Teismas, išnagrinėjęs kasacinę bylą dėl teisės normų, kurios reglamentuoja skolų išieškojimą iš fizinių asmenų sąskaitų, konstatavo, kad antstolis gali išieškoti tik tą pinigų sumą, kuri viršija MMA dydį. Šiuo metu MMA siekia 380 eurų, nuo sausio jis didės iki 400 eurų. Anot teismo, tai taikytina ne tik skolininko, šiuo atveju – kalinio turtui, bet ir kitų asmenų jam pervedamoms lėšoms.

LAT pažymi, kad apribojimu siekiama, jog pradėjus išieškojimą asmuo galėtų disponuoti tokia pinigų suma, „kuri užtikrintų minimalių, gyvybiškai svarbių, būtiniausių jo poreikių tenkinimą“.

Išplėstinė teisėjų kolegija taip pat išaiškino, kad apribojimas, draudžiantis nukreipti išieškojimą į pinigų sumą, neviršijančią MMA, apima tiek grynuosius pinigus, tiek lėšas sąskaitose ir taikytinas kaip vienkartinis apribojimas nustačius visą skolininko turtą ir nukreipiant išieškojimą į jį.

LAT aiškina, jog kitų asmenų kaliniui pervedamos lėšos priskiriamos kitų pajamų kategorijai. Teisės aktai leidžia iš šių pajamų kas mėnesį išskaityti 70 proc. skolininko pajamų dalies, kuri viršija MMA, taip pat iki 50 proc. nuo dalies, kuri ir neviršija MMA. Tačiau jei MMA neviršijančios pajamos yra vienintelis turtas, jos yra neliečiamos.

Lietuvos Aukščiausiojo Teismo nutartis yra galutinė ir neskundžiama.