To klausia „Laisvės TV“ projektas R.I.T.A su žurnaliste Rita Miliūte.

Sprendžiant iš pokyčių, Vyriausybė padarė aiškiai per mažai, nes pokyčių tiesiog nėra. Iš viso, tebėra neaišku, kaip ketinama atskirti tas parazitines įmones, kurios kopijuoja viena nuo kito verslo planus statusui gauti, nuo tų, kurios yra iš tiesų specializuotos ir pritaikytos specialiųjų poreikių turintiems žmonėms, kurie niekur kitur įsidarbinti negalėtų.

„Rastis“ – ne socialinė įmonė, o viešoji įstaiga, siekianti padėti susirasti darbą tiems, kuriems tą padaryti sunkiausia – tai psichikos negalią turintiems žmonėms. Čia jie išmokomi ne tik naujų specialybių, bet ir būti atsakingi už savo gyvenimą.

„Kas trukdo įsidarbinti – trukdo tam tikros išankstinės nuostatos, tam tikri susidarę stereotipai apie psichikos negalią turinčius žmones“, – sako VšĮ „Rastis“ karjeros konsultantė Elvyra Andriuškevičienė.

Praktika rodo, kad ir tokiu atveju įsidarbinimo galimybės – socialinėse įmonėse ar atviroje darbo rinkoje – maždaug tos pačios: priims ar ne, priklauso nuo darbdavio nuostatų ir darbuotojų motyvacijos.

„Aš daug metų dirbau statybose, privačiose įmonėse, po to pablogėjo sveikata ir ieškojau lengvesnio darbo, galimybės įsigyti kitą profesiją. Šiame centre baigiau virėjo padėjėjo programą. Po to dirbau vienoje kavinėje mieste, beveik metus. (...) Darbdaviai žinojo, kad aš turiu neįgalumą, bet jiems tai nebuvo kliūtis mane įdarbinti“, – pasakojo VšĮ „Rastis“ ugdytinis ir darbuotojas Egidijus.

„Rastis“ siekia, kad ugdytiniai dirbtų atviroje darbo rinkoje. Nes taip jų gyvenimas sugrįžta į normalias vėžes, jie neišsiskiria iš kitų. To ne tik labiausiai trokštama, tai – geriausia šių žmonių sveikatai: susitelkimas darbe stipriai sumažina ligos atkryčius.

I. Šimonytė ir A. Maldeikienė supyko

Praėjusį mėnesį R.I.T.A rodė, kaip Socialinės apsaugos ir darbo ministerija kalba apie rūpestį neįgaliaisiais, o iš tiesų daro viską, kad biudžeto lėšos tektų ne jiems, o neįgaliuosius pigia darbo jėga pavertusioms socialinėms įmonėms.

Ministro teiginiai reportaže, kad situacija nesikeičia, nes nėra pažadėtos koncepcijos, supykdė ją kūrusius Seimo narius.

Laida RITA sulaukė ministro priekaištų, kad įvardindami ir įvertindami tai, kaip ministras viena kalba, kitą daro – kuriame blogį, didžiausią – vaikams.

Ministras laiške priekaištauja, kad anoje laidoje R.I.T.A blogį kūrė atskleisdama ne visą informaciją.

„Ir, kaip sakau, kol kas nėra koncepcijos, turime pripažinti: nei darbo grupė nesukūrė, kur buvo iniciatyva iš trijų žmonių, tai yra Seimo nariai Justa Džiugelis, Aušra Maldeikienė ir Ingrida Šimonytė – jie inicijavo. (...)

Nepaprasti reikalai, deja deja, aš tai jaučiuosi, kad pusę metų mes veltui suvedžioti buvom“, – lapkričio pradžioje R.I.T.A.I sakė socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukraitis.

Ryte gynė neįgaliuosius, popiet elgesys pasikeitė

Seimo nariai, dalyvavę minimos, į porą puslapių telpančios, koncepcijos kūrime, ministro teiginius vadina vaikišku atsikalbinėjimu.

„Nes koncepcija yra labai paprasta: darbo vietos pritaikymas. Darbo užmokesčio kompensacija – kažkokiais kraštutiniais atvejais, kai mes kalbame apie žmogaus užimtumą. Ir apie tai buvo kalbėta, pristatyta ir sutarta, bent jau mano atmintyje buvo sutarta, kad ministerija parengs tuos savo įstatymo projektus rudens sesijai ir man labai gaila, kad kažkuriame etape ministrui pritrūko koncepcijos, nes, na, diskusijos buvo tiek išsamios, tiek nuolatinės, tiek kassavaitinės, tiek dalykų buvo aptarta ir išsiaiškinta, ką iš tikrųjų norima padaryti, kad kai tu po viso šito proceso staiga pasakai, kad Maldeikienė su Džiugeliu ir Šimonyte neparašė tau koncepcijos – oh, well, – tai, apie ką mes kalbėjomės kelis mėnesius“, – stebisi Seimo Neįgaliųjų teisių komisijos narė Ingrida Šimonytė.

Ingrida Šimonytė

Kad jo žodžiai ir darbai ir toliau nesutampa, ministras demonstravo ir praėjusią savaitę: Seime, drauge su kitais pasirašęs memorandumą, kad kuo daugiau neįgaliųjų dirbtų atviroje rinkoje, L. Kukuraitis tą pačią dieną Vyriausybei tvirtinti teikė teisės aktų projektus, nenumatančius nei darbo vietų pritaikymo neįgaliesiems finansavimo, nei socialinių įmonių steigimosi stabdymo – to, ko neįgaliųjų atstovai prašo labiausiai.

„Na, ponas Kukuraitis yra tas ministras, kurio kairė nežino, ką daro dešinė, jis iš ryto pasirašo memorandume, kuriame atveria duris apytiksliai 60, gal net 70 tūkst. neįgaliųjų, kurie galėtų rasti darbo vietą, jeigu valstybė šiek tiek prisidėtų visokiomis formomis, ir nebūtinai finansinėmis, ir po kelių valandų Vyriausybės posėdyje jisai gina tuos, kurie praktiškai išnaudoja visą neįgaliųjų įdarbinimui skirtą biudžetą, per 30 mln., ir kurie viso labo įdarbina nepilnus 7 tūkst žmonių ir kur kaita yra 50 proc., tai yra, įdarbina 7 tūkst., kai tiktai nustoja išmoką mokėti biudžetas, tai yra, kai tik neįgalusis, kuris dirba ir sukuria vertę, nebegauna atlyginimo iš biudžeto – jį išmeta, ieško naujo ir esą naujas pirkimas, taip kad ponas Kukuraitis ir jo ministerija akivaizdžiai demonstruoja, kad jiems šita sistema yra tinkama“, – piktinasi Seimo Neįgaliųjų teisių komisijos pirmininko pavaduotoja Aušra Maldeikienė.

Aušra Maldeikienė

„Aš lygiai taip pat nieko nesuprantu, nes koncepcija sako vieną, o teisės aktas, kuris patvirtintas, sako visai ką kitą. Pažiūrėkime, atviroj darbo rinkoj įdarbint ir subsidijuot darbo užmokestį bus skirta apie 1 mln. eurų, o socialinėse įmonėse apie 30 mln., tai štai jeigu ministerijos pozicija yra suvienodinti sąlygas, tai tada ir finansavimą turėtume suvienodinti. (...)

Kita vertus, ko mes tikėjomės su koncepcijos patvirtinimu ir pritarimu, kad socialinės įmonės nebesikurs. Tai jeigu per metus susikūrė daugiau nei 30 socialinių įmonių, tai kasdien vis sunkiau ir sunkiau visa šitą sistemą uždaryti, tai aš sakyčiau, kad tie metai, kurie buvo praleisti, tai yra, nuostolis valstybei. Šitai sistemai išlaikyti viena diena kainuoja 77 tūkst eurų, tai dauginkim iš metų, suma tai labai didžiulė“, – kalbėjo Lietuvos neįgaliųjų forumo administracijos direktorė Henrika Varnienė.

Ministras R.I.T.A.I žadėjo skirti laiko interviu. Tačiau rasti laiko duoti tiesioginį interviu, kurio negalėtume interpretuoti, ministrui L. Kukuraičiui kol kas nepavyko.

Plačiau – vaizdo reportaže: