Kaip susiklostė tolesnis A. Rizalo gyvenimas ir ką jis veikia dabar, pabandyta atsakyti svetainėje nickiswift.com.

Kasdien surūkydavo po 40 cigarečių

Rūkančio mažamečio vaizdas šokiruoja pats savaime, bet žinia apie tai, kiek cigarečių dvimetis A. Rizalas sutraukdavo kasdien, sukėlė dar didesnę nuostabą ir, aišku, pasibaisėjimą. Mažąją savo atžalą, kaip buvo skelbiama, tėvai kiekvieną dieną aprūpindavo 40 cigarečių. Toks rūkalų kiekis atsieidavo šeimai maždaug 5 JAV dolerius (4,17 euro) ir tai vyko šalyje, kurioje darbininkai per mėnesį teuždirba vidutiniškai 90 JAV dolerių (75 eurus).

Buvo paguldytas į reabilitacijos kliniką

Reaguodama į tarptautinės bendruomenės reiškiamą pasipiktinimą, Indonezijos vyriausybė pasirūpino, kad mažametis rūkalius būtų paguldytas į reabilitacijos centrą. Taigi, iš gimtojo Sumatros kaimelio A. Rizalas buvo nugabentas į šalies sostinėje Džakartoje veikiančią gydymo įstaigą. Per porą čia praleistų savaičių jis dalyvavo įvairiuose terapiniuose užsiėmimuose, per kuriuos turėdavo susitelkti į įprastą savo amžiaus vaikams priimtiną veiklą ir taip atsikratyti sveikatai ypač žalingo įpročio.

Prižiūrimas vaikų psichiatro Seto Mulyadi, berniukas sugebėjo susidoroti su įgyta priklausomybe.

Nors vėliau, kaip teigė jo motina, aplinkiniai ir bandydavo pasiūlyti jam cigarečių, A. Rizalas sugebėdavo atsispirti pagundai, nes uoliai laikėsi gydytojo duotų nurodymų. Jis ypač gerbė S. Mulyadi ir, kaip pats sakė, nenorėjo nuliūdinti gydytojo žinia, kad vėl pradėjo rūkyti ir kenkti savo sveikatai. Kad ir kaip liūdna, cigarečių pašalinimas iš A. Rizalo gyvenimo tebuvo ilgos jo kovos su įvairiomis priklausomybėmis pradžia.

Tapo priklausomas nuo maisto


Dažnas mesti rūkyti bandantis pilietis tvirtina, kad atsisakęs cigarečių kaipmat pradeda pilnėti. Tokia tendencija įprastai aiškinama atitinkama hormonų pertvarka: rūkalų ilgą laiką slopintas apetitas, metus rūkyti, neva grįžta ir ima reikštis kur kas stipriau nei derėtų. Cigarečių atsisakęs A. Rizalas iš tiesų išsiskyrė žvėrišku apetitu. Mėginimai jį patenkinti neilgai trukus išvirto naujomis grėsmėmis sveikatai, be to, tapo aišku, kad vieną žalingą priklausomybę paprasčiausiai pakeitė kita.

„Iš pradžių rūkyti metęs Aldi reikalavo labai daug žaislų, – teigė berniuko motina 2013-aisais. – Būdavo pasiruošęs trenkti galvą į sieną, jei negaudavo to, ko įsigeisdavo. Būtent dėl tokio jo charakterio ir nesiliaujančių isterijų iš pradžių ir duodavau cigarečių. Dabar cigarečių nebesiūlau, bet jis neįtikėtinai daug valgo. Kai namuose šitiek žmonių, sunku apsaugoti jį nuo maisto.“

Naujam įpročiui pasidavęs A. Rizalas per dieną, be visų kitų produktų, suvartodavo po tris pilnas skardines kondensuoto pieno.

Aldi Rizal

Tapo vietine įžymybe

Dėl tarptautinės bendruomenės pademonstruoto dėmesio, už kurį turėjo būti „dėkingas“ internete paviešintiems vaizdo įrašams, A. Rizalas netruko tapti tikra gimtojo kaimelio įžymybe. Berniukui žengiant miesto gatvėmis žmonės pavymui šaukdavo jo vardą, o sustojus pavalgyti, kaip mat susirinkdavo būrys smalsuolių. Išties apmaudu, kad tokio populiarumo priežastis – ydos ir pragaištingi įpročiai.

Nuoskaudų dėl šitokio sūnaus išgarsėjimo teko patirti ir jo motinai. Nors aplinkinių noras pabendrauti su A. Rizalu ir būtų galėjęs tapti pasididžiavimo sūnumi priežastimi, priklijuota rūkančio vaiko etiketė temdydavo bet kokį džiugesį. Toks įvardijimas, anot jos, skambėdavo tarsi kaltinimas, kad yra niekam tikusi motina.

Dabar – jokių ydų neturintis moksleivis

Neapsikentusi pažeminimo, berniuko motina ryžosi kovai su nauja sūnaus yda. Kartu su vyru ji pasistengė pašalinti iš A. Rizalo raciono visus iki vieno greitojo maisto produktus – berniuko mityba, neatsižvelgiant į aršų jo nepasitenkinimą, buvo apribota vien vaisiais ir daržovėmis.

Po ketverių uoliomis pastangomis paženklintų metų tėvams pavyko suvaldyti A. Rizalo svorį. Dabar jis – ketvirtą klasę bebaigiantis moksleivis. Devynerių metų berniukas turi daugybę draugų. Iš išvaizdos jis nė iš tolo neprimena likimo valiai palikto nutukusio kūdikio. Susidaro įspūdis, kad dabar jis priklausomas nebent nuo mokslų.

Jaučiasi laimingas


Nepaisant ganėtinai drastiškų išmėginimų, kuriuos devynmečio organizmui teko patirti, dabar berniukas jaučiasi laimingas ir optimistiškai žvelgia į ateitį. „Buvo sunku liautis, – prisipažino jis CNN praeitų metų rugpjūtį. – Kai nerūkydavau, burnoje atsirasdavo rūgštus skonis, be to, imdavo svaigti galva.“

„Dabar esu laimingas. Mano nuotaika kuo puikiausia, o organizmas – kupinas jėgų“, – tvirtino A. Rizalas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (69)