Z kartai priskiriami paaugliai į burną įsideda skalbimo kapsules, perkanda apsaugą ir bando nuryti skalbiklį – visą tai jie dar filmuoja ir viešina socialiniuose tinkluose, dažniausiai palikdami žymę „Tide Pod Challenge“.

Medikai tokius neva žaidimus griežtai smerkia ir perspėja, kuo tai gali grėsti sveikatai. Savo ruožtu DELFI kalbintas psichologas paaiškino, kodėl paauglius vis apima panašios manijos ir ką tokiu atveju turėtų daryti jų tėvai.

Ėmė plisti naujas iššūkis

Savo ruožtu užsienio spaudoje stebimasi, kaip toks iššūkis iš viso galėjo paplisti 2018-aisiais, kai gebame išgydyti rečiausias ligas, į kosmosą leidžiame palydovus, kalbame apie robotų integraciją į darbo rinką. O štai paaugliai sugalvojo, kad valgyti skalbimo kapsules – gera idėja.

Šis iššūkis ėmė plisti taip sparčiai kaip kadaise net Lietuvą pasiekęs ledinio vandens kibiro išbandymas – žmonės tikėdavo apsipilantys vandeniu tam, kad atkreiptų dėmesį į labdaros dalijimą. Iš tiesų, iššūkio esmė buvo paaukoti nurodytai organizacijai arba apsipilti vandeniu ir perduoti estafetę dar 3 draugams. Tiesa, iš pradinės idėjos liko tik antroji jo dalis – imta viešai pilstytis vandeniu ir dar tai filmuoti, po to viešinant socialiniuose tinkluose.

#tidepods #tidepodschallenge #tidepodchallenge #idiot

A post shared by petey kachoo 🐢⛄😈 (@dammitscrewyou) on Jan 16, 2018 at 9:52pm PST

Whomst has done the #TidePodChallenge

A post shared by Dank Meme Express (@dank_meme_express_) on Jan 13, 2018 at 11:58am PST

Kodėl ir kam kilo mintis ryti skalbimo tabletes, kol kas neaišku. Greičiausiai logiško paaiškinimo ir nebus sulaukta.

Gresia cheminis virškinamojo trakto nudegimas

Ekstremalių sveikatai situacijų centro Apsinuodijimų informacijos biuro vyriausioji specialistė Daiva Gutauskaitė DELFI sakė, kad praryti skalbimo kapsulę pavojinga, nes jos viduje – stipri šarminė medžiaga.

„Poveikis žmogui priklauso nuo kapsulės viduje esančių medžiagų, kiek jos pateko į organizmą, kuri dalis buvo prakąsta. Kai kurios jų sudarytos iš 2 dalių, kitos – iš 3, vienos stipresnės, kitos – silpnesnės, tačiau, kadangi tai – šarmas, realu, kad gali grėsti virškinamojo trakto cheminis nudegimas. Jei medžiagos yra putojančios, gali būti paveikti ir kvėpavimo takai“, – įspėjo ji.

Pasak D. Gutauskaitės, nuryti skalbimo priemonės galima ir sąmoningai to nesiekiant.

„Kadangi prakandus kapsulę skalbiklis ištrykšta su spaudimu, tu gali nenorėdamas dalį jo praryti“, – aiškino specialistė.

Jei pažeidžiama virškinamojo trakto gleivinė, gali prasidėti kraujavimas ar organų sienelių plyšimai. Paprastai kyla ir savaiminis vėmimas, pradedama viduriuoti.

Kapsules prakanda vaikai: tai pakankamai paplitęs reiškinys

Šie požymiai lietuviams medikams pažįstami, mat pasitaiko atvejų, kai skalbimo kapsules prakanda vaikai.

„Tyčinių atvejų tikrai nebuvo, bet maži vaikai – 1, 2, 3 metų – prakanda, netyčia apsinuodija. Tai pakankamai paplitęs reiškinys“, – sakė D. Gutauskaitė.

Užsienio spaudoje skelbiama, kad paaugliai skalbimo tabletes užsigeria ir alkoholiu.

„Kapsulė jau viena yra pakankamai pavojinga, tad nežinau, kodėl to imamasi. Galbūt tai tiesiog sudaro galimybę nemąstyti, kad taip negalima daryti“, – svarstė pašnekovė.

Stiprus alkoholis, priminė ji, taip pat sukelia dirginimo jausmą, gali grėsti apsinuodijimas.

Paaiškino, kodėl apie tokius reiškinius girdime

Paklaustas, kodėl paaugliai ryžtasi panašiems iššūkiams, psichologas dr. Marius Daugelavičius DELFI sakė, kad jaunam žmogui iš esmės būdinga imtis beprotiškų dalykų, laužyti taisykles, normas ir įstatymus.

„Pasaulis taip sutvertas, kad jaunoji karta turi laužyti senosios kartos stereotipus, taisykles. Kartais tai įgauna vienokią, kartais – kitokia formą, o šiuo atveju – net nesveiką. Tiesa, tai, kaip ir natūralus procesas. Kaip jį sustabdyti, net neįsivaizduoju“, – šyptelėjo specialistas.

Atkreipus dėmesį, kad šis iššūkis dar yra itin pavojingas sveikatai, specialistas aiškino, kad paaugliai tiesiog nori įrodyti sau ir kitiems galintys padaryti, tai, kas sunku, nepriimtina.

„Paauglio akyse – kuo beprotiškiau, tuo geriau. Reiškia, aš tuo stipresnis, aplinkinių pagarba man juntama didesnė“, – kaip mąsto jaunuoliai, dėstė M. Daugelavičius.

Marius Daugelavičius

Įžvelgia pasitikėjimo savimi svarbą

Pasak jo, draudimai paprastai sukelia visiškai priešingą efektą nei tikimasi.

„Tėvai turėtų stiprinti sveiką paauglių pasitikėjimą savimi. Jei jis pasitikės savimi, turės tvirtą stuburą, savivertę, greičiausiai mažiau pasiduos aplinkinių nuomonei. Kažkas metė iššūkį – kaip aš galiu to nepriimti? Juk mano autoritetas gali susvyruoti bendraamžių akyse. Tačiau, jei paauglys turi tvirtesnę savivertę, galės lengviau atsilaikyti ir atsirinkti, reikia jam ar nereikia viso to“, – aiškino pašnekovas.

M. Daugelavičiaus teigimu, galima paieškoti ir kitų iššūkių, kurie padėtų paaugliui įsitvirtinti tarp bendraamžių – tai esą svarbu kiekvienam jų.

„Tarkime, jei jis gali pasigirti pasiekimais sporte, panašūs iššūkiai bus it nuo žąsies vanduo. Jei jis neturi kitų užsiėmimų, prastą savivertę, jam labai svarbi aplinkinių nuomonė, jis pasiduos ir tu drausk nedraudęs“, – sakė psichologas.