Pradžiai, manau verta aptarti pačius pačiausius šių metų Lietuvos kino teatruose rodytus projektus, kurių buvo išties nemažai.

Aš pats šiais metais kino teatre pasižiūrėjau 204 filmus. Iš jų 142 filmai buvo rodyti plačiai auditorijai. Visi kiti kino projektai buvo rodyti kino festivaliuose „Scanorama", „Kino pavasaris", „Lenkų kino festivalis", todėl jų neįtrauksiu į geriausių metų filmų sąrašą. Daugelis iš jų buvo sukurti 2016 metais bei parodyti labai ribotam žiūrovų skaičiui. Taip pat sąraše nepamatysite ir filmų, kurie, nors ir buvo puikūs, atkeliavo tiesiai į televiziją arba buvo rodomi tokiose platformose kaip „Netflix" ar „Amazon".

Iš visų filmų, kuriuos pasižiūrėjau kine, daugelis man suteikė neblogą pramogą, bet tik nedaugelis leido patirti tikrą malonumą žiūrint. Ir tokiais neblogais filmais, kurie nepateko į geriausiųjų dešimtuką, buvo naujas M. Night Shyamalano trileris „Skilimas" (angl. „Split"), siaubo juostos „Anabelė 2" (angl. „Annabelle: Creation") ir „Šešėlių namai" (angl. „Marrowbone") bei solidžios dramos „Tramdantys ugnį" (angl. „Only the Brave"), „Didysis šou meistras" (angl. „The Greatest Showman") su „Dar stipresnis" (angl. „Stronger"). Iš neblogų dramų, paremtų tikrais įvykiais, paminėčiau „Barį Sylą: Amerikos sukčių" (angl. „American Made"), „Zoologijos sodo prižiūrėtojo žmoną" (angl. „The Zookepers Wife") ir antrąją „Traukinių žymėjimo" (angl. „Trainspotting") dalį.

Iš komedijų, šiais metais išskirčiau tik tris – britiškas „Viktorija ir Abdulas" (angl. „Victoria and Abdul") su „Lūšna turčių kvartale" (angl. „Hamstead") ir prancūzų „Toks gyvenimas!" (pranc. „C'est la vie!"), kurios išties sugebėjo pralinksminti, bet nesuteikė tokio jausmo, kaip žiūrint, mano nuomone, patį geriausią metų komedijos žanro atstovą „Didžioji liga" (angl. „The Big Sick"). Labai apmaudu, jog šio puikaus filmo neparodė mūsų kino teatrai.

Geriausia metų nuotykių komedija – „Džiumandži: Sveiki atvykę į džiungles" (angl. „Jumanji: Welcome to the Jungle"). Visai neblogai žiūrėjosi ir penktoji „Karibų piratų" (angl. „Pirates of the Caribbean") dalis.

Nemažai buvo ir veiksmo filmų, bet, atvirai kalbant, vos keli šio žanro filmai mane nustebino. Vienas iš tų filmų yra „Džono Viko" (angl. „John Wick") tęsinys. Be abejonės, tai geriausia šio amžiaus susišaudymų juosta, kuri prilygsta geriausiems Johno Woo projektams. Taip pat kine smagiai žiūrėjosi „Atominė blondinė" (angl. „Atomic Blonde") su pagrindinį vaidmenį atlikusia Charlize Theron, rimtai nuteikiantis Jackie Chano pasirodymas juostoje „Svetimšalis" (angl. „The Foreigner") bei aštuntoji „Greitų ir įsiutusių" (angl. „The Fate of the Furious") dalis.

Komedinių veiksmo filmų irgi netrūko, bet savo simpatijas atiduočiau tik dviems – ilgai lauktai Stepheno Soderbergho juostai „Loganų sėkmė" (angl. „Logans Lucky") bei įtampos ir absurdo kupinam filmui „Kingsman: Auksinis ratas" (angl. „Kingsman: The Golden Circle").

Trilerių žanre buvo tik du kino projektai, kuriuos galima įvardinti kaip pačius geriausius šių metų šio įtampos kupino žanro atstovus. Visų pirma tai savo pateikimu unikalus Jordano Peelo režisūrinis debiutas „Pradink" (angl. „Get Out") ir visai įdomiai atrodantis, nors kai kuriuos žymius filmus pernelyg primenantis, siaubo trileris „Mirties diena" (angl. „Happy Death Day").

Tačiau komiksai šiais metais tikrai užkariavo ne vieno kino mylėtojo širdį, nes beveik visi filmai, kurie buvo paremti šiais kūriniais, tapo savotiškai įdomiais ir nenuviliančiais. Todėl paminėčiau tik penkis, kurie mano nuomone nusipelnė geriausių komiksų ekranizacijų vardo – „Loganas" (angl. „Logan"), „Toras: Pasaulių pabaiga" (angl. „Thor: Ragnarok"), „Nuostabioji moteris" (angl. „Wonder Woman"), „Galaktikos sergėtojai. II dalis" (angl. „Guardians of the Galaxy. Vol. II") ir „Žmogus Voras. Grįžimas namo" (angl. „Spider-Man: Homecoming").

Patiko man ir legendinio ksenomorfo sugrįžimas filme „Svetimas: Covenant" (angl. „Alien: Covenant"), kurį sukūrė seras Ridley'is Scottas bei įtempto siužeto fantastinis nuotykių trileris „Kongas: Kaukolės sala" (angl. „Kong: Skull Island"). Taip pat, jeigu kalbame dar apie nuotykių temos filmus, reikia paminėti ir puikų aktoriaus Danielio Radcliffe'o pasirodymą juostoje „Džiunglės" (angl. „Jungle").

Jauniems žiūrovams taip pat buvo ką pamatyti kine. Visų pirma norėčiau paminėti vieną pačių mieliausių ir nuoširdžiausių metų filmų „Meškiukas Padingtonas 2" (angl. Paddington 2"), kuris visą rodymo laiką spinduliavo itin pozityvia energija. Taip pat puikiai pasirodė ir studija „Disney", mums pristatydama itin jausmingą miuziklą „Gražuolė ir pabaisa" (angl. „Beauty and the Beast"). Šį filmą man pasisekė pasižiūrėti „IMAX" švenčiant gimtadienį Taline.

Iš animacinių filmų išskirčiau smagų „Bulių Ferdinandą" (angl. „Ferdinand"), visoms amžiaus kategorijoms tinkantį „Lego Betmeną „ (angl. „Lego Batman") ir geriausią trečiąją „Ratų" (angl. „Cars") dalį.

Lietuviškų filmų šiais metais taip pat netrūko, tačiau ne visi jie nusipelnė gerų įvertinimų. Geriausiomis juostomis tapo „Šventasis" su puikiuoju Mariu Repšiu, komiškai ironiška Eglės Vartelytės juosta „Stebuklas" ir patriotiška „Emilija iš Laišvės alėjos". Taip pat sulaukėme ir nemažai vulgarių komedijų, bet tik kelios iš jų privertė nusišypsoti. Paminėčiau „Trys milijonai eurų" ir, mano nuomone, pačią geriausią, trečią „Zero" serijos dalį.

Štai ir viskas. Paminėjau visus filmus, kurie man patiko bei kuriuos su malonumu peržiūrėsiu ir namuose, todėl juos taip pat rekomenduoju ir jums. Na, o dabar metas geriausiems iš geriausių, kurie, mano subjektyvia nuomone, šiais metais tapo tikrais perlais kino salėse.

Mano geriausių 2017 metų kine matytų filmo dešimtukas yra toks:

1. „Diunkerkas" (angl. „Dunkirk")

Filmas

„Įspūdingas savo kruopščiai pateikta siužetine linija, papuoštas tikroviškais specialiaisiais efektais, vyriškai jautrus, rimtai niūria forma papasakotas, nepriekaištingą režisūrą turintis ir niekuo nenusileidžiantis svarbiausiems visų laikų kariniams filmams projektas, kuriame genialusis Christopheris Nolanas iš savo matomos prizmės pateikia nemažai atsakymų į tai, kaip vienas įvykis akimirksniu pakeitė visą žmonijos istoriją.

Šis filmas, kuris tikriausiai bus tarp „Oskarų" nominantų, yra ne vien apie siaubingą karą ir jo padarinius, bet dar ir apie žmones, kuriems garbė ir žmogiškumas nebuvo svetimi net ir mirčiai pabeldus į namų duris. Tai ir padaro šį kino projektą tokiu artimu kiekvienam iš mūsų, todėl be jokių abejonių ši juosta tampa itin svarbiu laimėjimu režisieriaus Christopherio Nolano karjeroje ir kol kas svarbiausiu metų kino įvykiu, kurį pralenkti bus beveik neįmanoma."

Filmo recenziją galite rasti čia.

2. Bėgantis skustuvo ašmenimis 2049" (angl. „Blade Runner 2049")

Filmas

„Vizualiai nepriekaištinga kelionė po ateities pasaulį, kurioje nostalgijos vedami susipažįstame tiek su naujais, tiek ir su senais kultinio 1982 metų filmo herojais. Šis naujas Deniso Villeneuve'o režisuotas kino projektas tai ne vien kokybiškas mokslinės fantastikos žanro atstovas, o genialus meno kūrinys, leidžiantis suvokti daug tiesos apie gyvybės kainą ir žmogaus egzistenciją šiame pasaulyje.

Juostą puošia ne vien kvapą gniaužianti ir estetiškai pateikta vizualinė pusė, puikūs herojai ir jų dialogai, be galo įdomi ir įtraukianti istorija, tobulas kameros darbas su Hanso Zimmerio parašyta įtampos nestokojančia muzika, bet dar ir intriga dėl juostos finalo, kuri atskleidžiama tik pačioje filmo pabaigoje, suteikiant neišdildomai malonų nežinomybės jausmą."

Filmo recenziją galite rasti čia.

3. „Žvaigždžių karai" (angl. „Star Wars")

Filmas

Tai pati geriausia legendinės kino sagos dalis nuo 1980 metų. Joje netrūksta nei puikiai sudėliotos bei labai apgaulingai atrodančios siužetinės linijos (kurios metu yra atsakoma į daug itin svarbių klausimų), nei kvapą gniaužančio bei epiškai nuteikiančio veiksmo kosmose, nei stulbinančių ir labai kruopščiai atliktų specialiųjų efektų (dėl kurių juosta pavirsta į neužmirštamą šou kino salėje), nei aktorių, pasistengusių kuo įtikinamiau perteikti savo personažus, tuo pačiu suteikiant jiems dar daugiau charizmos.

Ir be abejo, šis filmas – tai ir puiki duoklė aktorei Carrie Fisher, be kurios ši saga prarastų savo išskirtinį žavesį."

Filmo recenziją galite rasti čia.

4. „Vaikis ant ratų" (angl. „Baby Driver")

Filmas

„Originaliausias ir muzikaliausias šių metų filmas, leidžiantis nuo pirmų minučių iki pat galo mėgautis nepriekaištingai atrodančia technine puse, gerai parašytu scenarijumi, preciziška Edgaro Wrighto režisūra, įtikinama pagrindinių aktorių vaidyba ir tikrovišku veiksmu, neturinčiu nieko bendro su fantastiniu „Greitų ir įsiutusių" pasauliu.

Tai filmas, kurį norėsis pasižiūrėti dar ne vieną kartą ir kuris pretenduoja ateityje tapti vienu iš modernios kino klasikos atstovų."

Filmo recenziją galite rasti čia.

5. „Nuostabioji moteris" (angl. „Wonder Woman")

Filmas

„Išties nuostabus ir vizualiai pakerintis legendinės komiksų superherojės Dianos Prince pirmasis rimtas kino nuotykis, kuris papuoštas ne tik firminiu „Marvel" filmų žaismingumu, bet kartu turintis išskirtinį „DC" filmams būdingą šarmą, todėl toks skirtingų studijų mišinys suveikia kaip tikra bomba.

Juosta stipri dėl daugelio priežasčių, tačiau svarbiausiais šio filmo akcentais visgi tampa labai nuodugniai papasakota amazonių princesės istorija, epiški Pirmojo pasaulinio karo fone vykstantys mūšiai ir susidūrimai su galingais priešininkais, kurių didybė užgožia finalinę Betmeno, Supermeno ir Dianos kovą su Lemtimi, o taip pat kokybiški specialieji efektai, gera aktorių vaidyba, sodrus humoras ir, be abejo, firminis garso takelis, dėka kurio galima pajusti per visą kūną bėgančius šiurpuliukus."

Filmo recenziją galite rasti čia.

6. „Vėjų upė" (angl. „Wind River")

Filmas

„Itin stiprus savo siužetine linija, natūralioje aplinkoje nufilmuotas ir nuo pradžios iki pat galo dialogais ir herojų veiksmais įtraukiantis kino projektas, kuriame intriguojanti kraupaus nusikaltimo paslaptis neatskleidžiama beveik visos šios įtampos nestokojančios juostos metu.

Filmas be puikiai parašyto scenarijaus, kuriame galima atrasti žmogaus silpnybių ir ydų mišinį, žavi dar ir puikiais aktoriais, kurie pasistengė suteikti šiam pasakojimui dar daugiau dramatizmo, o meistriškai atliktas režisieriaus darbas paverčia jį neužmirštamu reginiu kino salėje."

Filmo recenziją galite rasti čia.

7. „Gerumo stebuklas" (angl. „Wonder")

Filmas

„Nuoširdžiausias ir jautriausias šiais metais kine pasirodęs filmas, kuris savo pozityvia ir labai žvalia energija leidžia iš šono pamatyti ne tik itin nemalonią tikrovę, susijusią su vaikais, patyčiomis mokykloje ir psichologiniu smurtu, bet dar ir suvokti draugystės, šeimos, meilės ir gerumo svarbą, be kurių gyvenimas gali tiesiog tapti monotoniškas ir pilkas kaip betono plyta."

Filmo recenziją galite rasti čia.

8. „Prarastasis miestas Z" (angl. „The Lost City of Z")

Filmas

„Visomis prasmėmis nepriekaištingai atrodantis ir tikrais faktais paremtas nuotykis apie legendinio El Dorado paieškas, kuriame atskleidžiamos pačios šiurpiausios ir svarbiausios Persio Foseto gyvenimo ir jo legendinių ekspedicijų detalės, sugebančios įtraukti į pasakojimą nuo pačios pradžios ir paleisti tik pasibaigus šio didingo filmo peržiūrai.

Vienareikšmiškai – tai viena įspūdingiausių kada nors sukurtų šios temos juostų ir vienas geriausių nuotykių žanro projektų, kurio varikliu tampa ne vien nuostabiai parašytas scenarijus adaptuojant populiariąją knygą, bet ir puikūs aktoriai, stipri režisūra, kokybiški techniniai niuansai bei pamokslas apie savo svajonių siekimą bet kokia kaina."

Filmo recenziją galite rasti čia.

9. „Loganas" (angl. „Logan")

Filmas

„Stiprus, jautrus ir neužmirštamas Hugh Jackmano atsisveikinimas su septyniolika metų trunkančia „Iksmenų" visata ir jo įkūnijamu Ernio personažu. Šis savo kokybe ir pateikimo stiliumi išskiriantis filmas, kurio branduoliu tampa brutaliai papasakota istorija, turi viską, ko reikia kietai ir nenuvalkiotai komiksų ekranizacijai – pradedant gerai parašytu scenarijumi, įtikinama aktorių vaidyba ir užbaigiant natūraliai atrodančiais efektais, pagardintais įtampos prifarširuotu veiksmu."

Filmo recenziją galite rasti čia.

10. „Tas" (angl. „IT")

Filmas

„Be abejonės, pati geriausia 21 amžiaus Stepheno Kingo knygos ekranizacija, kuri nuo pat pradžios iki galo įtraukia savo įmantriai sugalvotu siužetu ir nepaleidžia. Tačiau filmas ne vien kelia šiurpą savo pateiktais įvykiais, įdomiai papasakota istorija ir siaubingai atrodančiu klounu Penivaisu, bet taip pat sukelia nemažai nostalgijos tiems laikams, kai vaikai neturėjo kompiuterių ir mobiliųjų telefonų, o jų pramogos vyko gryname ore draugų būryje."

Filmo recenziją galite rasti čia.

Papildomas penketukas:

11. „Toras. Pasaulių pabaiga" (angl. „Thor: Ragnarok")

Filmo recenziją rasite čia.

12. „Dar stipresnis" (angl. „Stronger")

Filmo recenziją rasite čia.

13. „Džonas Vikas 2" (angl. „John Wick: Chapter 2")

Filmo recenziją rasite čia.

14. „Pradink" (angl. „Get Out")

Filmo recenziją rasite čia.

15. „Karas už beždžionių planetą" (angl. „War for the Planet of the Apes")

Filmo recenziją rasite čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (67)