Pikas – kovo mėnesį

Kasmet lietuviai atostogas pradeda planuoti panašiu metu ir intensyvumu – įprastai daugiausiai rezervacijų užplūsta kovo mėnesį, o likus mėnesiui iki atostogų sezono populiariausi viešbučiai jau būna užpildyti arba jų pasirinkimas tampa labai menkas. Tačiau šiais metais žmonės šiek tiek ankstyvesni ir aktyvesni renkantis atostogas.

„Nuo vėlyvo rudens iki ankstyvo pavasario atostogautojų iš Lietuvos srautai krypsta į Egiptą, kuriame sezonas tęsiasi ištisus metus. Tačiau ne paslaptis, kad lietuviai yra ištikimi Turkijai, kurią mėgsta dėl puikių orų, priimtinų kainų su viskas įskaičiuota paketu. Lietuvius vertina ir turkai – tautiečius jie laiko pirmosiomis „kregždėmis“, kurios Turkijos kurortuose pradeda atostogauti nuo pirmųjų balandžio dienų, nors vasaros sezonas oficialiai čia pradedamas gegužę“, – sako Kristina Prieskienytė, „Kidy Tour“ pardavimų vadovė.

Skrenda su vaikais

Tiek vasarą, tiek kitais metų laikais greičiausiai rezervuojamos kelionės, sutampančios su atostogomis Lietuvos mokyklose. Akivaizdu, kad lietuviai mielai į šiltuosius kraštus vyksta su vaikais, todėl prie jų derina ir šeimos atostogas. Pasitaiko, kad lėktuvuose tokiu metu nepilnamečių būna daugiau nei suaugusiųjų – vaikai sudaro net iki 63 proc. keliautojų.

K. Prieskienytės teigimu, klientams atostogų kaina yra svarbi, tačiau kokybė vis dėlto svarbesnė. Taigi, keliautojai renkasi toli gražu ne tik pačius pigiausius variantus, siekdami gauti vaikų poreikiams užtikrintą gerbūvį, platesnį paslaugų spektrą, geresnį maitinimą ir kita.

Dažniausiai šeimos į šiltus kraštus renkasi vykti septynioms naktims, tačiau pakankamai paklausios ir devynių ar dešimties nakvynių kelionės. Pasak K. Prieskienytės, ilgesnes atostogas Turkijoje renkasi šeimos dėl įvairių priežasčių. Keliaujantys su mažyliais siekia, kad vaikas spėtų adaptuotis prie pasikeitusios aplinkos. Tėvai su vyresniais vaikais nori poilsį suderinti su aktyvesnėmis pramogomis, pažintinėmis ekskursijomis – Turkijoje tikrai yra ką pamatyti ir nuveikti.

Apsidrausti pataria iš anksto

Nors vasaros atostogas gyventojai planuoja iš anksto, kelionės draudimu jie rūpinasi bene paskutinę minutę. Vis tik draudimo specialistai tai daryti rekomenduoja iš anksto – taip galima tinkamai įvertinti galimas kelionės rizikas ir įsigyti reikiamą apsaugą.

„Pradėti rūpintis kelionės draudimu rekomenduojame likus savaitei ar bent keletui dienų iki suplanuoto išvykimo. Tuomet susisiekus su draudimo specialistais galima išsamiai aptarti laukiančią kelionę, suplanuotas veiklas, kylančias rizikas ir konkrečiam atvejui reikalingą apsaugą. Draudimo specialistus labai svarbu informuoti apie suplanuotas sportines veiklas. Pavyzdžiui, smagi išvyka dviračiais poilsiautojui gali atrodyti įprastas laisvalaikio praleidimo būdas, tačiau tokiu atveju draudimo liudijime turėtų būti numatyta apsauga aktyviam laisvalaikiui“, – sako Linas Laugalis, „Compensa Vienna Insurance Group“ Produktų ir rizikos vertinimo departamento vadovas.

Skirtingos rizikos – skirtingas draudimas

Taip pat, pasak L. Laugalio, svarbu žinoti, kad nuo skirtingų pavojų saugo skirtingos draudimo apsaugos sąlygos. Medicininių išlaidų draudimas pasirinktos sumos ribose kompensuoja būtinąsias išlaidas užsienio gydymo įstaigose. Taip pat – reikalingas transporto ir sugrąžinimo namo išlaidas, o esant poreikiui – apmoka ir gelbėjimo bei paieškos darbus. Papildžius draudimo liudijimą nelaimingų atsitikimų draudimu, apdraustasis gautų išmoką ir dėl patirtos traumos. Civilinės atsakomybės draudimas kompensuoja žalą padarytą tretiesiems asmenims. Atskira draudimo apsaugos sąlyga – apsaugo keliautojo bagažą.

Vis dėlto, pamiršus pasirūpinti draudimu iš anksto ir prisiminus jį prieš pradedant kelionę, L. Laugalis rekomenduoja susisiekti su draudimo bendrove telefonu ar internetu – tuomet dar galima spėti įsigyti draudimo liudijimą prieš pakylant lėktuvui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (46)