Vanduo iš čiaupo

Toks vanduo daugumai kambarinių augalų tiks, tik lieka vienas „bet“. Siekiant išgarinti chlorą, kurio į vandenį dedama siekiant pašalinti riebalus, jį būtina palikti atvirame inde bent vienai ar kelioms paroms. Ši taisyklė itin svarbi nedideliems ir lepiems augalams, rašo delfi.lv.

Dar vienas svarbus aspektas – vandens kietumas, kurio rodikliai gali pastebimai svyruoti priklausomai nuo regiono. Taigi universalių rekomendacijų, ar toks vanduo tinkamas augalams laistyti, šiuo atveju būti negali. Tikėtina, kad žinote, ar iš čiaupo jūsų namuose bėga minkštas ar kietas vanduo. Bet kuriuo atveju būtinai susipažinkite su priežastimis, dėl kurių nerekomenduojama augalų laistyti kietu vandeniu, ir patarimais, kaip vandenį suminkštinti. Dar vienas galimas patarimas: laistykite augalus vandeniu iš čiaupo, tačiau iš pradžių jį siųskite į vandens filtrą arba užšaldykite.

Tirpsmo vanduo iš šaldytuvo

Toks vanduo yra be druskų pertekliaus, bet jam paruošti prireiks šiek tiek laiko. Vandens pilkite į tarą, ją dėkite į šaldiklį. Stebėkite, kada dalis vandens užšals, o kita liks skysto pavidalo. Neužšalusį vandenį būtina nupilti, nes jame liks didžiausias vandenyje ištirpusių druskų kiekis. Ištirpinkite užšalusį vandenį ir palaukite, kol jis taps kambario temperatūros. Šiuo vandeniu laistykite kambarinius augalus.

Šaltinio ar šulinio vanduo

Kaip ir kitų rūšių podirvinis vanduo, šis dažniausiai būna labai kietas, jame būna daug druskų, todėl būtina jį minkštinti.

Upių, lietaus ir sniego vanduo

Toks vanduo laikomas geriausiu ir tinkamiausiu kambariniams augalams laistyti. Šis vanduo dirvos nepripildo druskų ir spartina augimo procesą. Pastebėta, kad tokiu vandeniu laistomi ciklamenai, chrizantemos, begonijos, raktažolės, pelargonijos ir kiti kambariniai augalai gausiau ir ilgiau žydi. Dažniausiai žiedų spalva laistant tokiu vandeniu būna ryškesnė. Galima naudoti pastovėjusio vandens iš čiaupo ir lietaus (sniego) vandens mišinį. Būtina žinoti, kad lietaus vanduo gali būti užterštas, ypač jei gyvenate pramoniniame rajone. Tokiu atveju lietaus vandenį rinkti patartina ne iš karto, o praėjus kelioms minutėms nuo lietaus pradžios.

Kodėl distiliuotas vanduo netinkamas augalams laistyti?

Iš distiliuoto vandens visiškai pašalinti mikroelementai, kurie nedideliais kiekiais gyvybiškai reikalingi augalams. Geriausia naudoti distiliuoto (1-3 dalys) ir čiaupo (1 dalis) vandens mišinį.

Kodėl nepatartina laistyti augalų kietu vandeniu?

Jei laistyti skirtas vanduo per kietas (iš čiaupo, šaltinio ar šulinio), keičiasi grunto rūgštingumas. Tai kenkia augalų gebėjimui įsisavinti fosforą, geležį, manganą, borą ir kitus svarbius elementus.

Svarbu žinoti, kad dėl didelio kalcio ir magnio druskų kiekio šie elementai virsta augalams neprieinamais junginiais, blokuojamas fotosintezei būtinos geležies įsisavinimas. Kambariniai augalai gali susirgti chloroze, kai lapai iš pradžių šviesėja, vėliau gelsta ir galiausiai nukrenta. Gali pasireikšti nemalonus grunto kvapas, primenantis puvėsius ar rūgštį. Jei pasireiškia šie požymiai, tikėtina kad ėmė pūti augalo šaknys. Tokiais atvejais būtina augalą persodinti į naują gruntą pašalinus supuvusias šaknis.

Jei augalą laistysite kietu vandeniu, gali atsirasti baltų dėmių ant grunto paviršiaus ar keramikinių vazonų sienelių. Itin neigiamai kietas vanduo veikia aroninius, paparčius, kamelijas, orchidėjas ir azalijas.

Kaip suminkštinti vandenį?

Vandeniui minkštinti ir rūgštinti tinkami štai šie tirpalai:

  • 0,1-0,2 g oksalo rūgšties 1 l vandens;
  • 3 g medžio pelenų 1 l vandens;
  • 2-3 lašai 9 proc. acto rūgšties 1 l vandens;
  • 0,3-0,4 g citrinų rūgšties 1 l vandens;
  • 0,1 ml sieros rūgšties 1 l vandens;
  • keli lašai citrinų sulčių 1 l vandens;
  • 10-20 g durpių 1 l vandens (durpes suberti į medžiaginį maišelį, merkti į tarą su vandeniu ir palaikyti 12-24 val.).

Vandenį galima suminkštini jį virinant. Vis dėlto tokiu atveju iš vandens visiškai pašalinamas oras, o tai savo ruožtu gali sukelti kai kurių augalų šaknų puvimą. Dėl šios priežasties rekomenduojama atidžiai stebėti kambarinius augalus, būtinai pasinaudoti šiomis rekomendacijomis ir asmeninės patirties pagrindu nuspręsti, koks vanduo jiems tinkamas labiausiai.

Kokia vandens temperatūra tinkamiausia?

Augalams laistyti skirtas vanduo neturėtų būti labai šaltas, nes kitokiu atveju rizikuosite susidurti su šaknų ir stiebų puvimo, pumpurų ir lapų byrėjimo problemomis, nes šaknų plaukeliai beveik visiškai nustoja siurbę vandenį.

Optimali augalams laistyti tinkamo vandens temperatūra siekia aplinkos oro temperatūrą arba ją viršija 2-7 laipsniais. Pašildytas vanduo visų pirma tinkamas tropiniams augalams ir kaktusams. Nustatyta, kad toks vanduo spartina gloksinijų, meilenių, amarilių, pelargonijų, hortenzijų ir kitų gėlių žydėjimą. Jokiais būdais nerekomenduojama šiltu vandeniu laistyti augalų, esančių ramybės būsenoje ir laikomų vėsiose patalpose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)