DELFI tiesioginėje konferencijoje dalyvavusios gydytoja ir vaistininkė pasakojo, kokį maistą vartoti ir kokį vandenį gerti, kad būtų galima išvengti persivalgymo, sustojusio skrandžio ar rimtesnių sveikatos problemų.

Eurovaistinės“ farmacininkė Laura Vanagaitė teigia, kad prieš šventes į vaistines užsuka kiek daugiau žmonių, norinčių pasipildyti savo vaistų atsargas. Anot jos, svarbu nepamiršti vartoti skysčių, o į geriamą vandenį galima įmesti citrinos.

„Skysčius vartoti reikia, bet geriausiai išgerti stiklinę vandens su citrina prieš maistą ir tikrai nereikia bijoti šito gėrimo tiems, kurie turi padidintą rūgštingumą.

Kristina Ciparytė, Rūta Petereit, Laura Vanagaitė

Rūgštingumas sukils, jeigu išvis negersime vandens arba nesustodami valgysime ir tik tada užpilsime skysčio ant viršaus“, – tikina L. Vanagaitė ir pataria į vandens ąsotį nedėti skonį paįvairinančio mėtos lapelio, nes būtent šis augalas gali sukelti rūgštingumą.

Anot gydytojos dietologės Rūtos Pereit norint išvengti nemalonių švenčių pasekmių svarbiausia visuomet valgyti saikingai ir stengtis nevartoti fermentų, o pajutus negalavimus pirmiausiai reikia sustoti valgyti ir pradėti gydytis nuo vandens.

„Jeigu taip atsitiko, reikia atsistoti nuo stalo, pradėti gurkšnoti vandenį ir išeiti pasivaikščioti. Svarbu nepamiršti fizinio aktyvumo per šventes. Nereikia nei bėgioti, nei sportuoti, užtenka išeiti pasivaikščioti“, – pasakoja Rūta Pereit.

Lietuviai persivalgo mažiau

Paklausta, ar lietuviai linkę persivalgyti, gydytoja R. Pereit džiaugiasi, jog pagaliau pradeda gerėti rodikliai ir lietuviai per šventes mažiau persivalgo. Gydytoja sako pastebinti, kad po truputį mokomasi per šventes valgyti ir sveikiau.

„Peržiūrėjus savo vedamą statistiką galiu nudžiuginti, kad rodikliai gerėja ir lietuviai pradėjo planuoti savo šventes.

Daugelis jau planuoja, ką pasirinks, ir tuos 12 patiekalų reikėtų suskaičiuoti ne taip, kad bus 12 žuvų ar 12 silkių ir mišrainių, bet įskaičiuoti ir džiovintus vaisius, riešutus, kuriais papildžius asortimentą jau galima gauti apie penkis patiekalus. Svarbu neprisiruošti tiek, kad tą pačią silkę reikėtų valgyti ir kitą dieną“, – kalba R. Pereit.

Sunkiai virškinamų maistų gausa

Suprasdama norinčius išragauti visus skirtingus patiekalus gydytoja pataria kiekvienam įsiklausyti į savo organizmą ir į lėkštę susidėti po nedidelę porciją visų patiekalų. Be to, svarbu nesusivėlinti sėdant prie stalo.

„Vakarieniaujame dažniausiai 18-19 val. Tikrai nereikia sėsti prie kūčių stalo 9 val. vakaro Geriau anksčiau, lėtai ir neskubant skanauti savo paruoštus patiekalus ir tada išvengsime visų negalavimų“, – pasakoja gydytoja.

Dažnas galvoja, kad lietuvių pamėgtą riebią silkę valgyti nėra taip sveika, tačiau dietologė R. Pereit su tuo nesutinka, esą riebiosios jūrų žuvys sveikatai yra naudingos.

„Šitie riebalai vis dėlto naudingi ir širdies kraujagyslių sistemai ir kitoms uždegiminėms ligoms, tačiau problema yra ta, kad ruošiant įvairius patiekalus yra perdedama įvairių riebalų, ne tik aliejų, bet ir įvairių majonezų.

Siūlau tradicinį kūčių stalą išlaikyti be majonezo, tik su gerais aliejais – tiek prie silkės, tiek prie mišrainės. Blogiausia, kad ruošiami patiekalai yra per riebūs, be to dažnai neatsisakoma taurelės svaiginančio gėrimo ir geriama daug skysčio vakarienės metu. Nereikėtų per vakarienę valgyti ir gerti vienu metu“, – kalba gydytoja.

Vaistus rinktis paskutinius

Farmacininkė L. Vanagauskaitė pataria kiekvienam savo vaistinėlėje visuomet turėti angliukų ir fermentinių vaistų, nes niekada negali žinoti, kas nutiks.

„Gali derinti maistą, bet nuvykus į svečius maistas kaip ir tas pats, bet kiekvieno gamyba juk kitokia. Todėl negali žinoti, kada pradės pūsti pilvą arba sustos skrandis – tai dalykai, kurių nenuspėsi“, – pasakoja farmacininkė. Anot jos, labai blogą poveikį skrandžiui turi iškart po sunkesnio maisto suvalgyti vaisiai – juos reikėtų valgyti gerokai anksčiau, prieš sėdant už stalo.

Rūta Petereit, Laura Vanagaitė

L. Vanagaitė pasakoja, kad renkantis patiekalą geriau atsisakyti krakmolingo maisto.

„Geriau suvalgyti žuvies ar mėsos, tačiau atsisakyti bulvių arba ryžių, kurie gali apsunkinti. Taip pat reikėtų atsisakyti ir riebių padažų, nors, žinoma, baltos mišrainės juk niekas neatsisakys, tačiau pakeitus padažą problemų galima išvengti“, – kalba farmacininkė.

Daugiau patarimų rasite šiame vaizdo įraše.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (68)