komitetas, į kurį ji dar planuoja kreiptis.

Taip pat akademijoje nuolat sklando gandai apie VDA bendrabutį. Gal administracija irgi pasakys, kad „girdėjome, bet rašto nebuvo“? Ten nuolat matomi dėstytojai su studentėmis, bet, kadangi bohema, alkoholis, tai niekas nefotografuoja ir nefilmuoja, bet kalbos sklinda metai iš metų. Man tiesiog labai baisu skaityti tą administracijos gynybą, neva jie nieko nežinojo (gandų girdėjimas, tai tiek neužteka?) ir dabar imsis rimtų veiksmų. Nieko jie nesiims. Jie imsis nebent tam, kad niekas neberašytų. Bet tik žiniasklaida gali atskleisti visą VDA „grožį“, – įsitikinusi laiško autorė.

Jos manymu, dėl šių atvejų turi keistis visa VDA valdyba.

„VDA docentas, Vilniaus fakulteto dekanas Česlovas Lukenskas nuolat suranda sau patogią poziciją, sako, kad studentai tingi mokytis, ir reikalauja tik iš kitų, o ne IŠ savęs. Jis daug kalba, bet nieko nedaro. Nesvarbu, su kokia problema ateini, išeini su dviem“, – užtikrino studentė.

Nori prisidėti prie problemų viešinimo

Mergina aiškino, kad akademijoje gausu ir kitų pažeidimų, apie kuriuos šiame laiške, mano ji, net neverta kalbėti.

„Ir labai norėčiau pasidalinti siūlymu visiems, galvojantiems čia stoti. Nestokit. Nereikia. Nes, jei turėsite problemų, jos bus nuskandintos ten, kur niekam netrukdo. Administracija pasirinkusi puikią studentų bendruomenę, kuri sutinka su visais jiems sakomais melais, bendruomenę, kuri palaiko ir skleidžia teigiamą VDA viziją, apsimeta, kad neturi jokių problemų ir, kad dekanas puikiai viską išsprendė. Ne, jis neišsprendė, ir neišspręs. Nes ne tokie žmonės turi dirbti administracijoje. Ne šališki menininkai, o objektyviai mąstantys strategai.

Man labai liūdna ir apmaudu, kad niekas nieko nekeičia ir ši įstaiga toliau pūva iš vidaus. Tik svarbiausia pabrėžti, kad nei Č. Lukenskas, nei rektorius nieko neišspręs, tad neturėkite vilčių. Jie jau seniai užmigo savo patogiose kėdėse“, – laišką baigė mergina, pabrėždama, kad labai nori prisidėti prie problemų viešinimo.

Informaciją šiuo metu renka

Pasak M. Dirgėlos, informacija dėl studentės minimo atvejo Unesco Kultūros vadybos ir kultūros politikos katedroje šiuo metu renkama.

„Garantuojame, kad visais atvejais į konkrečius skundus buvo reaguojama. Viena studentė Vilniaus fakulteto dekanui semestro pabaigoje išsakė skundą dėl seksualinio pobūdžio priekabiavimo. Pateikti skundą raštu atsisakė. Minimas dėstytojas dirbo pagal trumpalaikę sutartį, sutartis su juo nebuvo pratęsta“, – informavo VDA atstovas.

Anot jo, iš Dizaino katedros dėl su akademine etika susijusių priežasčių niekas nebuvo atleistas, dėl katedros dėstytojų skundų negauta (nei raštu, nei žodžiu), jokie tyrimai vykdomi nebuvo.

Aiškina teikiantys pagalbą

M. Dirgėla patvirtino, kad yra užfiksuotas kurso kreipimasis dėl psichologo konsultacijos visai grupei. Jo teigimu, tuomet buvo teikiamos tiek asmeninės, tiek grupinės konsultacijos.

„VDA nuo 2016 m. vykdoma Psichikos sveikatos stiprinimo programa – tai tikslinė studentų psichikos sveikatos stiprinimo priemonė, skirta visų studijų pakopų studentams ir VDA dėstytojams. Programą vykdo Atviroji dailės, dizaino ir architektūros mokykla (ADDAM), bendradarbiaudama su socialiniu partneriu Všį „Psichikos sveikatos iniciatyva“, jai vadovauja Nijolė Goštautaitė-Midttun.

2017 m. pavasarį (kovo 13 d.) vyko užsiėmimas-paskaita su studentais, 2017 rugsėjo 21 d. – paskaita-kūrybinės dirbtuvės, 2017 gruodžio 13 d. – paskaita-užsiėmimas, 2017 lapkričio 28 d. – paskaita tapybos katedros dėstytojams ir studentams „Psichikos sveikata ir krizės“.

Administracija ir dėstytojai konsultuoti gyvai ir telefonu dėl krizinių situacijų, susijusių su savižudybe, konfliktais su kolegomis ir studentais (6 atvejai). 8 studentai individualiai konsultuoti dėl psichikos sveikatos, studijų metu kilusių problemų, 4 asmenys nukreipti į psichikos sveikatos priežiūros įstaigas. Studentams sudarytos galimybės dalyvauti tarpdiciplininiuose projektuose „Smegenų pažinimo savaitė“, „Atviros psichiatrijos mėnuo“, – kad bendruomenės psichologe sveikata rūpinamasi, užtikrino M. Dirgėla.

Seksualinėmis priekabėmis įtariamas VDA dėstytojas traukiasi

Savo ruožtu J. Gasiūnas pasitraukė iš užimamų pareigų.

„Šiandien (ketvirtadienį) po antro pokalbio su Akademijos rektoriumi prof. J. Gasiūnas pateikė prašymą atleisti jį iš darbo, motyvuodamas tuo, kad susidariusi situacija kenkia tiek asmeniškai jo, tiek visos akademijos prestižui.

Nepriklausomai nuo šios aplinkybės, rytoj (penktadienį) vyks Senato etikos komisijos posėdis, kuriam šiuo metu renkama informacija. Šiame arba kitame posėdyje komisija apibendrins situaciją ir priims sprendimą, kurį teiks patvirtinti Vilniaus dailės akademijos Senato posėdžiui vasario 14 d. Vilniaus dailės akademija yra dėkinga siekiantiems padėti išspręsti kylančias problemas, ir ypač tiems, kas tai daro ne anonimiškai – tiesiogiai Akademijos vadovybei ar žiniasklaidai“, – DELFI nurodė VDA Komunikacijos skyriaus vedėjas Marius Dirgėla.