Audinių ekspertas Gintautas Strolys DELFI Stiliui pakomentavo į dažnai skaitytojams rūpimus klausimus – kurie audiniai lengviausiai ir paprasčiausiai prižiūrimi bei kurie mažiau pumpuruojasi.

„Lengviausia prižiūrėti darbinius drabužius, kurie būna pagaminti iš medvilnės maišytos su poliesteriu. Darbiniai rūbai yra padaryti idealiam atsparumui, tinkantys dažnam plovimui, o medvilnę yra lengviau prižiūrėti, nes ją galima netgi virinti. Bet, iš principo, visi audiniai yra lengvai prižiūrimi, tačiau vienus galima prisižiūrėti pačiam, o kitus reikia patikėti profesionalui“, – pasakojo G. Strolys.

Pasak audinių eksperto, žmonės dažnai išradinėja dviratį. Šilką ir vilną skalbia ne toje temperatūroje, renkasi ne tas plovimo priemones, kurios yra rekomenduojamos, arba į vieną skalbimo mašinos būgną sukiša viską.

„Žmonės neskaito arba nenori skaityti etikečių, tiesiog jas ignoruoja. Perka nepasidomėdami, juk kiekvienas žmogus yra savo srities specialistas, tad turėtų jų ir pasiteirauti. Daugiau pasiklausti skalbimo priemonių pardavėjų. Atrodo, kad kartais žmonės neturi laiko tuo pasidomėti ar nenori, tad pasirenka lengviausią būdą. Tačiau tokiu atveju pasirinkus lengviausią būdą, reikia uždirbti ir papildomus 30, 50 ar 100 eurų, kuriuos teks išleisti sugadintam drabužiui ir tada reikės skirti dar daugiau laiko“, – aiškino Gintautas.

G. Strolys patarė, kad išmokti skaityti etiketes nereikia skirti labai daug laiko, bet reikia išmokti žmonių klausti. Jeigu žmonės išmoktų atsirinkti ko klausti, tai daugelis problemų išsispręstų.

„Nenuvertinu turgaus, bet jei užduosime turgaus lygio klausimą – tai turgaus lygio atsakymą ir gausime. Tokiu atveju reiktų kreiptis į specializuotas parduotuves“, – kalbėjo jis.

Pasidomėjus, kurie audiniai mažiau pumpuruojasi, G. Strolys pripažino, kad apgautų, jei pasakytų, kad kažkuris audinys nesipumpuruoja.

„Visi audiniai pumpuruojasi, bet audiniai, kurie turi poliesterio, tai pumpurėlio kojelė bus iš sintetikos, tad teks ją nupjauti, jos taip lengvai nenušukuosite. Ją reikia nukirpti arba su saugiu skustuku nupjauti, arba yra tiesiog tokie daiktai, kur nurenka pumpurus, jie kainuoja tik apie 10 eurų. O 100 procentų vilnos audinys yra ant vilnonės kojelės, todėl ją galima net nušukuoti. Visi geri audiniai turi savybę pūkuotis. Ir vilna, ir akrilas. Tad tie audiniai, kurie linkę pumpuruotis, jie ir pumpuruosis. Jeigu būtų išspręsta šita problema, tai pasaulis ją jau būtų išsprendęs ir pamiršęs. O ši problema – iš tiesų yra“, – dėstė audinių ekspertas.

Ekologiška sintetika

Audinių ekspertas įspėja, kad ant natūralaus kūno dedame naftos produktą, juk iš to paties produkto gaminami ir gaiviųjų gėrimų buteliai.

„Jie tokiu būdu sau leido užkabinti žodį – ekologiška sintetika, nes jie perdirbti iš panaudotų plastikinių butelių, kurie surinkti antrinėse žaliavose. Tad jie kaip ir teisūs, juk tai – ekologiška, neteršia gamtos, tokiu būdu išgelbėja gamtą nuo plastiko butelių.

Taip parašę, jie turi vieną omeny, o žmogus supranta ir suvartoja visiškai kitaip. Marketinginiai žodžiai yra žaislai, kurie audinių etiketėse yra velniškai paplitęs reikalas. Manau, kad kur kas stipriau darbą turėtų dirbti lituanistai.

Nuo tada, kai atsirado drabužiai, tai žmonės n metų perka tik spalvą ir formą, niekas neakcentuoja sudėties. Tik 5 ar 10 procentų žmonių perka pagal sudėtį“, – liūdnais rezultatais dalijosi G. Strolys.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (32)