Lašišų žūklės pokyčiai

Vienareikšmiškai daugiausiai diskusijų tarp Lietuvos meškeriotojų 2017 m. sukėlęs įvykis buvo pasikeitusi licencinės lašišų ir šlakių žūklės tvarka ir atsiradęs naujas reikalavimas dvi spalio savaites šias žuvis gaudyti tik laikantis „pagavai-paleisk” taisyklės. Šis sprendimas sulaukė gausybės nepasitenkinimo balsų, bet nieko keisti buvo nebeįmanoma, nes mokslininkai sakė, kad žvejų spaudimas lašišų migracijos upėms, ypač Neriai, yra per didelis. Licencijų pardavimo statistika parodė, kad šis sprendimas buvo veiksmingas. Spalį gaudyti lašišų liko dviem trečdaliais mažiau žvejų nei jų prie upės buvo rugsėjį.

Krentantys karpininkų rekordai

Panašu, kad jau visai greitai, gal net 2018 metais, Lietuvoje bus sugautas karpis, kuris svers daugiau kaip 30 kilogramų. 2017 m. didžiausio šalies karpio rekordas buvo pagerintas net du kartus. Liepos mėnesį Tauragės tvenkinyje Vaidas Margis sugavo karpį, kuris svėrė lygiai 26 kilogramus. Tačiau praėjo vos keli mėnesiai ir šis rekordas buvo pagerintas, kai tame pačiame tvenkinyje Arūnas Jarašūnas lapkritį sužvejojo net 27,82 kg karpį.

Ar bus pasakytas galutinis „ne” tinklams?

Seime spalį buvo įregistruotos Žuvininkystės įstatymo pataisos, kurios galutinai pabaigtų bet kokias diskusijas dėl verslinės žūklės grąžinimo į vidaus vandenis, taip pat apribotų verslinę žūklę Baltijos jūros priekrantėje. „Galime pasidžiaugti, kad mūsų ilgalaikis ir kryptingas darbas pradeda duoti rezultatų. Jei pavyks pateiktus pakeitimus įteisinti Seimo balsavimu, tai bus labai rimtas žingsnis į priekį. Lengva nebus, manau, kad nusimato rimtas pasipriešinimas bei kova“, - tuomet teigė Lietuvos meškeriotojų sąjungos vadovas Saulius Mikalauskas. Bet ar šie pasiūlymai virs realiais įstatymo pakeitimais paaiškės tik 2018-aisiais.