1. Jis sugalvojo, kaip kūrybingai pasitarnauti tėvynei karo metu.

Pirmojo pasaulinio karo metais W. Disney’us norėjo patekti į kariuomenę, tačiau jo nepriėmė, kadangi buvo per jaunas. Jis nepasidavė ir ėmė piešti patriotines karikatūras mokyklos laikraščiui, o vėliau prisijungė prie „Raudonojo kryžiaus“ organizacijos. Galiausiai jį išsiuntė metams į Prancūziją vairuoti greitosios pagalbos automobilio, tiesa, tai įvyko jau po karo.

2. Disneilendą jis sukūrė iš nuobodumo

Idėja apie naujovišką pramogų parką jam kilo sėdint ant suolelio ir žiūrint, kaip jo vaikai važinėjasi karusele Los Andželo Griffitho parke. Jis norėjo, kad būtų toks pramogų parkas, kuriame būtų smagu tiek vaikams, tiek suaugusiems. Tas parko suolelis šiuo metu eksponuojamas Disneilendo operos rūmuose.

3. Peliukui Mikiui vardą davė Walto žmona.

Pats W. Disney‘us pavadino peliuką Mortimeriu, bet žmona pasakė, kad vardas pompastiškas ir pasiūlė Mikio vardą.

Waltas Disney'us

4. Prieš Mikį buvo Osvaldas

Pirmasis sėkmingas Walto personažas buvo laimingasis triušis Osvaldas, bet jis pardavė jį „Universal“ studijai 1927 m. Po 79 metų NBC (kuri priklauso „Universal“) norėjo pasamdyti sporto komentatorių Alą Michaelsą „Sunday Night Football“ laidai. Bet A. Michaelsas turėjo sutartį su ESPN, kuri priklauso „Disney“ studijai. Laimė, pavyko susitarti – komentatorius mainais už triušį.

5. Waltas turėjo butą Disneilendo pagrindinėje gatvėje.

Vakarais (ir dienomis, nes mėgo būti stebimas žmonių) jis sėdėdavo prie židinio. Butas tebėra toks, koks buvo, su dokumentas ant stalo.

6. Darbuotojai pranešdavo apie jo atėjimą kodiniu sakiniu.

Kai pasirodydavo W. Disney‘us, darbuotojai vieni kitus įspėdavo kodiniu sakiniu „vyras miške“.

7. Jis neleisdavo moterims būti animatorėmis.

Tai nebuvo neįprasta moterų profesija 1938 m., bet norinčioms stoti į animacijos mokyklą merginoms buvo trumpai ir aiškiai pasakoma, kad „moterys kūrybinio darbo nedirba“.

8. Atstumus jis matuodavo dešrainiais.

Jis buvo liūdnai pagarsėjęs pastabumu smulkmenoms. Faktas: Disneilende šiukšliadėžės stovėdavo už 25 žingsnių nuo jų pardavinėjimo punktų, nes būtent per tiek laiko jis suvalgydavo dešrainį.

9. Dešrainiams teko svarbus vaidmuo jo gyvenime.

1929 m. filmuke pirmieji peliuko Mikio žodžiai (ir apskritai pirmi ištarti animacinio personažo žodžiai) buvo „dešrainis“.

10. Waltas buvo griežtai nusiteikęs prieš ūsus.

Darbuotojams iki 2012 m. nebuvo leidžiama augintis ūsų ir barzdų, bet anksčiau tai buvo taikoma ir lankytojams. Iki 1970 m. iš parko išvarydavo vyrus su barzdomis, ūsais ir ilgais plaukais, taip pat moteris, kurios vilkėdavo per daug atviras palaidines. Grupės „The Byrds“ įkūrėjo Jimo McGuinno neįleido į parką dėl ilgų plaukų. Keisčiausia tai, kad pats Waltas nuo 25 m. pats buvo su ūsais.

Waltas Disney'us

11. Siurprizas „Oskaruose“.

1938 m. už „Snieguolę ir septynis nykštukus“ jam įteikė „Oskarą“ ir septynias miniatiūrines „Oskarų“ statulėles.

12. Jis įkvėpė sukurti robotą Wall-E.

Na bent jau jo vardą, kuris reiškia Walteris Eliasas Disney‘us.

13. Pramogų parkas „Disney California Adventure Park“ yra sukurtas jo paties garbei.

Parko Buena Vista gatvė (Disneilendo Pagrindinės gatvės analogas) sukurta pagal Los Andželą 1923 m., kai į jį atvyko W. Disney‘us.

14. Jis padarė tai, ko niekam nebuvo pavykę.

Praėjusio amžiaus ketvirtą dešimtmetį kelerius metus W. Disney‘us turėjo išskirtines bendradarbiavimo teises su „Technicolor“, todėl buvo vienintelis animatorius, galėjęs kurti spalvotus filmukus.

15. Walto parašas nebuvo jo parašas.

Garsusis parašas, vaizduojamas prasidedant filmukams, nebuvo jo sugalvotas ir neturėjo jokio panašumo su tikru jo parašu.

16. Jis pakeitė daugelio žmonių gyvenimą, o ypač savo namų tvarkytojos.

Thelma Howard 30 metų buvo jo šeimos namų tvarkytoja. Atostogoms jis jai dovanodavo „Disney“ studijos akcijų. Kai 1994 m. moteris mirė, jos turtas buvo daugiau nei 9 mln. dolerių. Pusė turto atiteko jos sūnui, kita pusė – benamių ir skurdžiai gyvenančių vaikų pagalbai (nes pati moteris užaugo dideliame skurde).

17. Paskutiniai jo žodžiai buvo „Kurtas Russellas“.

Bet jau vieni iš paskutinių Walto parašytų žodžių. Ir niekas iki šiol nežino kodėl.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)