Prezidentės teigimu, O. Balakauskas yra novatorius ir intelektualas, garbingais apdovanojimais už savo kūrybą įvertintas Lietuvoje ir pasaulyje. Kompozitoriaus darbai - svarbus šalies kultūros reiškinys, muzikos modernumo simbolis.

„Savitu kūrybos braižu, raiškia muzikine estetika formavote lietuvių kompozicijos mokyklą. Jūsų kūrybiškumas, vidinė laisvė, įžvalgus mąstymas įkvėpė ne vieną kompozitorių kartą, tapo orientyrais savojo kūrybos kelio ieškantiems jauniesiems muzikams. Jų pasiektos profesinės ir kūrybinės aukštumos pagerbia ir Jus kaip išmintingą pedagogą“, - rašoma šalies vadovės sveikinime.

Prezidentė padėkojo O. Balakauskui už darbą ir kūrybą Lietuvai - jos menui, kultūrai ir visuomenei, už šalies vardo garsinimą visame pasaulyje. Jubiliejaus proga šalies vadovė kompozitoriui palinkėjo gražių ir prasmingų metų, kupinų įdomios veiklos, naujų idėjų, stiprybės, kasdienės energijos ir laimės.

Kompozitorius ir muzikos pedagogas O. Balakauskas gimė 1937 m. gruodžio 19 d. Miliūnų kaime, Ukmergės rajone. Mokėsi Vilniaus pedagoginio instituto Muzikos fakultete (1957-1961 m.), Kijevo konservatorijoje, Boriso Liatošinskio klasėje studijavo kompoziciją (1964-1969 m.). Sąjūdžio tarybos narys (1988-1992 m.), Lietuvos ambasadorius Prancūzijoje, Ispanijoje ir Portugalijoje, (reziduojantis Paryžiuje (1992-1994 m.), Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Kompozicijos katedros vedėjas (1988-1992 ir 1994-2006 m.).

O. Balakauskas yra vienas iš nedaugelio šiuolaikinių Lietuvos kompozitorių, ambicingai plėtojančių originalią muzikos komponavimo sistemą. Kūrybinio kelio pradžioje studijuodamas Kijeve, jis bendravo su avangardistines idėjas puoselėjančiais Ukrainos kompozitoriais, susižavėjo Karlheinzo Stockhauseno, Pierre'o Boulezo, Iannio Xenakio ir ypač Antonio Weberno bei Olivierio Messiaeno kūryba.

Apdovanotas Lietuvos nacionalinė premija (1996 m.), Didžiojo Lietuvos kunigaikščio Gedimino III laipsnio ordinu (1998 m.).

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)