Lietuvai tai bloga žinia, nes po sunkių ir lietingų metų teks stumdytis eksporto rinkose su neprognozuojamais konkurentais, kurių derlius tradiciškai pigesnis.

Jungtinės Amerikos Valstijos yra „nugalėtos senos varžovės – Rusijos“ ir ruošiasi uždaryti prekybos asociacijos atstovybę Egipte, kuris yra didžiausias grūdų importuotojas pasaulyje, rašė „The Wall Street Journal“.

Prognozės buvo menkesnės

Lenta.ru rašo, kad ekspertai prognozavo milžiniškas grūdų derliaus apimtis dar prieš metus, tačiau liepos mėnesį Žemės ūkio ministerijos vadovas skundėsi vėlyvu pavasariu ir šalčiais, kurie gali sumažinti derlingumą, ir buvo prognozuojamas sąlyginai mažas derlius. Tikėtasi, kad jo užteks tik šalies vidaus reikmėms.

„100-105 milijonų tonų grūdų visiškai pakaks, nes 40 milijonų [bus skirti] pašarams, 20 milijonų – maisto reikmėms, 10 milijonų – sėkloms, 37-38 milijonai tonų – eksportui“, – aiškino A. Tkačiovas.

Rezultatai pranoko visus lūkesčius: pirminiais Valstybinės statistikos federalinės tarnybos duomenimis, 2017 metų derlius buvo 11 procentų didesnis nei metais anksčiau – nuimtas rekordinis 134 milijonų tonų grūdų derlius. Tai daugiau, nei absoliutus sovietinio laikotarpio rekordas, kai 1978 metais RSFSR grūdų derlius siekė 127 milijonus tonų. Visoje Sovietų Sąjungoje tais metais buvo surinkta 237 milijonai tonų. Palyginimui, Lietuvoje per metus auginama iki 6 milijonų tonų grūdų.

Augimas pasiektas dėl kviečių, kurių surinkimo kiekis nustebino net ekspertus: jis išaugo 17 procentų, iki 85,8 milijono tonų. 2016 metai Rusijos žemės ūkiui taip pat buvo rekordiniai: derlius sudarė 120 milijonų tonų visų grūdų, tarp jų 73 tonos kviečių.

Pavyti ir aplenkti

Žemės ūkio ministerijos vadovas prognozavo, kad 2017 metais Rusija eksportuos žemės ūkio produkcijos už 20 milijardų dolerių (16,6 milijardo eurų). Kviečiai yra pagrindinė Rusijos žemės ūkio kultūra, kuri tiekiama tarptautinei rinkai. Pastaraisiais metais kova dėl didžiausio kviečių eksportuotojo pasaulyje titulo vyksta tarp JAV ir Rusijos. Daug metų Amerika buvo laikoma nepajudinama šios rinkos lydere, kol 2015 metais nenusileido Rusijai, tačiau pernai metais JAV pardavė užsienio šalims 28 milijonus tonų ir vėl susigrąžino pirmumą. Šiame sezone amerikietiškų kviečių tiekimas sumažės iki 27 milijonų tonų – dėl sausros ir pavasario pūgų Didžiosiose lygumose grūdų derlius bus pats blogiausias per pastaruosius du dešimtmečius.

Šiame fone Rusijos kviečių tiekimas 2017-2018 žemės ūkio metais išaugs iki 33,5 milijono tonų, prognozuojama JAV Užsienio žemės ūkio tarnyboje (USA Foreign Agricultural Service). Konsultacijų agentūros „SovEkon“ vertinimu, Rusijos kviečių eksportas išaugs iki 35,5 milijono tonų, už kuriuos gauta bendra suma sieks iki 7 milijardų dolerių (5,8 milijardo eurų). 2016 metais į užsienį buvo parduota 27 milijonai tonų kviečių.

Ekspertai atkreipia dėmesį į aukštus eksporto tempus: palyginti su 2016 metais jie šoktelėjo beveik trečdaliu. Tam buvo labai palankus oras. „Buvo mažiau, nei įprastai, audrų, kas leido padidinti pakraunamus kiekius uostuose. Be to, dėl šilto oro seklūs Azovo jūros uostai neužšalo. Paprastai tai vyksta lapkričio pabaigoje, tačiau gruodžio pabaigoje jie vis dar dirbo“, – pažymėjo „SovEkon“ direktorius Andrejus Sizovas.

Partneriai ir konkurentai

JAV Žemės ūkio departamento duomenimis, 2017 metais Rusija pardavinėjo kviečius 119 pasaulio šalyse, įskaitant ir tolimąją Meksiką – pernai metais ten, nepaisant kaimynystėje esančių Jungtinių Amerikos Valstijų, buvo išsiųsta 300-400 tūkstančiai tonų kviečių. 2017 metų lapkritį Meksikos užsienio reikalų ministras Luisas Videgaray Caso, lankydamasis Maskvoje, pareiškė, kad šalis suinteresuota didinti prekybos apimtis su Rusija, įskaitant pasiryžimą didinti rusiškų grūdų importą.
Tradicinėmis rusiškų grūdų realizavimo rinkomis ir toliau lieka Šiaurės Afrikos ir Artimųjų Rytų šalys. Į didžiausių kviečių pirkėjų penketuką patenka Egiptas (iki 20 procentų kviečių eksporto), Turkija (beveik 10 procentų), Bangladešas (5,6 procento), Iranas (5 procentai) ir Azerbaidžanas (4 procentai).

Pagrindinės Rusijos konkurentės – Prancūzija ir Ukraina – 2017-2018 metais eksportuos atitinkamai 19 ir 17 milijonų tonų kviečių. „Thomson Reuters“ duomenimis, dėl oro sąlygų grūdų derlius Ukrainoje 2017 metais sumažėjo penkiais procentais ir siekė 62,3 milijono tonų. Agentūros analitikai prognozuoja, kad 2018 metais šalyje bus surinkta apie 26,5 milijono tonų kviečių, kas yra vienu procentu mažiau nei metais anksčiau. Su Ukraina Rusija konkuruoja dėl Europos rinkos – neseniai Kijevas gavo kvotas kviečių tiekimui į Europos Sąjungos šalis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (454)