Šis pasiūlymas, matyt, buvo pateiktas, gerai žinant, kad Sovietų Sąjungos viena iš pagrindinių problemų – visuotinai paplitęs alkoholizmas.

Be abejo, žinant mano susidomėjimą šita sritimi, nieko neturėtų stebinti, kad nepraslydo pro mane informacija, beje, kaip perkūnas iš giedro dangaus, jog Lietuva pagal alkoholio suvartojimą Europoje tapo vienvalde lydere, kitaip tariant, juodžiausių alkoholikų šalimi, nes, pasirodo, vienas Lietuvos gyventojas (vyresnis nei 15 metų) per metus išgeria net apie 18 litrų absoliutaus alkoholio. Kadangi nuolat seku informaciją apie alkoholio vartojimo pasaulyje pokyčius, šie duomenys pasirodė daugiau negu keisti. Juk oficiali statistika pastaraisiais metais rodė, jog Lietuvoje nuolat mažėjo ir alkoholio pardavimai, ir alkoholio suvartojimas. Juk buvo pritaikyta daugybė priemonių, siekiant riboti alkoholinių gėrimų prieinamumą, reklamą ir t.t.

Iš kur tokie duomenys? Pasirodo, Pasaulinei sveikatos organizacijai tokius duomenis pateikė ministras Aurelijus Veryga. Tuo tarpu Lietuvos statistikos departamentas nurodė visiškai kitus skaičius – vienam gyventojui (vyresniam nei 15 metų) tenka tik 14 litrų gryno alkoholio. Pagrįstai kyla klausimas, kokiu tikslu A. Verygos buvo falsifikuojami duomenys. Gal siekiant įbauginti Lietuvos gyventojus baisiausiais alkoholizmo demonais. O tada jau daryk, ką nori – ne tik gardus koncertų metu geriantiems alų arba įteisinti Lietuvoje vienintelę alkoholio krautuvę Labanoro miškuose (kad sunku būtų surasti), bet palaipsniui prieiti net iki „Sauso įstatymo“ įvedimo.
Aišku, su 14 litrų per daug nepasišakosi, tuo labiau, kad nepriklausomi ekspertai, įvertinę, kiek alkoholio suvartoja turistai, užsieniečiai futbolo sirgaliai, kiek išveža emigrantai, po atostogų Lietuvoje grįždami į įvairias Europos šalis, suvartojamo alkoholio skaičių sumažino net iki 13,14 litro. O tai jau Europos šalių kontekste tokie skaičiai tikrai niekam nebado akių.

Ir tada, matyt, kur kas sunkiau būtų įtikinti politikus balsuoti už A. Verygos fantazijas. Įdomu pastebėti, kad A. Veryga, paklaustas, kodėl Pasaulinei sveikatos organizacijai buvo pateikti ženkliai padidinti alkoholio suvartojimo skaičiai, atsakė, jog čia nieko tokio, nes skirtumas keliais litrais situacijos nekeičia. Keista, kad nebuvo tinkamos reakcijos iš politikų pusės. Gal dergti savo šalį jau tampa normalu. Nejaugi taip sunku suprasti, kad Lietuva buvo sukompromituota tarptautiniu lygiu, kad sukurtas alkoholikų šalies įvaizdis tikrai nepritrauks daugiau investicijų, nepadidins turistų srautų ir t.t. Įsivaizduoju, kokį malonumą pajuto Maskvos propagandos industrija, seniai besistengianti kurti Lietuvos, kaip žlugusios šalies įvaizdį – matote, ne tik kad trečdalis šalies gyventojų emigravo, bet likusieji dar visiškai ir prasigėrė.

Ką gi, manau, kad Maskvai naudingų idiotų klubas šalia ten jau esančių politikų, dizainerių, žurnalistų, sveikuolių pasipildė dar ir daktaru.

Aišku, galima kritikuoti A. Verygą kiek nori, ir norom nenorom susidaro įspūdis, kad tas procesas suteikia jam net mazochistinį pasitenkinimą, nes jokių išvadų nedaroma ir toliau daroma tai, už ką jį keikia visa medikų bendruomenė. Buvo vaistų ir vaistinių skandalas, šizofreniška idėja sumažinti eiles pas šeimos gydytojus ir specialistus tiesiog ministro įsakymu, o dabar naujas įsakymas praanketuoti visą tautą, panaudojant „Alkoholio vartojimo sutrikimų identifikacijos testą“. Tikslas – išryškinti piktnaudžiaujančius alkoholiu, esamus ir būsimus alkoholikus bei, esant galimybei, suteikti jiems tinkamą pagalbą. Jei, atsakant į anketos klausimus, surenkate mažai balų ar net nulį, esate priskiriamas mažos rizikos grupei, todėl papildomas anketavimas tik kas 2-eji metai. Jei balų daugiau, pravedami pokalbiai apie alkoholio žalą ir anketavimas kasmet. Jei surenkate daug balų, nukreipimas pas psichiatrą.

Anketa nėra anoniminė ir įklijuojama į ambulatorinę kortelę. Pagrindinis krūvis, aišku, gula ant šeimos gydytojo pečių. Turint omenyje, kad šeimos gydytojas per dieną priima ir 30 ir 40 pacientų, o dėl netobulų e-medicinos programų nuolat stringa kompiuteriai, realiai šeimos gydytojui iškyla dilema – ar anketuoti pacientus, ar vis dėlto diagnozuoti ligas ir gydyti. Daryti abu darbus fiziškai nėra jokių galimybių. Aišku, sveikatos įstaigų vadovybė bus suinteresuota anketomis, nes už kiekvieną anketą bus papildomai mokama iš ligonių kasų. Spaudimas daktarams bus.

Nežiūrint to, kad anketavimas kol kas lyg ir savanoriškas, bet, gerai žinant A. Verygos fantazijas, greitu laiku anketavimas gali tapti privalomu. Dabar, apie anketavimo duomenų patikimumą. Turėdamas pakankamai didelę darbo patirtį su geriančiais bei su alkoholikais, galiu tvirtai pasakyti, kad šis kontingentas visuomet stengiasi slėpti ar menkinti piktnaudžiavimo alkoholiu faktus. Ir dažnai tenka ilgai pabendrauti su pacientu ar net jo artimaisiais, kad sužinotum realią situaciją. Taigi, su duomenų patikimumu gali būti panaši situacija kaip ir su A. Verygos pateikta informacija Pasaulinei sveikatos organizacijai.

Kitas, sakyčiau, pakankamai subtilus momentas, ar pacientai norės, kad duomenys apie alkoholio vartojimo įpročius, figūruotų jų ambulatorinėse kortelėse, prie kurių laisvai gali prieiti ir slaugytojos, ir registratorės. Nes daug kam gali iškilti klausimas, ar išgeriamos kelios taurės gero vyno, toliau eskaluojant antialkoholinę isteriją, gali turėti įtakos profesinei karjerai, galimybei dalyvauti tam tikruose konkursuose ir t.t.

Ir paskutinis klausimas – finansinis. Ar menkai finansuojama Lietuvos sveikatos sistema gali sau leisti švaistyti milijonus abejotinos vertės anketoms. Matyt, kažkam bus surinkta medžiaga disertacijai, bet, atleiskite, ko bus verta disertacija, jei daug abejonių kelia net surinktų pirminių duomenų patikimumas.

Taigi, pone Veryga, aš tikrai nepildysiu anketos ir mane kankina bloga nuojauta, kad to nedarysite ir pats.

P.S. Laukiu, kada Vikipedijos enciklopedijoje prie mano pavardės vietoj buvusio įrašo „Atstovauja farmacininkų interesams“ atsiras naujas įrašas „Atstovauja alkoholio pramoninkų interesams“.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Norite paprieštarauti autoriui? Arba išsakyti savo nuomonę? Rašykite el. p. pilieciai@delfi. lt.