Kaip rodo 2009 m. atliktas tyrimas „National Survey of Sexual Health and Behavior“, 30 proc. moterų teigė, kad paskutiniai intymūs santykiai joms buvo skausmingi, rašo prevention.com. Bet vien todėl, kad tai dažna, su tuo nereikėtų susitaikyti.

„Skausmas seksualinių santykių metu ne tik gadina intymumo akimirką, bet turi nemalonių padarinių: atsiranda sekso baimė, sumažėja seksualinis geismas, sumažėja intymumo, – aiškino Indianos universiteto Blumingtone seksualinės sveikatos srities tyrėja, doktorantė Debra Herbenick. – Skausmas – organizmo siunčiamas signalas, kad kažkas negerai. Tai ženklas, kad reikia stabtelėti ir pasiaiškinti, kas vyksta.“

„Gali kilti pagunda numoti ranka į skausmą sekso metu, neva „problema galvoje“, bet nedarykite tokios klaidos. Moterys turėtų žinoti – skausmas realus, nepaisant to, kas jį sukelia“, – aiškino Indianos universiteto daktaras Dennisas Fortenberry.

Štai kelios galimos skausmingų seksualinių santykių priežastys:

Skubėjimas

Moterys susijaudina lėčiau negu vyrai, ir stereotipinis įsitikinimas, kad moterims reikia daugiau glamonių, turi grūdą tiesos. Tačiau išsiaiškinusios, kas jums tinka, atliksite pusę darbo.

Sprendimas: „Preliudija turi būti jaudinanti, – sako D. Herbenick. – Kai kurias moteris jaudina bučiniai ir glamonės su vyru, kitas – bendras pornografijos žiūrėjimas. Kitoms moterims tai gali būti oralinė stimuliacija“.

Supratimas, kas jums yra malonu, yra esminis, norint, kad kraujas natūraliai priplūstų į genitalijas ir padidintų jų lubrikaciją (plačiau apie tai kalbama žemiau). D. Herbenick pažymi, kad kai kurios moterys iš tikrųjų gali nesuprasti, kada jos susijaudina, o tai gali tapti nemaža kliūtimi. Tokiais atvejais, pasak D. Herbenick, reikėtų sekti susijaudinimo momentą.

„Atkreipkite dėmesį į pojūčius, kai liečiate savo partnerį ir esate liečiama“, – pataria ji. Žvelgiant plačiau, žmonėms, kuriems sunku atpažinti savo susijaudinimą, gali padėti susikaupimo lavinimo praktikos. „Išbandykite meditaciją vaikščiojant ir tuomet pritaikykite šiuos įgūdžius seksui“, – sako ji.

Per mažai lubrikacijos

Jūs galite nekantrauti, bet jeigu jums trūks slidumo, įsiskverbimas gali būti skausmingas. Maža to, vaginos audiniai nebūna pakankamai sudrėkę dar 5 – 7 minutes nuo to momento, kai jūsų smegenys jau būna užvaldytos sekso žaidimų. Lubrikaciją gali sulėtinti ir kiti veiksniai.

„Vaginalinę sekreciją sausina karštas dušas ar vonia, – teigia D. Herbenick. – Piliulės nuo alergijos vaginos audiniams turi tokį patį poveikį, kaip ir kitoms organizmo gleivinėms. Jus gali sausinti ir hormoninės kontraceptinės piliulės, taip pat menopauzė“.

Sprendimas: prieš lytinius santykius pasiruoškite lubrikanto buteliuką. Gali būti, kad didžiąją laiko dalį jums jo nereikės, bet jei turėsite jį po ranka, tuomet nereikės jo ieškoti veiksmo įkarštyje – ir sugadinti aistringą momentą.

Stresas ir įtampa

Per dieną turime nuveikti milijonus darbų ir labai dažnai šią įtampą atsinešame su savimi į lovą. „Atsipalaidavimas yra svarbi dalis, padedanti pasiruošti ir susidomėti seksu“, – aiškina D. Herbenick.

Sprendimas: prieš lytinius santykius pasistenkite atsikratyti streso. D. Herbenick pataria poroms padaryti vienas kitam masažus su atpalaiduojančiais ir kvapniais aliejais. Jei masažai jums netinka, yra ir kitų būdų, kaip galite padėti savo mintims ir kūnui nusiteikti seksui.

„Išbandykite jogos užsiėmimus. Daugeliui žmonių taip pat padeda meditacija ir susikaupimo praktikos“.

Per didelis tempimas

Daliai žmonių skausmą lytinių santykių metu gali kelti „genitalijų neatitikimas“, jei, pavyzdžiui, jūsų partneris yra apdovanotas gamtos, o jūs esate itin smulki.

Sprendimas: kai kuriais atvejais padeda lubrikantai. „Tačiau tais atvejais, kai penis trankosi į gimdos kaklelį ar kelia nemalonų tempimo jausmą, vertėtų pakeisti sekso pozą, – sako D. Herbenick. – Labai dažnai moterys nedrįsta pasakyti „lėčiau“ arba „švelniau“. Išbandykite sekso pozą, kai moteris būna viršuje – tai suteikia moteriai galimybę kontroliuoti greitį ir įsiskverbimo gylį.

Genitalijų infekcijos

Dėl virtinės genitalinių infekcijų – dažniausiai lytinių organų pūslelinės, trichomonozės ir grybelinių infekcijų – lytiniai santykiai gali tapti nemalonūs. Netgi toms moterims, kurios nejaučia jokių simptomų ar nežino, kad turi infekciją, vulvoje ar vaginoje gali atsirasti nedidelių pakitimų, kurie kels skausmą.

Sprendimas: dauguma lytinių infekcijų yra lengvai kontroliuojamos ir pagydomos, o jų tyrimai yra nesudėtingi. Jei lytinių santykių metu jaučiate skausmą, pasakykite apie tai savo gydytojui ir paprašykite skirti tyrimus, pataria D. Fortenberry.

Endometriozė

Šia liga, kai gimdos audiniai pradeda vešėti už gimdos ertmės ribų, serga maždaug 7 proc. moterų. „Dėl jos lytiniai santykiai ir vaginalinis įsiskverbimas gali būti skausmingi ir šis skausmas dažnai būna sunkiai toleruojamas“, – teigia D. Fortenberry.

Sprendimas: deja, sergant endometrioze, gali prireikti laparoskopinės operacijos, bet skausmo šaltinio nustatymas jau būna didelė dalis darbo. Jei jus kankina skausmingos menstruacijos ir skausmas sekso metu, paprašykite gydytojo skirti ultragarso tyrimą, ypač jei turite giminaičių, kurios patirdavo panašius simptomus – endometriozė gali būti perduodama iš kartos į kartą.

Dirglaus žarnyno sindromas

Mažai kam patiktų galvoti apie seksą ir tuštinimąsi vienu metu, bet dirglaus žarnyno sindromas (DŽS) gali būti dar viena paplitusi, bet mažai žinoma skausmingų lytinių santykių priežastis. D. Fortenberry sako, kad jei jaučiate dažniausius DŽS simptomus (žarnyno spazmus, periodišką vidurių užkietėjimą ar diarėją) ir kenčiate dėl skausmingo sekso, šie du dalykai gali būti susiję.

Sprendimas: pasikalbėkite su savo šeimos gydytoju, kaip reikėtų kontroliuoti DŽS: egzistuoja daug būdų šios ligos simptomams sušvelninti, įskaitant mitybos pokyčius, vaistus, streso mažinimą ir elgesio terapiją. „Niekas nežino, kodėl, bet pasirodo, kad gydant DŽS, sumažėja ir vaginalinis skausmas lytinių santykių metu“, – teigia D. Fortenberry.

Menopauzės pokyčiai

Vaginos pokyčiai menopauzės metu susiję ne tik su mažesne lubrikacija, ypač jei menopauzė jau būna pasibaigusi. „Kai kurios vaginos ar vulvos sritys tampa itin jautrios“, – pažymi D. Forteberry. Tai paaiškina, kodėl kai kurie veiksmai, anksčiau kėlę didelį malonumą, menopauzės metu gali tapti skausmingi.

Sprendimas: „Yra daug būdų, kaip sušvelninti nepageidaujamus menopauzės simptomus, – sako D. Fortenberry. – Pradėkite nuo pokalbio su savo šeimos gydytoju ar ginekologu apie galimas priežastis ir gydymo metodus, kurie gali padėti“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (91)