Apsimesti, kad pamiršai dovaną namie? Tiesiog širdingai padėkoti ir kuo mandagiau pripažinti klaidą?

Nesijaudinkite, rašo huffingtonpost.com. Netgi etiketo žinovai jaučiasi nepatogiai, kai gauna netikėtą dovaną, kaip ir socialiniai psichologai, tarp jų ir Susan Newman, parašiusi knygą „The Book of No: 365 Ways to Say it and Mean it―and Stop People-Pleasing Forever“ („Knyga apie „Ne“: 365 būdai tai pasakyti bei parodyti – ir liautis amžinai būti maloniam žmonėms“).

„Aš tikrai sutrinku, kai mane taip užklumpa, – sakė ji „The Huffington Post“. – Kartą man taip nutiko, kai šventėme Kalėdas su svetima šeima. Mano draugo motina įteikė man dovaną, kurios tikrai nesitikėjau“.

S. Newman pasistengė reaguoti nuoširdžiai. „Tai moteriai pasakiau: „Nežinojau, kad keisimės dovanomis. Jaučiuosi bjauriai, nes nieko jums neturiu. Tačiau man labai patinka jūsų dovana. Ačiū“. Tuo viską ir užbaigiau“, – pasakojo ji.

S. Newman mano, kad tai yra viskas, ką jūs šiuo atveju privalote padaryti. Neatsiprašinėkite ir tikrai nebandykite apsimesti, kad dovaną, ant kurios užrašytas jūsų bičiulio vardas, pamiršote namie.

„Sakyti, kad dovaną pamiršote, nėra sąžininga, – teigė ji. – Be to, jausitės ne ką mažiau kalti, nusiminę ar sutrikę, kaip ir neturėdami dovanos tam žmogui. Jums atrodys, kad jus spaudžia deramas socialinis etiketas, bet to daryti neprivalote“.

Teksase dirbanti etiketo ekspertė Diane Gottsman teigė, jog greičiausiai jūsų draugas ar kolega tenori padaryti jums kažką gražaus ir nieko nesitiki iš jūsų.

„Žmonėms patinka demonstruoti savo meilę, paramą ar susižavėjimą, teikiant dovanas, ypač per šventes, – sakė ji. – Žinojimas, kaip mandagiai priimti dovanas, yra įgūdis, kuris praverstų mums visiems“.
Užuot jaudinęsi dėl dailiai įpakuotos, bet visiškai netikėtos dovanos, pamėginkite susitelkti ties padėka.

„Reaguokite tokia pačia dvasia, kaip ir buvo įteikta dovana, – patarė ji. – Nusišypsokite, pažvelkite tiesiai į akis, išreikškite nuoširdų dėkingumą ir pasakykite: „Jūs toks dėmesingas. Ačiū, kad apie mane pagalvojote“. Vėliau nuspręskite, ar norėtumėte įteikti atsakomąją dovaną, bet tai neprivaloma“.

Kad dar kartą parodytumėt dėkingumą, nusiųskite žinutę su padėka.

Vis dar nerimaujate, kad šiuo šventiniu sezonu jus gali ištikti tokia situacija? Tuomet pasiruoškite keletą atsarginių dovanų – universalių variantų, kurie tiktų visiems, patarė etiketo žinovė Jacqueline Whitmore, įkūrusi Protokolo mokyklą Floridos Palm Bičo mieste.

„Paprastai iš anksto nuperku 10 dolerių vertės dovanų korteles kavai. Galiausiai, kas nemėgsta kavos ar arbatos? – sakė ji. – Taip pat spintelėje turiu ir kitų smulkių dovanėlių, kurios praverčia tokiais atvejais“.

Didžioji pamoka? Visiškai išvengti nepatogių momentų neįmanoma, bet galite šiek tiek geriau jiems pasiruošti. Gero dovanojimo (arba tik gavimo)!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (54)