„Tokios keliautojos – pavyzdys, kurio Lietuvoje trūksta“, - sakė Ž. Gavelienė. Kelionių ekspertės įsitikinimu, ne veltui sakoma, kad kelionėms ne tiek pinigų, kiek fantazijos reikia.

„Neturintys didelių pajamų keliones renkasi netgi atsakingiau, ką tik įmanoma, nori pamatyti“, - pastebi kelionių agentūros „Estravel Vilnius“ generalinė direktorė.

Jautriausia keliautojų grupe vadinami senjorai, siekdami taupyti, linksta į ilgesnės trukmės keliones. „Kryptis numeris vienas – Ispanija. Ir dėl kultūros, ir dėl pasiekiamumo, ir dėl oro, nes spalio, lapkričio mėnesiais dar galima maudytis jūroje“, - sakė Ž. Gavelienė.

Pasak jos, senjorams keliauti tampa prieinamiau dėl pasitikimo oro uoste paslaugos, pagalbos su bagažu, pavėžėjimo iš oro uosto iki viešbučio. Prognozuojama, keliaujančių senjorų daugės, besirenkančių kruizus ir egzotines keliones - taip pat.

„Širdis džiaugiasi, kai pavasariop agentūroje pamatau tuntą šarmingų vyresnio amžiaus moterų, kurios jau kelerius metus iš eilės žiemas leidžia Indijoje. Jos turi agentę, su kuria bendrauja, kuri suranda joms geriausią kainą. Prasidėjus studentų sezonui, moterys išnuomoja savo butus, iškeliauja į Indiją ir gyvena ten, kol prasideda šiltasis sezonas Lietuvoje. Ne tik sutaupo, bet ir papramogauja. Gauna nuompinigių, pensijas. Gyvenimo Indijos vienuolynuose kaštai tikrai maži, o įspūdžių - daug“, - pasakojo Ž. Gavelienė.

Pasak jos, kažkada į Indiją leidosi keturios buvusios mokytojos, o dabar jau gal keturiasdešimt tokių nuolatinių keliautojų yra. Dauguma kasmet į skirtingus Indijos vienuolynus išvykstančių moterų - klaipėdietės, bet yra ir vilniečių.

Kaip pastebi Ž. Gavelienė, kitas pasirinkimas – kruizas - tik iš pirmo žvilgsnio neįkandamas ribotas pajamas turintiems Lietuvos pensininkams. „Jei nesi dirbantis, neriboja griežtas grafikas, gali rasti kruizą už 600 eurų. Tuomet kruizinės kelionės kaina dienai neviršija 60 eurų, už kuriuos žmogus gauna nakvynę, galimybę kiekvieną dieną išsilaipinti vis kitame uoste, tris kartus per dieną valgyti“, - vardijo „Estravel Vilnius“ generalinė direktorė.

Kruiziniuose laivuose keliautojai paprastai papildomai moka už alkoholinius gėrimus ir ekskursijas. Tačiau būkime atviri - lietuviai senjorai ekskursijų paprastai neperka. Jie eina pasivaikščioti patys, kažkur ant suolelio prisėda, išsivynioja iš laivo išsineštą sumuštinį. Klausimas, ar sumoka brangiau, nei vykstantys ilsėtis į Turkiją“, - abejojo Ž. Gavelienė.

Įsivaizdavimą, kad pensinio amžiaus žmonės renkasi pigesnes keliones autobusu, kelionių ekspertė vadino pasenusiu. „Nebevyrauja autobusinės kelionės, nebent konkretus vyresnio amžiaus žmogus pamėgęs tokį keliavimo būdą. Populiaresni skrydžiai, kurie sveikatos problemų turintiems žmonėms patogesni“, - sakė Ž. Gavelienė.

Kaip ir praėjusiais metais, šiemet laukiama vadinamųjų solo kelionių augimo. „Skatinsime keliauti po vieną. Matome, kad šis kelionių segmentas tikrai augs, tad siūlysime specialias programas vieniems keliaujantiems žmonėms, programas moterims, kurios nori keliauti, o vyrai dažnai ne“, - komentavo kelionių organizatorė.

Kaip pastebi Ž. Gavelienė, kelionės planavimui žmonės skiria laiko ir pasiruošę daugiau investuoti į keliones. „Neturime galutinių skaičių, bet manau, 2018 metais į keliones Lietuvos gyventojai investuos apie 12 proc. daugiau, palyginti su praėjusiais metais. Ne todėl, kad kyla kainos, o todėl kad žmonės nori aukštesnės kokybės, turiningiau, maloniau praleisti laiką“, - apibendrino kelionių ekspertė.