Greitai paruošiamų makaronų muziejus

Osaka, Japonija

Makaronų muziejus buvo įkurtas 1999 m. lapkričio 21 d., o pavadintas makaronus ramenus pradėjusio gaminti Momofuku Ando vardu. Prie įėjimo į muziejų turistų laukia teatrališkas pasirodymas, pasakojantis apie tai, kaip 1958 m. atsirado greitai pagaminami makaronai.

Pagrindinė muziejaus ekspozicija – ilgame tunelyje, ant sienų – daugybė makaronų pakelių, pagamintų įvairiose šalyse per 60 metų. Po eksponatų apžiūros turistams siūloma dalyvauti kulinarinėje pamokoje ir sužinoti tikrų makaronų gamybos paslapčių. Mini fabrike „My Cup Noodle Factory“ galima užminkyti tešlą, ją supjaustyti, pagal savo skonį pridėti komponentų ir išvirti ramenus su vištienos sultiniu. Gurmanų parduotuvėje prie muziejaus laukia kolekcinės makaronų rūšys, kurių prekybos centruose nerasite. Pavalgyti makaronų galima čia pat, užsipylus karšto vandens iš aparato, ar nuėjus į jaukią kavinukę su vaizdu į žiemos sodą.

Kiek kainuoja bilietas. Įėjimas į muziejų nemokamas, turistai moka tik už makaronų gaminimo pamokas (kainos nedidelės – apie 3 doleriai vaikams ir mažiau nei 5 doleriai suaugusiems). Muziejuje nėra gidų, tad galima pasiimti audiogidą anglų arba kinų kalba už 20 dolerių užstatą.

Paryžiaus kanalizacijų muziejus

Paryžius, Prancūzija

Paryžiaus kanalizacijų muziejuje sužinosite miesto kanalizacijų atsiradimo istoriją – nuo Karolio V valdymo pradžios iki šių laikų. Muziejaus eksponatai demonstruojami veikiančios Paryžiaus kanalizacijų sistemos, kurios ilgis – 2 100 km, teritorijoje.

Turistams atsiveria vaizdas į Bousquet aveniu kolektorių, įrenginius Cognacq-Jay gatvėje, apsaugos nuo potvynių sistemą Resistance aikštėje ir nuotėkų sistemą. Po apsilankymo muziejuje turistams bus aišku, kaip iš tiesų sudaryta Paryžiaus kanalizacijos sistema, jie gali pereiti išilgai viso kolektoriaus ir sužinoti, kaip valomi nuotėkų vandenys. Nereikia bijoti dėl nemalonaus kvapo ir drėgmės – visose muziejaus patalpose veikia puiki ventiliacija, į vidų patenka grynas oras, o patalpos apšviestos. Vienintelis realią kanalizaciją priminsiantis dalykas – tekančio vandens garsas.

Muziejuje yra ne tik vamzdžių ir nuotėkų sistema, bet ir realių kanalizacijos technikos pavyzdžių – nuo rečiausių iki šuolaikiškiausių modelių. Tarp eksponatų stovi informaciniai stendai, kompiuterinės stebėjimo sistemos, nešvarumų smulkintojas, žiurkių baidyklė ir net tualetai, kuriuos galima išbandyti. Kasmet originaliame muziejuje po žeme apsilanko daugiau nei 100 tūkst. turistų.

Kiek kainuoja bilietas. Bilietas suaugusiems – 4,40 euro, vaikams – 2,40 euro.

Paris

Sudažytų širdžių muziejus (Išsiskyrimų muziejus)

Zagrebas, Kroatija

Sudaužytų širdžių (arba iširusių santykių) muziejus – vienas neįprasčiausių pasaulio muziejų, o gal ir pats keisčiausias. Idėja įkurti tokį muziejų kilo buvusiems mylimiesiems – kroatų porai. Jie nusprendė įamžinti prisiminimą apie savo meilės krachą ir parodyti žmonėms, kokie trapūs gali būti santykiai ir kaip vertėtų juos saugoti.

Muziejuje – daug meilės ir išsiskyrimų istorijų, vienos tragiškos, kitos linksmos. Muziejaus eksponatai – buvusių įsimylėjėlių dovanos, meilės laiškai ir daiktai, kuriems teko tragikomiškas vaidmuo kažkieno santykiuose. Pavyzdžiui, kirvis, kuriuo viena vokietė lesbietė kapodavo baldus, kai pykdavosi su partnere (dabar jau buvusia).

Šalia kiekvieno daikto kabo lentelė su pasakojimu apie porą ir jų išsiskyrimą. Muziejuje – daugybė eksponatų. Eksponuojamas telefonas, padovanotas merginai, kad ji daugiau jam neskambintų. Išminuotos žemės saujelė, padovanota savo širdies damai. 100 švediškų kronų, kurias mergina padovanojo mylimajam su tokiais žodžiais: „Kai grįši, kartu jas išleisime.“ Daugiau ji jo nematė.

Po emocionalių išgyvenimų turistams siūloma užsukti į muziejaus kavinę „Brokenships“, meniu – levandų ir citrininiai sausainiai, tortai, firminė kava, natūralus senovinio recepto ledai ir karštas vynas. Suvenyrų parduotuvėje galima nusipirkti meilės suvenyrų – antistresinį pieštuką, šokoladą su užrašu „Užmiršk meilę, geriau gardžiuokis manimi“, marškinėlių su sudužusio stiklo piešiniu ir daugybė kitokių įdomių daiktų.

2011 m. Išsiskyrimų muziejus buvo išrinktas geriausiu Kroatijoje. Dabar kiekvienas norintis gali papasakoti savo nelaimingos meilės istoriją ir atsiųsti asmeninių daiktų į muziejaus kolekciją.

Sudaužytų širdžių muziejus

Mirties muziejus

Los Andželas, JAV

Mirties muziejus Holivudo bulvare buvo įkurtas 1995 m. su lozungu: „Visi mirsime, tad kodėl nesužinojus kiek daugiau apie mirtį.“ Šalia bilietų kasos kabo įspėjimas, kad muziejuje geriau nesilankyti vaikams, besilaukiančioms moterims ir silpnos psichikos žmonėms.

Smalsius turistus pasitinka šarvojimo salė su gausia atributų balzamavimui ir patologoanatomų instrumentų kolekcija. Daug bausmės procesų nuotraukų, kruvinų fotoreportažų iš morgų, avarijų, šiurpi žudikų maniakų aukų nuotraukų galerija. Muziejaus pasididžiavimas – garsaus prancūzų žmogžudžio Mėlynbardžio galva. Savižudybių salėje – daug patarimų, kaip greitai užbaigti gyvenimą.

Muziejaus savininkai fiksuoja įdomią statistiką: vidutinis ekspozicijų lankymo laikas – apie 45 min. (nors muziejuje galima būti, kiek tik norisi), o apžiūrinėdami ekspozicijas dažniausiai nualpsta vyrai. Jei dar maža įspūdžių, galite įsigyti suvenyrų su niūria simbolika – marškinėlių su kaukolėmis, puodelių su užrašu „mirtis“, ženklelių ir kt. užsisakyti suvenyrų galima oficialiame muziejaus interneto puslapyje www.museumofdeath.net.

Kiek kainuoja bilietas. 15 dolerių visiems, muziejus veikia 10–20 val. darbo dienomis, o išeiginėmis dienomis – iki 22 val.

Mirties muziejus

Raganystės muziejus

Kornvalis, Anglija

Raganystės muziejų XX a. viduryje įkūrė Cecilis Williamsas, laikytas galingu kerėtoju, kuris neva prakeikdavo kaimynus, juos nužiūrėdavo, prišaukdavo jiems nesėkmių. Nepaisant bjauraus charakterio, jis surinko stulbinamą magijos atributų kolekciją.

Visi muziejaus eksponatai suskirstyti kategorijomis – satanizmas, kovos su burtininkais būdai, pranašystės, apeigos, būrimas, ritualų užbaigimas ir daugybė kitokių kategorijų.

Muziejuje yra ir didelė kankinimo įnagių, su kuriais inkvizitoriais atpažindavo raganas ir burtininkus, kolekcija. Stiklainiuose surinkti įvairūs ingredientai gaminti magiškiems mišiniams. Turistai gali paliesti krištolinius būrimo rutulius, pažvelgti į veidrodį, skirtą išsikviesti anapusines jėgas, apžiūrėti amuletus, pagamintus iš šventų gyvūnų kaulų ir dantų. Beje, muziejuje yra ir biblioteka su daugybe knygų apie raganavimą.

Kiek kainuoja bilietas. Leidimas į burtų pasaulį suaugusiems kainuoja 5 dolerius, vaikams (nuo 6 iki 15 m.) – 4 dolerius.

Raganystės muziejus

Falų muziejus

Reikjavikas, Islandija

Pikantišką muziejų įkūrė 1997 m. vietos mokslininkas pensininkas Sigurduras Hjartarsonas. Dar vaikystėje jam padovanojo rimbą iš jaučio falo, nuo to laiko jis ėmė rinkti visų Islandijos žinduolių falus. Vietos valdžia netgi skyrė 200 tūkst. Islandijos kronų įkurti muziejui.

Kolekcijoje – apie 280 užkonservuotų eksponatų. Didžiausias egzempliorius – mėlynojo banginio falas, kurio ilgis – 5 m, o sveria jis apie 450 kg. Mažiausias – 2 mm žiurkėno lytinis organas, kurį galima apžiūrėti tik per didinamąjį stiklą. Yra net pasakiškų eksponatų – elfų, trolių, vandens dvasių falų. Moterims ypač patiks 15-a sidabrinių falų, priklausančių Islandijos rankinio rinktinės žaidėjams. 2011 m. muziejus pirmą kartą ėmė eksponuoti vyro penį.

Muziejuje yra ir paveikslų, medžio drožinių, suvenyrų atitinkama tema. Muziejaus darbuotojai tvirtina, kad svarbiausia jų misija – atkreipti žmonių dėmesį į falologijos mokslą. Beje, muziejaus įkūrėjas po mirties pasirengęs atiduoti savo lytinį organą į kolekciją.

Falų muziejus

Jūros periodo technologijų muziejus

Los Andželas, JAV

Nepaisant keisto pavadinimo, Jūros periodo technologijų muziejuje nepamatysite dinozaurų. Tai veikiau muziejus apie muziejų, traukiantis ne tik turistus, bet ir mokslininkus iš viso pasaulio.
Čia rodomos 7 ekspozicijos, kuriose – mokslinės, istorinės, etnografinės ir meninės vertybės. Dauguma eksponatų – vadinamosios mokslinės istorinės fantazijos. Todėl per ekskursijas turistai karštai ginčijais su gidais dėl darbų autentiškumo.

Čia galima pamatyt... rusų šunų Belkos ir Strelkos kaulų. Arba Napoleono palapinės skiautę. Kai kurie eksponatai pribloškia nerealumu – šikšnosparnis, galintis perskristi kiaurai sieną, mažyčių skulptūrėlių, telpančių adatos skylutėje, kolekcija.

Realiausia muziejuje – internetinė muziejaus parduotuvė, kurioje galima nusipirkti suvenyrų: raketos, kuria skrido Belka ir Strelka, modelį (148 doleriai), interaktyvią knygą su „atgijusiu“ balandžiu (44,95 doleriai), auskarai, pagaminti iš Tailande sugautų vabalų sparnų (18,50 dolerio). Lėšos už parduotus suvenyrus skiriamos išlaikyti muziejui. Muziejuje reguliariai vyksta ir paskaitos, seminarai, muzikiniai pasirodymai.

Kiek kainuoja bilietas. Vaikams iki 12 m. – nemokamas įėjimas, suaugusiems – 8 dolerius, pensininkams, studentams ir bedarbiams – 5 doleriai. Muziejuje griežtai draudžiama fotografuoti.

Jūros periodo technologijų muziejus

Interaktyvus vokiškų dešrelių muziejus

Berlynas, Vokietija

Interaktyvų dešrelių atidarytas Berlyno centre 2009 m. Kasmet Vokietijoje suvalgoma apie 800 mln. porcijų tokių dešrelių.

Muziejaus salėse turistai gali ne tik sužinoti apie kultinių vokiečių greitojo maisto gaminimo istoriją ir technologiją, bet ir atsistoti už virtualaus prekystalio ir sudalyvauti gaminant porciją dešrelių.

Muziejaus interjere – dideli kečupo lašai, tarsi lašantys nuo lubų, dešrelės formos sofa, 2 m keptų bulvyčių porcija. Svečiams siūloma pažiūrėti ištraukų iš filmų, kuriuose „filmavosi“ currywurst (dešrelės). Galima nusifotografuoti su muziejaus talismanu – kalbančia lėle su dešrelės kostiumu. Po ekskursijos lankytojai kviečiami paragauti dešrelių muziejaus kavinėje.

Kiek kainuoja bilietas. Žmogui – nuo 7 iki 11 eurų.

Interaktyvus vokiškų dešrelių muziejus

Povandeninis skulptūrų muziejus (MUSA)

Kankūnas, Meksika

Povandeninis skulptūrų muziejus įkurtas 2010 m. Karibų jūros dugne, nacionalinio Kankūno parko teritorijoje. Neįprasto muziejaus sumanytojai norėjo atkreipti dėmesį, kad gamta kenčia nuo žmonių kišimosi, o kiekvienas atsiminimui nulaužtas koralas gali ateityje nužudyti daug jūros gyventojų.

Povandeninėje karalystėje – daugiau nei 500 eksponatų: žmonių skulptūros, buities daiktai, pvz., automobilis ir netgi namas. Ekspozicija „Tyli evoliucija“ yra 4–8 m gylyje. Skulptūros pritvirtintos prie pagrindų, kurių bendras svoris – 2 tonos. Visai ekspozicijai pagaminti meistrai sunaudojo 120 tonų specialaus cemento, o dirbo pusantrų metų. Skulptūrų veidai gaminti pagal realių žmonių veidus. Kiekvienoje skulptūroje yra angų žuvims. Skulptūros – pagrindas naujų koralinių rifų kolonija. Taigi muziejus – ne šiaip būdas pritraukti turistų, o ir galimybės išsaugoti jūros fauną.

Patekti į muziejų galima keliais būdais: panerti su akvalangu, nusileisti povandenini laivu su perregimu dugnu. Kasmet muziejuje apsilanko apie 750 tūkst. žmonių. Muziejus laikomas vienu iš įdomiausių žemėje.

Kiek kainuoja bilietas. Minimalus tarifas už apsilankymą – 50 dolerių, priklausomai nuo to, kokiu būdu patenkama.

Povandeninis skulptūrų muziejus

Sielų skaistykloje muziejus

Roma, Italija

Tai vienintelis muziejus pasaulyje, liudijantis sielos egzistavimą už kūno ribų. Muziejus yra už 10 min. ėjimo nuo Vatikano – bažnyčioje Chiesa del Sacro Cuore del Suffragio.

Tarp muziejaus eksponatų – daug mistinių artefaktų, iš kurių reikšmingiausi – „sielų atspaudai“ įvairiausiais pavidalais. Pavyzdžiui, apdegusių ar pėdų, pirštų atspaudai ant paklodžių, drabužių. Arba amžiams likę šešėliai nuo degančios liepsnos šventose knygose. Cerkvės patarnautojai sako, kad visi eksponatai tikri ir apsupti daugybe paslapčių, mįslių.

Muziejaus istorija prasidėjo 1895 m., kai kunigas Viktoras po gaisro bažnyčioje pamatė ant sienos už altoriaus veido bruožus, tarsi išdegintus ugnies. Jis nusprendė, kad taip mirusiojo siela norėjo aprašyti pagalbos. Viktoras daug metų rinko faktus ir daiktus, įrodančius anapusinio pasaulio egzistavimą. Taip atsirado sielų muziejus su mistiniais eksponatais, atvežtais iš Italijos, Belgijos, Prancūzijos ir Vokietijos vietovių.

Kiek kainuoja bilietas. Įėjimas į muziejų ir į bažnyčią nemokamas, bet turistams rekomenduoja nors kiek paaukoti.

Chiesa del Sacro Cuore del Suffragio
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)