„Tai vienas didžiausių tokio pobūdžio renginių pasaulyje“, - sako žemės ūkio atašė Vokietijoje Mindaugas Milinis.

Per laiką, kai vyksta paroda, ją aplanko 350 tūkst. žmonių. Renginys šiemet vyks sausio 19-28 dienomis Berlyne (Vokietija). Bendras ekspozicijų plotas – 118 000 kvadratinių metrų, dalyvauja 1614 eksponentų iš 67 šalių. Lietuva pristatoma dviejų aukštų 262 kvadratinių metrų stende.

Lankytojai: maisto produktų vartotojai, mažmenininkai, prekybininkai, viešojo maitinimo įstaigų atstovai. Parodos organizatorių teigimu, šioje parodoje tradicija atitinka ateitį. Atsinaujinantys energijos šaltiniai, ekologinis žemės ūkis, sodininkystė ir kaimo vietovių plėtra tampa vis aktualesnėmis temomis. Vyks daugiau nei 300 forumų, seminarų, konferencijų, komitetų susitikimų.

Šiandien parodos šalis – Bulgarija. Lietuviai tariasi dėl galimybės kuriais nors metais tapti partneriais, tačiau tai kainuoja apie 1,5 mln. eurų. Kol kas nugali praktinis požiūris, kad už kelis kartus mažesnę sumą kokybiškai organizuoti didžiausią lietuvišką žemės ūkio parodą „Agrobalt“. Iš Baltijos šalių partneriais yra buvę tik estai.

„Lietuva turi dalyvauti tokiose parodose. Ne dėl to, kad aš politikas ir kalbu oficialiai. Tiesiog tai vienas svarbiausių Europos, o gal ir pasaulio, žemės ūkio sektoriaus renginys. Lietuvai tai svarbiausias žemės ūkio politikos forumas. Nedaug kur gali sutikti tiek įvairių šalių ministrų ir politikų“, - sako ministras Bronius Markauskas.

Ministras sako, kad, pavyzdžiui, derėjosi su kolega iš Japonijos, šalies, į kurią jau kurį laiką turime galimybę eksportuoti įvairius maisto produktus. Dirbama tam, kad būtų galima pasikeisti augalais. Į Lietuvą jie nori atvežti sakurų, o lietuviai Stelmužės ąžuoliukų, tačiau tam trukdo biurokratinė kliūtis – į ten negalima augalų vežti su dirvožemiu. Reikia sugalvoti kaip elgtis, kad augalai be dirvožemio ištvertų kelionę. Į tolimą šalį turi keliauti Stelmužės ąžuolo klonai ir jie, greičiausiai, bus vežami be dirvožemio.

„Šiandien susitikome su Omano atstovu. Šios šalies verslininkai siūlo tapti mūsų šalies eksporto atstovais. Jie netgi duotų žemės sklypą, jei mes nuspręstume ten statyti logistikos centrą, per kurį į visą regioną būtų vežami ir platinami maisto produktai, kitos prekės. Galbūt jie atvažiuos ir į „Agrobalt“ renginį“, - sako ministras.

Pasak ministro, buvo susitikimas su Naujosios Zelandijos, vienos didžiausių pasaulio pieno gamintojų, atstovais. Su ukrainiečiais tariamasi, kad jų ūkininkai galėtų atvažiuoti ir mokytis iš mūsiškių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)