Neseniai paaiškėjo, jog moterys žiemą tampa piktos ir agresyvios. Ir visai ne dėl bjauraus būdo, bet dėl hormonų svyravimų.

Amerikiečiai mokslininkai iš Indianos universiteto, eksperimentuodami su žiurkėnais, padarė išvadą, kad hormonas melatoninas, reaguojantis į apšvietimo lygį, dailiosios lyties atstovėms išprovokuoja vadinamąjį sezoninį agresyvumą.

Bėda tai, kad dienos šviesoje melatonino kiekis organizme sumažėja, tamsiuoju paros metu padidėja. O būtent melatoninas daro įtaką dehidroepiandrosterono – lytinio hormono, lemiančio paukščių, žinduolių ir, tikėtina, žmonių agresyvumo lygį, – gamybai. Tai keičia ne tik moterų, bet ir vyrų agresyvumą.

Ką daryti tokiu atveju? Gamtai juk nepasipriešinsi? Ir nereikia. Bet jeigu dirglumas, jaučiate, tapo jūsų nuolatine būsena, vertėtų apsilankyti pas specialistą. Jei agresijos proveržiai kontroliuojami, lengviau juos ištverti padės tradicinės priemonės: reguliari relaksacija, aromaterapija, sportas. Tačiau bene veiksmingiausia priemonė yra aplinkos pakeitimas. Jaučiatės pavargę – pasistenkite atsipūsti, ištrūkti trumpo poilsio į gamtą. Ir netampykite savo damoms nervų. Pamenate, žiemą moterims būna pikta.