Kaip valyti sienų tapetus?

Iš pradžių išsiaiškinkime sienų apmušalų rūšį: popierinių ir flizelininių tapetų valymas iš esmės skirsis nuo vinilinių tapetų valymo. Ant tapetų rulonėlio paprastai būna pažymėta, kiek ši medžiaga gali kontaktuoti su vandeniu.

Patikrinti, ar tapetus tikrai galima plauti vandeniu, galite ir taip: pasirinkite nedidelį, nuo akių pasislėpusį sienos lopinėlį (pavyzdžiui, už sofos) ir pašveiskite jį muiliname vandenyje sudrėkinta kempinėle. Jei sienų apmušalų raštas nenusitrynė ir liko toks pats, vadinasi, tapetus galite plauti.

Valymo priemonės

Tai pats greičiausias būdas nuvalyti nuo tapetų dėmes, tačiau jis turi vieną trūkumą – jo negalima naudoti popieriniams tapetams. Tačiau flizelininius ir vinilinius tapetus plaukite į sveikatą! Prieš plovimą pavalykite paviršių sausa servetėle, o tada patrinkite jį kempinėle su putojančia valymo priemone. Po plovimo nusausinkite paviršių drėgmę sugeriančia servetėle, kad pašalintumėt vandens perteklių.

Trintukas arba melamino kempinėlė

Lengvus ištepimus nuo bet kokios rūšies tapetų padės pašalinti paprasčiausias kanceliarinis trintukas. Jis gali nutrinti ir pirštų paliktas dėmes. Tuo tarpu melamino kempinėlės (svarbiausia šiuolaikinė priemonė kovai su dėmėmis) padės nuvalyti netgi žymeklių ir rašalo dėmes. Tačiau nepamirškite, kad šios kempinėlės yra gana stiprus abrazyvas, galintis pažeisti flizelininių tapetų raštą, taigi pirmiausia išbandykite ją nedideliame tapetų plotelyje.

Duonos minkštimas

Šiuo metodu naudodavosi dar mūsų močiutės, kai reikėdavo pašalinti dėmes nuo gležnų popierinių tapetų. Gabaliuką duonos minkštimo kelioms minutėms reikia priglausti prie nešvarios vietos: minkštimo lipnumas sugers purvą. Procedūrą pakartokite kelis kartus.

Benzinas ir spiritas

Šis metodas tinka visoms tapetų rūšims. Sumaišykite benziną su dantų pasta. Gauta košelė susidoros su įsisenėjusiomis riebalų dėmėmis. Patepkite dėmę šia koše ir palaukite, kol ji visiškai išdžius. Likučius nuvalykite šepetėliu. Tušinukų, flomasterių, taip pat kavos ir arbatos dėmes padės pašalinti skudurėlis, suvilgytas medicininiu spiritu.

Soda, krakmolas, vaikiška pudra

Kad pašalintumėt dėmes iš flizelininių tapetų, jums tiks mišinys iš vandens ir krakmolo (arba sodos). Gauta pasta ištepkite dėmę ir palikite džiūti. Likučius nubraukite minkštu šepečiu, o tuomet pavalykite tapetus šiltu vandeniu. Riebalų dėmes popieriniuose tapetuose geriau apibarstykite sausais vaikiškais milteliais (talku) ir kuriam laikui palikite. Miltelių likučius nuvalykite servetėle.

Lygintuvas

Popierinę servetėlę priglauskite prie dėmės ir palyginkite ją šiltu (bet ne karštu) lygintuvu. Leiskite tapetams atvėsti, o tada pakartokite tą patį veiksmą su nauja servetėle. Dirbkite atsargiai, nes lygintuvo paliktos dėmės tapetuose tikrai nepašalinsite!

Kad ir kaip atsargiai su sienų apmušalais elgtųsi namiškiai, nemalonumų neišvengsite. Svarbiausia – nenusiminti ir laiku imtis reikalingų priemonių. Tuomet tapetų perklijavimą galėsite atidėti!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)