„82, – triumfuojančiai ištaria jis. – Visai neblogai“. Tuomet jis pamažu atsistoja ant kojų (sudilę keliai) ir įsispiria į šlepetes. „Kraujotaka vis dar per silpna“, – priduria jis, nors to ir nereikėjo sakyti, svetainėje prevention.com rašo Judith Newman.

Johnas džiaugiasi, aš džiaugiuosi už jį, nors ir neištariu to, ką iš tikrųjų galvoju: „Džiaugiuosi, kad esu tavo diagnostinis medicinos įrankis!“. Nenoriu sugadinti šio momento.

Johnas naudojasi seksu su manimi, kaip savo sveikatos barometru. Mano vyrui nustatyta aortos stenozė – aortos vožtuvo susiaurėjimas, reiškiantis, kad kraujo tėkmė iš kairiojo širdies skilvelio į aortą yra ribota. Tai paplitusi ir rimta liga, nors ir pagydoma. Problema ta, kad jis nėra turėjęs problemų. Per pastaruosius penkerius metus ši blokada nuo lengvos virto sunkia, o pastarosiomis savaitėmis – kritine. Tačiau jo vis dar nekamuoja dusulys ar skausmas krūtinėje. Kol kraujotaka tebevyksta, tai yra šiokia tokia paslaptis. Kitos jo organizmo dalys taip pat turi bėdų, tačiau jo vyriškasis pasididžiavimas nuolat kuria planus, kurių negali įgyvendinti likęs kūnas.

Johno laukia operacija, kuri, nors ir yra neišvengiama, taps pusiausvyra tarp rizikos ir atlygio. Savo ruožtu chirurgai mėgsta rasti tą saldųjį tašką tarp kritinės žmogaus būklės ir jo mirties. Simptomai iš tikrųjų yra naudingas dalykas. Tie žmonės, kurie serga aortos stenoze ir nejaučia jokių simptomų (dažnai net nežinodami, kad turi problemą), paprasčiausiai vieną dieną nualpsta.

Johnas, buvęs uolus sporto klubų lankytojas, turėjęs sustoti dėl artrito pažeistų kelių, dabar naudojasi seksu kaip savo sveikatos barometru. Tačiau aš nenoriu mylėtis. Tiksliau tariant, nenoriu mylėtis šiuo pavojingu laikotarpiu. Pasakysiu tik du žodžius: Nelsonas Rockefelleris. Pamenate, kaip jis mirė? Kai kuriuose sluoksniuose jis labiau prisimenamas ne dėl savo darbų, įskaitant Jungtinių Valstijų viceprezidento ir Niujorko gubernatoriaus pareigas, bet mirties, kuri jį ištiko tuo metu, kai jis buvo „aktyvus“ su savo įtariama meiluže.

Žinoma, žmonės kalbės: „Koks puikus būdas išeiti!“. Jam – galbūt. Tačiau pagalvokite apie moterį. Ar tai tas vaizdinys, kurį norėtumėt nešiotis visą likusį gyvenimą? Galiu lažintis, kad praėjus jo mirties sukeltam šokui, moters draugės kalbėjo: „Na, tu buvai tokia puiki, jog net... “. Veikiausiai ji nusijuokė, o tuomet jai vėl ir vėl prieš akis iškilo ta pati scena: paskutinis kartais, kai kas nors matė vieną įtakingiausių to laikmečio politikos figūrų ir filantropų. Ne, ačiū.

Mano mandagumas dažnai pridaro man rūpesčių. Pastaruosius kelis mėnesius Johnui turėjau sakyti tokius žodžius: „Tikrai ne. Tu mane trikdai, senas kuily“. Tačiau aš jam atsakydavau: „Brangusis, galbūt vertėtų palaukti, kol tau bus atlikta operacija?“. Žinoma, Johnas reikalavo, kad atsikratyčiau savo baimių, užklausdama apie tai jo kardiologės. Tačiau aš padariau klaidą, kad uždaviau jai šį klausimą telefonu, nes jei visi būtume sėdėję jos kabinete, ji veikiausiai būtų pamačiusi, kaip aš už Johno nugaros įnirtingai kratau savo galvą ir prašau jos neleisti Johnui mylėtis. Tačiau ji atsakė: „Žinoma, viskas turėtų būti gerai, jei tik viską tinkamai darysite“.

Taigi dabar: (a) gydytoja, kurią gerbiu, krizena patyliukais dėl aistros apimtų seniokų, o aš (b) turėjau užgniaužti savo būgštavimus ir mylėtis su vyru, kuris turi rimtų širdies problemų.

„Klausykite, argi ne nuostabu, kad sulaukęs 82 metų ir ištikus tokioms bėdoms, jis vis dar nori sekso!“, – pridūrė ji. Norėjau jai pasakyti, bet nutylėjau, kad per visą mūsų santuoką man ir visiems kitiems jis melavo dėl savo tikrojo amžiaus. Tik neseniai sužinojau, kad jam yra 84-eri. Tačiau tai būtų dar labiau sustiprinę gydytojos susižavėjimą, taigi užčiaupiau savo burną.

Kai vienu pykčio momentu Johnui paminėjau Nelsoną Rockefellerį, jis neišsigando. „Tačiau matai, jis mirė su batais“, – tarė Johnas. Spoksojau į jį, nieko nesuprasdama. „Tai reiškė, kad jis skubėjo, – tęsė Johnas, tarsi tai turėjo viską man paaiškinti. – Jį pražudė skubėjimas, o ne seksas“.

Kol mes laukiame operacijos, numatytos po kelių savaičių, Johnas toliau tęsia savo miegamojo barometriką. Aš tuo metu užmerkiu savo akis ir mėginu užblokuoti šiurpias mintis, įskaitant tą, kaip mėginu užsegti jam drabužius, kol pasirodys katafalkas.

Tačiau leiskite man pasakyti vieną dalyką: Sigmundas Freudas įtikinamai rašė apie žmogišką Tanato ir eroso kovą – charakteristikas, kurios stumia mus arba mirties – agresijos, smurto, destrukcijos – link, arba kūrybiškumo, meilės ir seksualumo link. Tai nuostabus palyginimas... teoriškai. Kaip norėčiau, kad šį gyvenimo momentą galėčiau pasitikti su džiaugsmu, o ne kraujospūdžio matavimo prietaisu rankose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (207)