Pasirodžius roko grupės „The Cranberries" debiutiniam albumui, klausytojai buvo įsitikinę, kad šią grupę jie perprato: keltiško roko tradicijų puoselėtojai iš Limeriko, kurių kūrybą įgarsina tyras tarsi varpelis Dolores O' Riordan vokalas. Daina „Zombie" to pirmojo įspūdžio iliuziją sudaužė į šipulius.

Pykčiu verdantis pasidygėjimas IRA, įrėmintas drastiškų gitarų rifų ir D. O'Riordan klyksmo: „What's in your head Zombie? Zomb-ie-ey, ay-ey, ay-ey, aooowwwww".

Ir jos skausmas, kurį rėkte rėkia dainoje, buvo tikras: „Zombie" buvo intuityvi reakcija į dviejų vaikų žūtį per IRA surengtą sprogdinimą Anglijos Česyro grafystės Voringtono mieste.

Trejų metukų Johnathanas Ballas žuvo 1993 metų kovo mėnesį judrioje parduotuvių pilnoje gatvėje sprogus dviem šiukšlių dėžėse paslėptoms bombos. Vaikas žuvo vietoje. Dvylikametis Timas Parry's nuo patirtų sužalojimų mirė po penkių dienų.

D. O'Riordan, kuri tuo metu buvo gastrolėse, ši tragedija sukrėtė iki širdies gelmių.

„Pamenu per televizorių mačiusi vieno iš vaikų motiną, vaizdas buvo nepakeliamas", – 1994 metais per interviu „Vox" žurnalui sakė dainininkė.

„Man jos taip pagailo. Ji po širdimi tą gyvybę nešiojo devynis mėnesius, atlaikė rytinį pykinimą, visus tuos nepatogumus, skausmą, o tada... Kažkoks padugnė, kažkoks bukaprotis, manęs, kad tokiu būdu išreikš kažkokią poziciją, tai padarė", – kalbėjo „The Cranberries" vokalistė.

Dainininkę dar labiau papiktino faktas, jog teroristai, kurie prisiėmė atsakomybę už tuos įvykius, didžiavosi tai padarę dėl Airijos.

„IRA nesu aš. Aš nesu IRA. „The Cranberries" nėra IRA. Mano šeima nėra IRA. Kaip ir teigiama dainoje „Tai ne aš, tai ne mano šeima". Tą ir noriu akcentuoti. Tai su Airija neturi nieko bendro. Tik grupelė kvailių, užsiciklinusių praeityje", – apmaudą liejo D. O'Riordan.

Jos pyktis ir pasidygėjimas virto daina, kurią talentinga kūrėja parašė viena savo bute pritardama sau akustine gitara. Vėliau per repeticijas kūrinys įgavo agresyvesnį pavidalą.

„Paėmiau į rankas elektrinę gitarą ir paprašiau Fergo (būgnininko Fergali Lawlerio): gal gali būgus mušti iš visų jėgų? Nors daina ir buvo parašyta akustinei gitarai, per labai trumpą laiką virto tikru roko hitu", – „Team Rock" sakė dainininkė.

Sunkesnis skambesys kūriniui puikiai tiko, pripažįsta ir grupės gitaristas Noelis Hoganas.

„Jeigu ji būtų švelni, nebūtų to efekto. Mums tai buvo nauja kryptis. Todėl ta daina visos mūsų kūrybos kontekste taip smarkiai išsiskyrė", – 2012 metais Olandijos „FaceCulture" sakė grupės narys.

1994 metais įrašyta daina „Zombie" tapo perkamiausiu grupės singlu ir užkopė į topų viršūnes Vokietijoje, Australijoje ir Prancūzijoje, puikiai pasirodė Jungtinių Valstijų alternatyvaus roko topuose.

Tuo metu D. O'Riordan sukurti dainos žodžiai sulaukė kritikos. Žmonės ją kaltino naivumu ir tvirtino, kad ji kišasi į konfliktą, kurio nesupranta.

„Man nusispjauti, ar tai protestantai, ar katalikai. Man rūpi tik tai, kad kenčia nekalti žmonės. Būtent tai ir paskatino parašyti šią dainą. Tikrai nemaniau parašysianti ką nors panašaus, nes esu airė. Niekada nebūčiau pagalvojusi, kad tai padarysiu. Buvau tikra, kad patekčiau į bėdą", – „Vox" sakė dainininkė ir dainarašė.

Į bėdą ji ir nepateko – daina tapo savotišku himnu nekaltiems, įkalintiems kitų smurto ir agresijos spąstuose.

XX amžiaus paskutinį dešimtmetį „The Cranberries" vokalistė šią dainą reguliariai dedikuodavo Bosnijos ir Ruandos žmonėms, kūrinio tekstas lygiai taip pat aktualus ir šiandieninio terorizmo aukoms.

„Dainoje neminimos nei teroristinės grupuotės, nei organizacijos. Ji nestoja nė vienoje pusėje. Tai daina žmonėms apie žmones", – 1994 metais NME sakė dainininkė.

„Mane tas visas dalykas (terorizmas) labai glumina. Jeigu tie suaugę žmonės turi problemų su kitais suaugusiais žmonėmis, tai gerai – kovokite, bet tik vieni su kitais. Turėkite drąsos neliesti nekaltų, suprantate?", – samprotavo kūrėja.

BBC draudimas

Didžiojoje Britanijoje daina pakilo į 14-ąją topo vietą. Gali būti, kad tokį rezultatą lėmė BBC sprendimas uždrausti dainos vaizdo klipą.

Klipą kūrė Samuelis Bayeris, kuris prieš tai kūrė vaizdo klipus „Nirvanos" hitui „Smells Like Teen Spirit" ir grupės „Blind Melon" dainai „No Rain". Jis vyko į Šiaurės Airiją ir filmavo neramumus, taip pat ir vaikus, laikančius ginklus, o tam ir nepritarė BBC bei Airijos valstybinis transliuotojas RTE. Taigi klipo originalas buvo uždraustas, o vietoj jo rodytas redaguotas variantas, kuriame daugiausia rodomi grupės pasirodymo vaizdai. „The Cranberries" toks sprendimas, savaime suprantama, papiktino.

„Sakėme, kad tai nesąmonė, tačiau puikiai supratome, kad šios kovos laimėti nelemta. Tai tikrai kvaila", – 1995 metais Naujosios Zelandijos žurnalui „Rip It Up" sakė N. Hoganas.

Išliko ir originali dainos vaizdo klipo versija. Platformoje „YouTube" jis peržiūrėtas daugiau nei 660 mln. kartų. Tai reiškia, kad jis yra 210-je daugiausia kartų peržiūrėtų vaizdo klipų sąrašo vietoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)