Lietuvoje pacientai savo lėšomis apmoka iki 32 procentų visų išlaidų vaistams arba dvigubai daugiau, nei vidutiniškai ES, kurios vidurkis yra apie 15 procentų. Pacientų išlaidos vaistams sudaro didžiausią mokėjimų savo lėšomis dalį, nes už nekompensuojamus receptinius ir už nereceptinius ambulatoriškai vartojamus vaistus jie moka visą kainą.


Kadangi už vaistus mūsų šalies gyventojai moka tikrai daug, Sveikatos apsaugos ministerija nuolat ieško įvairių galimybių sumažinti vaistų kainas. Viena iš jų – lengvatinio PVM tarifo nustatymas visiems receptiniams vaistams. Iki šių metų pradžios daugelis receptinių vaistų buvo apmokestinti standartiniu 21 procento PVM tarifu, ir tik kompensuojamiesiems receptiniams vaistams, kainuojantiems daugiau kaip 300 eurų, buvo taikomas lengvatinis 5 procentų PVM tarifas.


Tačiau tai nebuvo socialiai teisinga, kadangi ligos – atitinkamai ir vaistų jai gydyti – žmogus negali pasirinkti, o vaistai nėra ta prekė, be kurios galima apsieiti ar įsigyti kada nors vėliau – susirgus vaistai yra būtini iš karto. Dėl to nuosekliai siekdama, kad pacientai galėtų įsigyti reikiamų vaistų kuo pigiau, praėjusiais metais Sveikatos apsaugos ministerija pasiūlė nustatyti lengvatinį 5 procentų PVM tarifą visiems receptiniams vaistams.


Džiaugiuosi, kad mūsų motyvus ir siekius mažinti vaistų kainas suprato Seimo nariai, ir nuo šių metų pradžios lengvatiniu 5 procentų PVM tarifu apmokestinami ne tik kompensuojamieji, bet ir visi nekompensuojamieji receptiniai vaistai, todėl vaistinėse už juos jau mokame šiek tiek mažiau.


Galimybių dar labiau atpiginti vaistus ieškome ir toliau. Nuolat peržiūrime ir tobuliname kompensavimo sistemą, tobuliname kainodarą. Štai ir dabar kartu su lengvatinio PVM tarifo įsigaliojimu pasikeitė antkainiai vaistams, įtrauktiems į kompensuojamųjų vaistų sąrašą, kai jie parduodami su paprastais receptais.


Jei iki šiol galiojusi regresinė procentinė antkainių sistema netiesiogiai skatino vaistininkus parduoti brangesnį vaistą, nes kuo brangesnis vaistas buvo parduodamas, tuo didesnis buvo vaistinės antkainis, tai nauja vaistų kainodaros sistema, kai vaistams nustatomi stabilūs antkainiai, skatins vaistininkus pacientams siūlyti ne brangesnius, o pigiausius jiems reikalingus vaistus.


Būtent tokia tvarka, kai vaistams nustatomi stabilūs antkainiai, nepriklausantys nuo jų kainos, kuri leidžia užtikrinti, jog vaistinės objektyviai ir nešališkai pardavinės vaistus pacientams, galioja Švedijoje, Danijoje, Belgijoje, Islandijoje, Nyderlanduose ir kitose ES šalyse.