Pasak direktorės, 20 tautinių drabužių komplektų yra berniukams, 20 – mergaitėms. Jie tiks 6-7 metų vaikams.

„Pas mus Kalvarijoje yra vienas darželis, turintis ikimokyklinukų. Ir dar yra daugiafunkcis centras, tai, manau, ten padalysime kažkiek“, – sakė R. Venslovienė.

Logistiką vykdančios organizacijos atstovė paaiškino, kad komplektus gaus ne vaikai asmeniškai, bet darželiai.

„Kiekviename darželyje yra šokių grupių, ratelių, tai vadovės nuspręs. Pavyzdžiui, jei darželis gaus po 10 komplektų berniukams ir mergaitėms, tai, manau, tiek lankančiųjų tą šokių būrelį ir galės naudotis. Drabužiai liks darželyje, kitais metais jau kitiems vaikučiams atiteks“, – sakė R. Venslovienė.

Dovanoti vaikams tautinių drabužių buvo „valstiečių-žaliųjų“ lyderio Ramūno Karbauskio idėja. Jis teigė, kad rūbai bus finansuojami iš asmeninių ir rėmėjų lėšų.

Penktadienį R. Karbauskis DELFI patvirtino, jog ši dovana – pernykštės iniciatyvos tąsa.

„Tai fondo „Švieskime vaikus“ dovana visiems Lietuvos vaikų darželiams Lietuvos šimtmečio proga. Kiekvienam darželiui skirta po 10 komplektų berniukų ir 10 komplektų mergaičių tautinių drabužių, kurie skirsis pagal keturis Lietuvos regionus“, – sakė R. Karbauskis.

Kaip žinia, paramos ir labdaros fondą „Švieskime vaikus“ 2013 metais įkūrė pats R. Karbauskis bei dainininkas Andrius Mamontovas.

„Šią dovaną finansuoja fondas. Kadangi vis tiek apie tai bus rašoma, pasakysiu, kad jį remia įmonės, susijusios su manimi“, – sakė R. Karbauskis.

Iš viso, politiko teigimu, bus išdalyta 18 tūkst. drabužėlių komplektų, jie pasieks visus regionus.

„Vaikų darželiai taps dovanos savininkais ir naudos kostiumus savo nuožiūra“, – aiškino jis.

Pasak R. Karbauskio, šis sprendimas priimtas dėl to, kad „praėjusiais metais buvo išsityčiota iš tokios idėjos bendru mastu“.

„Niekada nebuvo minties, kad tam būtų naudojami valstybės pinigai. Tik svarstyta, galbūt pakviesti žmones, verslą aukoti lėšas, kad tautinį kostiumą būtų galima padovanoti kiekvienam Lietuvos vaikui. Bet kai tapo aišku, kad to nepavyks padaryti, nes koks verslas išdrįs aukoti lėšų tam, kad paskui kažkas tyčiotųsi, kiek pajėgiau, padariau pats“, – kalbėjo LVŽS lyderis.

Vienkartinė iniciatyva

Fondo „Švieskime vaikus“ direktorė Vaida Mandrijauskaitė teigė, kad vieno kostiumo savikaina buvo 29,04 euro. Iš viso pasiūta 18 tūkst., į juos investuota 522,72 tūkst. eurų. Pasak fondo direktorės, J. Statkevičius prie šio projekto prisidėjo neatlygintinai.

Fondo direktorė teigė, kad prie iniciatyvos, be „Agrokoncerno“, prisidėjo ir fondo idėją palaikantys žmonės. Ji negalėjo pasakyti, kiek tiksliai, bet patikino, kad tokių asmenų buvo.

Pasak fondo direktorės, tai yra vienkartinė iniciatyva, skirta Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui paminėti.

Tautiniai kostiumai pasieks 887 valstybinius darželius. Kaip teigiama fondo pranešime spaudai, dizaineris kostiumus kūrė atsižvelgdamas į kiekvieno Lietuvos etninio regiono unikalumą, spalvas, audinių ir juostų raštus. Fondo projektas „Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio dovanos Lietuvos darželiams“ rengtas konsultuojantis su Lietuvos liaudies kultūros centro etnografais, etninių amatų puoselėtojais.

Aukštaitijos darželiams pagaminti 6592, Dzūkijos – 5132, Suvalkijos – 1172, Žemaitijos ir Mažosios Lietuvos – 5104 kostiumai. Pirmieji su kostiumu susipažins Suvalkijos ir dalis Žemaitijos darželinukų. Vėliau fondo savanoriai vyks į kitus šalies etninius regionus ir su dovanomis lankys valstybinius darželius.