Bėglė vilkėjo tik maudymosi kostiumėliu, todėl žurnalistai ją iš karto praminė „mergina su raudonu bikiniu“ ir paskelbė jos nuotraukas šalies laikraščiuose. Dėl drąsaus ir įžūlaus pabėgimo į užsienį ji tapo tikra įžymybe, o Sovietų Sąjungoje šis incidentas buvo nutylėtas, rašo kulturologia.ru.

Taigi, 1979 metų sausį Pirmonto įlankoje netoli Sidnėjaus inkarą išmetė Sovietų Sąjungos kruizinis laineris „Leonid Sobinov“, kuris žiemą plaukiodavo į Australiją ir Polineziją, o vasarą – į Vakarų Europą.

Lilia Gasinskaja

Vėlų vakarą įgulos narė L. Gasinskaja, palikusi kajutėje visus savo asmeninius daiktus ir vilkėdama tik maudymosi kostiumėliu, išlindo pro iliuminatorių ir nuplaukė į krantą. Ji užtruko maždaug 40 minučių. Mergina paties pirmo sutikto žmogaus paprašė drabužių ir pagalbos surandant policijos nuovadą.

Lilia Gasinskaja

Kai laineryje buvo pastebėta, kad ji dingo, iš karto buvo nusiųsta telegrama į Sovietų Sąjungos ambasadą. Ambasada bandė merginą surasti, bet visos pastangos buvo bevaisės – ją buvo paslėpę laikraščio „The Daily Mirror“ žurnalistai. L. Gasinskąją tenkino jų iškeltos sąlygos – duoti išskirtinį interviu ir papozuoti nuotraukoms su raudonu bikiniu.

Netrukus merginos pabėgimas iš Sovietų Sąjungos Australijoje tapo pagrindine sensacija. Visi laikraščiai varžėsi dėl teisės parašyti apie „Red Bikini Girl“ – merginą su raudonu bikiniu. Tačiau „The Daily Mirror“ redakcija buvo įsipareigojusi neatskleisti merginos buvimo vietos, kol valdžia priims sprendimą dėl jos tolesnio likimo.

Lilia Gasinskaja

Per interviu L. Gasinskaja pasakojo: „Man buvo 14 metų, kai pradėjau suprasti, kas yra komunizmas ir kokie yra jo tikslai. Suvokiau, kad aplinkui tvyro vien melas ir propaganda. Pradėjau šito nekęsti“. Ji tvirtino, kad laineryje įsidarbino vien tam, kad galėtų pabėgti. Kai buvo paklausta, kodėl nusprendė pabėgti būtent į Australiją, ji atsakė: „Žurnale išvydau Australijos nuotraukas ir supratau, kad tai pati gražiausia vieta žemėje“.

Kaip bebūtų keista, jai buvo suteiktas politinis prieglobstis. Toks imigracijos ir etninių reikalų ministro sprendimas sulaukė opozicijos kritikos: esą dabar sprendimas, ar gausi pabėgėlio statusą, priklauso tik nuo to, kaip žmogus atrodo su bikiniu!

Tais laikais į Australiją valtimis atplaukdavo šimtai nelegalų iš Azijos, tačiau jie nedelsiant būdavo sulaikomi. Prašymus dėl politinio prieglobsčio buvo padavę 150 tūkst. pabėgėlių iš Azijos, ir neigiamo atsakymo sulaukė netgi tie, kurių giminaičiai jau buvo įsikūrę etninėse Australijos bendruomenėse. Kita vertus, kaip buvo galima deportuoti asmenį, pabėgusį iš Sovietų Sąjungos – „blogio imperijos“!

Lilia Gasinskaja

Nepaisant garsių pareiškimų, jog ji norėjo ištrūkti iš komunistinio režimo ir įsikurti laisvoje užsienio šalyje, „toli nuo melo ir propagandos“, mergina mažai priminė disidentę. Ji taip ir nesugebėjo konkrečiai paaiškinti, kuo pasireiškė sovietų valdžios persekiojimas, ir vienas žurnalistas pašaipiai vyptelėjo, kad jai veikiausiai „buvo nuobodu vaikščioti po sovietines parduotuves“.

L. Gasinskaja ketino ilgam pasilikti Australijoje, todėl jai reikėjo susirasti darbą. Tačiau mergina pasirinko lengviausią kelią – sudarė 15 tūkst. dolerių vertės kontraktą su erotiniu žurnalu „Penthouse“ ir jam nusifotografavo. Viršelyje puikavosi jos nuotrauka su garsia antrašte: „Mergina su raudonu bikiniu – be bikinio“. Po šios fotosesijos ji dirbo modeliu, šokių vedėja, filmavosi serialuose.

Lilia Gasinskaja

Po skandalingo pabėgimo įvyko svarbių pokyčių ir asmeniniame L. Gasinskajos gyvenime. Jos pirmuoju išrinktuoju tapo „The Daily Mirror“ fotografas, palikęs dėl jos savo šeimą, o 1984 metais ji ištekėjo už australų milijonieriaus Iano Haysono. Deja, jų santuoka truko vos šešerius metus.

Lilia Gasinskaja

Prasidėjus 10-ajam dešimtmečiui, garsiąją bėglę visi užmiršo, jos pavardė išnyko iš garsenybių kronikų. Kiek žinoma, ji paliko Australiją ir šiuo metu gali gyventi Didžiojoje Britanijoje.

Lilia Gasinskaja

Po L. Gasinskajos pabėgimo lainerio „Leonid Sobinov“ kapitonas buvo atleistas iš pareigų ir pripažintas kaltu dėl to, kad neskyrė reikiamo dėmesio įgulos narių švietimui.

Lilia Gasinskaja

Šis laivas apskritai buvo tarsi užkeiktas: 1975 metų gruodį jame dėl nelaimingos meilės laivo stiuardesei nusižudė vienas jūreivis. Tai, beje, įvyko taip pat teritoriniuose Australijos vandenyse.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (398)