Aplinkos ministerija ruošiasi papildyti Mėgėjų žūklės taisykles vienu punktu, kuris meškeriotojams uždraustų gaudyti sterles. Šiuo metu šiame draudžiamų žvejoti rūšių sąraše yra skersnukiai, vijūnai, jūrinės ir mažosios nėgės bei aštriašnipiai eršketai.

Šių metų rugsėjo mėnesį į Nemuno aukštupį ties Liškaivos miesteliu paleista tūkstančiai eršketinių šeimos žuvų – sterlių. Kažkada eršketinės žuvys gyveno mūsų vandenyse, bet paskui jų populiacija išnyko, o prieš kelis dešimtmečius vykdyti bandymai ją atkurti nepavyko.

Sterlės – pačios smulkiausios eršketinės žuvys, tačiau gali užaugti iki 1,2 metro ilgio ir pasiekti 16 kilogramų svorį. Sterlės greitai subręsta ir yra labai vertingos. Šios žuvys pasižymi tuo, kad yra vienintelė eršketinių žuvų atstovė, nuolat gyvenanti gėlame vandenyje.

Rugsėjį per keturis įžuvinimus į Nemuną paleista beveik keturi tūkstančiai sterlių, kurios svėrė nuo 80 g iki 167 g. Žuvys atvežtos iš Lenkijos ir augintos Žuvininkystės tarnybos prie Lietuvos Respublikos Žemės ūkio ministerijos Žuvivaisos skyriaus Simno ir Laukystos poskyriuose.