„Spręsime tą klausimą. Situacija nėra normali, kai partijos nariai darbuojasi padėjėjais tų žmonių, kurie kėsinasi kurti kitą partiją, kuri konkuruos su jų“, – apie šią situaciją DELFI sakė Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) pirmininkas Vilniaus vicemeras Gintautas Paluckas.

Kaip žinia, nesutikdami su partijos sprendimu trauktis iš valdančiosios koalicijos, spalį LSDP paliko ar buvo pašalinti 10 parlamentarų. Jie kartu su dviem Darbo partijos atstovais Seime subūrė Lietuvos socialdemokratų darbo (LSDD) frakciją, dirbančią daugumoje su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS). Dalis šių „atskilėlių“ kitų metų pradžioje žada kurti naują socialdemokratinę partiją.

LSDP atstovai šiuo metu Seime yra susibūrę į septynis politikus vienijančią frakciją, veikiančią opozicijoje, kaip ir visa partija.

Tačiau nemažas būrys LSDP atstovų toliau dirba pas buvusius partijos bičiulius parlamentarus. Įdarbinti kadencijos pradžioje, šie opoziciniai socialdemokratai eina valdančiojoje daugumoje esančių LSDD frakcijos narių padėjėjų pareigas.

„Tai tokia anomalija. Laikina situacija, pereinamasis laikotarpis. Bet iš karto po šių politikų pasitraukimo iš LSDP, per dvi-tris savaites, matyt daugiau kaip pusė padėjėjų skyriuose buvo paprašyti palikti pareigas, taigi, čia tik laiko klausimas“, – aiškino G. Paluckas.

Tuo metu Seimo LSDD frakcijos seniūnas Andrius Palionis DELFI aiškino, kad kol kas situacija problemų nekelia.

„Tai yra kiekvieno Seimo nario reikalas, kokius jis turi padėjėjus. Gal dar tas padėjėjas neapsisprendęs, kurioje pusėje jis bus – ar prie naujojo junginio prisidės, ar liks LSDP“, – aiškino „atskilėlių“ lyderis Seime.

Frakcijoje – pirmieji praradimai

Šiuo metu praradimus dėl susiklosčiusios situacijos jau skaičiuoja „atskilėlių“ atstovė Seimo vicepirmininkė Irena Šiaulienė. Iki šiol ji Seime turėjo keturis padėjėjus, bet gruodžio 11 dieną iš užimamų pareigų pasitraukė jai talkinusi socialdemokratė, Klaipėdos LSDP skyriaus pirmininkė Lidija Petraitienė, šiuo metu veikianti ir Klaipėdos savivaldybės taryboje.

Tokį pat sprendimą greičiausiai priims ir politikės padėjėja dirbanti LSDP Klaipėdos skyriaus atsakingoji sekretorė Žaneta Skersytė.

„Esu LSDP Klaipėdos skyriaus pirmininkė, ir mūsų partijos vadovybė, G. Paluckas, išreiškė tokį nepasitikėjimą, kad dirbu pas I. Šiaulienę. Kaip žinote, pasitraukusieji iš LSDP išreiškė ketinimą kurti naują partiją – kol tokio ketinimo nebuvo, nekilo jokių problemų. Tačiau ketinimams atsiradus, kilo etikos klausimai, todėl abipusiu susitarimu pasitraukiau iš patarėjos pareigų“, – DELFI kalbėjo L. Petraitienė.

Ji pasakojo kartu su I. Šiauliene dirbusi daugiau kaip 20 metų, laikanti ją savo mokytoja. „Šitas socialdemokratų susiskaldymas, išsidraskymas ir atveda prie tokių pasekmių“, – aiškino buvusi padėjėja.
Irena Šiaulienė

Šiaulienė DELFI kalbėjo suprantanti, kad socialdemokratams atstovaujančioms jos padėjėjoms pastaruoju metu buvo sunku.

„Puikiai suprantate, kad frakcija pasidalino. Seimo nariai turi politinio pasitikėjimo padėjėjus, ir jie dabar turi rinktis – Seimo narį arba politinę partiją. Kurį laiką po mūsų išėjimo iš LSDP jos dar dirbo, mes bandėme tai derinti, bet jos sulaukdavo priekaištų. Bet, pavyzdžiui, kad gautų etatus ir LSDP nereikėtų rūpintis, kaip išlaikyti savo žmones, viskas buvo gerai. Bet neišėjo, nesuderinami dalykai“, – pabrėžė Seimo vicepirmininkė.

Ji aiškino negalėjusi savo padėjėjai L. Petraitienei, galvojančiai apie tolesnę politinę veiklą, suteikti garantijų, kad net „atskilėliams“ įkūrus savo partiją, naujoji jėga sėkmingai pasirodys 2019 metais vyksiančiuose savivaldybių rinkimuose.

„Apskaičiavusi viską, ji nusprendė likti senojoje partijoje“, – kalbėjo I. Šiaulienė.

Kol kas neaišku, ar su šia politike toliau dirbs ir dar du jos dabartiniai padėjėjai – taip pat LSDP priklausantys Zofija Juškėnienė bei Zigmas Bitinas.

Paklausta, ar savo pareigų gali atsisakyti ir kiti su LSDD frakcijos nariais dirbantys socialdemokratai, I. Šiaulienė to neneigė.

„G. Paluckas dabar turi rūpintis tais žmonėmis. Tai jam nėra naujiena. Puikiai žinojo – jau tada (kai vyko LSDP lemtingi sprendimai – DELFI), kai siūlėme visus variantus, ar būtina skubėti, juk visi tai puikiai supratome. Taigi, dabar yra pasekmės, kurios atsiliepia ir konkretiems žmonėms“, – pažymėjo ji.

Seniūnas problemų nemato

Seimo LSD frakcijos seniūnas A. Palionis turi penkis padėjėjus. Tarp jų – antrą kadenciją su politiku dirbanti buvusi Prienų socialliberalė, dabar LSDP atstovė Vilma Vaidogienė. Anksčiau A. Palionio padėjėju buvo ir jos sutuoktinis Arūnas Vaidogas.

2015 metų savivaldybių rinkimuose sutuoktiniai dalyvavo kaip nepartinio rinkimų komiteto „Už pasitikėjimą, atsakomybę ir sėkmę“, kurį, kalbama, rėmė A. Palionis, atstovai.

Tarp šio politiko patarėjų yra ir LSDP Prienų skyriaus narė Valė Petkevičienė, talkinanti jam Birštono regione. Ši Birštono vaikų lopšelio darželio auklėtoja taip pat yra prieš šešerius metus avarijoje žuvusio politiko tėvo Juozo Palionio vardo labdaros ir paramos fondo atstovė.

A. Palionis DELFI sakė, kad padėjėjų priklausomybė LSDP, iš kurios jis pasitraukė, jokių problemų jam nekelia. LSDD frakcijos seniūnas pažymėjo, kad kolegialiai buvo priimtas sprendimas, pagal kurį padėjėjai, priklausantys LSDP, nedalyvauja frakcijos posėdžiuose.

„Bet jokios prievartos nėra, kad Seimo narys turi būtinai atleisti padėjėją, kuris priklauso LSDP“, – sakė A. Palionis.

Ir bičiuliai, ir giminės

LSDD frakcijos nariui Juozui Bernatoniui, kaip ir Gediminui Kirkilui, padeda buvęs ūkio ministro Mindaugo Sinkevičiaus patarėjas Sergejus Tichomirovas. Po įvykusio konflikto LSDP jis pasitraukė iš socialdemokratų gretų.

Taip pat J. Bernatoniui talkina LSDP atstovaujantis Petras Papovas, kaip šios partijos narys, anksčiau užėmęs aukštus politinius postus, dirbęs Seime, o dabar esantis Zarasų rajono tarybos nariu.
Raminta Popovienė

Seime dirba ir daugiau P. Papovo šeimos atstovų. Jo žmona Audronė Popovienė – LVŽS atstovaujančio parlamentaro Andriejaus Stančiko padėjėja. Marti Raminta Popovienė pati yra Seimo narė, priklauso opozicinei LSDP frakcijai.

Užsienio reikalų ministrui, LSDD frakcijos Seime nariui Linui Linkevičiui talkina buvusi LSDP prezidiumo nario parlamentaro Algirdo Syso padėjėja Marija Balezina. Anksčiau ji buvo LSDP tarybos sekretoriato protokolo vedėja. Tarp ministro padėjėjų Seime – ir buvusi LSDP Vilniaus skyriaus pirmininko pavaduotoja Elžbieta Žurovska – Puodžiūnienė.

Algirdo Butkevičiaus padėjėjos pareigas eina LSDP Radviliškio skyriaus pirmininko Kazimiero Račkauskio sesuo Agnė Račkauskytė.

LSDD frakcijos nario Rimanto Sinkevičiaus padėjėja dirba socialdemokratė Jonavos rajono tarybos narė Birutė Gailienė. Antanui Vinkui talkina LSDP Kretinos skyriaus pirmininko pavaduotoja Laura Endriekutė-Makulavičienė bei socialdemokratė, buvusi konservatorė Palangos tarybos narė Elena Kuznecova.

„Darbiečiai“ pasitelkė savus

Ne mažiau „partinės“ – ir LSDD frakcijoje dirbančių dviejų „darbiečių“ komandos. Šios frakcijos seniūnui Valentinui Bukauskui talkina buvusi Darbo partijos referentė, kultūros vadybos specialistė Evita Ieva Fedaravičiūtė.

Jos privačių interesų deklaracijoje Vyriausiajai tarnybinei komisijai (VTEK) nurodoma, kad nuo šių metų rugsėjo ji taip pat yra bendrovės „Kilimai“ darbuotoja. Tarp šios įmonės akcininkų buvo minimas anksčiau įtakingu Darbo partijos atstovu laikytas Kęstutis Daukšys.

V. Bukausko padėjėja dirba ir Darbo partijos Telšių skyriaus narė Laima Jurytė-Zakarauskienė. Ji taip pat atstovauja politiko vardo labdaros ir paramos fondą.
Valentinas Bukauskas

Dar viena padėjėja – taip pat telšiškė „darbietė“, pagarsėjusios statybų bendrovės iš Telšių „Vėtrūna“ buvusio statybos direktoriaus, dabartinio Telšių butų ūkio vadovo Evaldo Jurkonio žmona Audrutė Jurkonienė.

Parlamentarui „darbiečiui“ Petrui Čimbarui talkina Darbo partijai priklausanti buhalterė iš Molėtų Vilma Petrošienė bei Širvintų rajono tarybos narė, dirbusi Darbo partijos Širvintų skyriaus administratore, Daiva Puzinienė.

G. Paluckas: norite, kad padėjėjai būtų liberalai?

Visas socialdemokratų būrys susitelkė opozicinės LSDP frakcijos narių komandose.

Šios frakcijos seniūnui Juozui Olekui dirba LSDP Ukmergės skyriaus pirmininko pavaduotojas Andrius Lyška. Tarp patarėjų – ir anksčiau A. Butkevičiui talkinusi vilkaviškietė, Vilkaviškio tarybos narė Mavliuda Melibajeva.

Dar vienas J. Oleko pagalbininkas – buvęs socialdemokratų kandidatas Kalvarijos mero rinkimuose Reimundas Tyras. Jo deklaracijoje nurodoma, kad šis politikas taip pat yra įmonės „Reimundo Tyro labdaros ir paramos fondas „Kalvarijos Pelikanas“' vadovas.

Seniūnui taip pat padeda marijampolietis socialdemokratas Artūras Visockis. 2015 metais VTEK konstatavo, kad šis Marijampolės savivaldybės tarybos narys pažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymą, balsuodamas už savo vadovaujamai organizacijai – asociacijai „Neribotų galimybių fondas“ – palankius sprendimus.

Buvusiam Teisės ir teisėsaugos komiteto pirmininkui Juliui Sabatauskui padeda LSDP Alytaus skyriaus narys Edmundas Čečėta bei joniškietis Liudas Jonaitis, 2015-aisiais socialdemokratų keltas į Joniškio rajono merus, taip pat Lazdijų rajono tarybos narys Saulius Petrauskas.

Su buvusia finansų ministre Rasa Budbergyte dirba Vita Beržiūnaitė – LSDP Vilniaus skyriaus Žmogaus teisių ir lygių galimybių komisijos pirmininkės pavaduotoja, taip pat LSDP Panevėžio skyriaus atstovė Palmira Liolienė ir buvusi europarlamentarės socialdemokratės Vilijos Blinkevičiūtės padėjėja Alina Mačiulytė, ilgametė Ūkio ministerijos sekretorė.
Gintautas Paluckas

LSDP vicepirmininkei parlamentarei R. Popovienei Seime dirba Šiaulių LSDP skyriaus vienos grupės pirmininkė Vitalija Bilotaitė, taip pat partietė iš Šiaulių universiteto Sigita Gintilaitė, buvęs Seimo narys Vytautas Saulis bei partijos Šiaulių skyriaus vicepirmininkas Mantas Sindriūnas.

Su Algimantu Salamakinu dirba rugsėjį iš vidaus reikalų viceministro posto pasitraukęs socialdemokratas Justas Pankauskas. Parlamentaro padėjėja – ir jo buvusio talkininko, LSDP veikėjo iš Radviliškio, kur dabar yra A. Salamakino rinkimų apygarda, duktė Erika Šutjevienė.

LSDP pirmininkas G. Paluckas, DELFI paklaustas, ar iš tiesų partijai atstovaujantys parlamentarai turi skirti padėjėjų etatus LSDP nariams, tai neigė.

„Ne, nei partija gali paimti (etatų – DELFI), nei Seimo narys – atiduoti. Juk tai teisiniai dalykai. Bet normalu, kad Seimo nariams rajonuose padeda partijos žmonės. Kai kas daro prielaidą, kad jie dirba ne Seimo nariui, bet partijai, tačiau tai nėra tiesa. Seimo narys visada siekia būti perrinktas, todėl nori, kad būtų atlikti tam tikri darbai ir apie tai visiems būtų papasakota. Todėl Seimo nario padėjėjai dirba jam“, – kalbėjo partijos pirmininkas.

Tačiau jis akcentavo, jog situacija, kai daugumą socialdemokratų padėjėjų sudaro partijos žmonės, visiškai įprasta.

„Ar norite, kad socialdemokratai į padėjėjus liberalus imtų? Keistoka būtų. Nei liberalų, nei konservatorių socialdemokratai, mano galva, neturėtų imti į padėjėjus. Pagal pasaulėžiūrą ir pagal politinę liniją, pagal kurią Seimo narys išrinktas, atitinkamai dera ir padėjėjų partinė priklausomybė“, – nurodė G. Paluckas.