Nors neretai kartojama, kad odelėse gausu mums itin naudingų maistingųjų medžiagų, vis tik jų kiekis svyruoja, priklausomai nuo vaisiaus ar daržovės rūšies. Nepaisant visų šių skirtumų, nebūtų klaidinga teigti, kad neluptuose augalinės kilmės produktuose vitaminų, mineralų ir kitų naudingųjų medžiagų yra daugiau nei luptuose, rašo healthline.com.

Termiškai neapdorotame neluptame obuolyje iki 332 proc. daugiau vitamino K, 142 proc. daugiau vitamino A, 115 proc. daugiau vitamino C, 20 proc. daugiau kalcio ir iki 19 proc. daugiau kalio nei luptame. Su lupena virtoje bulvėje iki 175 proc. daugiau vitamino C, 115 proc. daugiau kalio, 111 pro. daugiau folio rūgšties ir 110 proc. daugiau magnio bei fosforo nei virtoje be lupenos. Be to, daržovių odelėse žymiai daugiau skaidulų ir antioksidantų. Pavyzdžiui, net iki 31 proc. bendro daržovės sudėtyje esančio skaidulų kiekio aptinkama būtent odelėje. Lyg to dar būtų maža, vaisių odelėse antioksidantų kiekis gali būti net iki 328 kartų didesnis nei vaisiaus minkštime.

Ilgiau trunkantis sotumo jausmas

Vaisių ir daržovių odelės gali sumažinti alkio pojūtį ir padėti sotumo jausmą išsaugoti ilgiau. Didžiąja dalimi tai susiję su odelėse esančiomis skaidulomis. Atlikti moksliniai tyrimai patvirtino, kad skaidulos padeda išsaugoti sotumo jausmą ilgiau. Šis efektas pasiekiamas, kai skaidulos žmogaus skrandyje išsiplečia tokiu būdu sulėtindamos jo ištuštėjimo procesą ir darydamos įtaką sotumo hormonų išsiskyrimo spartumui. Maža to, skaidulomis minta gerosios virškinamajame trakte gyvenančios bakterijos, išskiriančios trumpos grandinės riebalų rūgščių, dar labiau didinančių sotumo pojūtį.

Apsauga nuo ligų

Vaisiuose ir daržovėse esantys antioksidantai gali sumažinti tam tikrų ligų atsiradimo riziką. Pagrindinė antioksidantų užduotis – įveikti nestabilias molekules, žinomas laisvųjų radikalų pavadinimu. Jei šių molekulių susidaro itin daug, jos gali sukelti oksidacinį stresą, kuris savo ruožtu žaloja ląsteles ir didina tam tikrų ligų atsiradimo riziką.

Mokslininkai mano, kad antioksidantai gali sumažinti širdies ligų ir tam tikrų vėžio rūšių atsiradimo riziką. Be to, antioksidantų rūšys, aptinkamos vaisiuose ir daržovėse, siejamos su mažesne neurologinių ligų, pavyzdžiui, Alzheimerio rizika.

Nors vaisiuose ir daržovėse gausu natūralių antioksidantų, vis tik didžiausios jų sankaupos glūdi būtent odelėse. Atlikus mokslinį tyrimą paaiškėjo, kad nulupus persiką prarandama nuo 13 iki 48 proc. antioksidantų.

Sudėtingai nuvalomos ir nevalgomos odelės

Tam tikrų vaisių ir daržovių odeles vartoti sudėtinga arba jos paprasčiausiai yra nevalgomos. Pavyzdžiui, avokadų ir vėlyvųjų melionų odelės laikomos nevalgomomis, nepriklausomai nuo to, ar jų mėgintumėte vartoti termiškai apdorotu ar neapdorotu pavidalu. Ananasų, melionų, bananų, svogūnų ir šakniavaisinių salierų odelių tekstūra ganėtinai kieta, todėl jas sukramtyti ir suvirškinti tikrai sudėtinga. Dėl šios priežasties šių vaisių ir daržovių odeles rekomenduojama pašalinti ir produktus vartoti nuluptus.
Nors tam tikrų daržovių odelės laikomos valgomomis, jų nerekomenduojama vartoti termiškai neapdorotų. Šiai kategorijai priskiriami moliūgai, kurių odeles rekomenduojama prieš vartojant suminkštinti jas termiškai apdorojus. Citrusinių vaisių odelės taip pat ganėtinai storos ir pasižymi kartoku skoniu, todėl jų termiškai neapdorotu pavidalu vartoti nerekomenduojama. Tam tikrų vaisių ir daržovių odelės yra valgomos, tačiau gali būti kartoko skonio, padengtos vaško ar nešvarumų sluoksniu, todėl jų vartoti taip pat nerekomenduojama.

Odelėse esantys pesticidai

Siekiant apsaugoti derlių nuo išorinės žalos ir jį padidinti neretai naudojami pesticidai. Nors dauguma mano kitaip, vis tik pesticidų galima aptikti tiek ant organiniu, tiek ir įprastu būdu augintų vaisių ir daržovių. Nepaisant to, kad dalis pesticidų neišvengiamai patenka į vaisių ir daržovių minkštąją dalį, vis tik didžioji dalis lieka ant odelės. Ne itin stipriai prie odelės paviršiaus prisitvirtinusius pesticidus be didesnių sunkumų pašalinsite vaisių ar daržovę kruopščiai nuplovę. Vis tik geriausias būdas tinkamai pašalinti į vaisiaus ar daržovės odelę įsiskverbusius pesticidus yra juos nulupti.

Neseniai mokslininkų atliktas tyrimas atskleidė, kad apie 41 proc. pesticidų likučių nuo vaisių pašalinama juos nuplovus, o štai pašalinus odelę jų atsikratoma iki dviejų kartų daugiau. Tiesa, svarbu žinoti, kad rizika suvartoti šiek tiek daugiau pesticidų nebūtinai yra svaresnė nei teigiamas poveikis gaunant daugiau maistingųjų medžiagų, esančių vaisių ir daržovių odelėse. Taip pat ne ką mažiau svarbu nepamiršti, kad šviežiuose produktuose aptinkamų pesticidų kiekis griežtai reglamentuojamas.

Kurių vaisių ir daržovių odeles saugu vartoti?

Laikas išsiaiškinti, kurių vaisių ir daržovių odelių vartojimas yra saugus, o kurių – ne.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)